Mülteciler de Öykü'ler için umut olmak istiyor

İlik nakli bekleyen 3,5 yaşındaki Öykü Arin Yazıcı için İzmir’deki Suriyeli mülteciler de kan bağışında bulunmak istedi. Kızılay çalışanlarının mültecilere donör olamayacaklarını söylemesi üzerine tepki gösterildi.

Abone ol

İZMİR- İzmir'de lösemi tanısı konulan ve ilik nakli bekleyen 3,5 yaşındaki Öykü Arin Yazıcı için Türkiye'nin pek çok yerinde kan ve kök hücre bağışı kampanyaları düzenleniyor. Geçtiğimiz günlerde İzmir’deki Suriyeli mülteciler de Öykü Arin’e kan bağışında bulunmak için Kızılay’ın kan bağışı noktalarına gitti. Ancak Kızılay çalışanları mültecilere 'donör olamayacaklarını, mevzuata göre sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kan ve kök hücre bağışı yapabildiğini' söyledi.

Uygulamaya tepki gösteren Konak Mülteci Meclisi, Basmane’deki dernek binasında bugün bir basın toplantısı düzenledi. Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin de kan ve kök hücre bağışı yapabilmelerinin talep edildiği toplantıda mevzuatta yeni bir düzenleme yapılması için çağrıda bulunan meclis üyeleri, “Mülteciler de Öykü’ler için umut olmak istiyor” dedi.

Toplantıda ilk sözü alan Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih, “Biz Suriyeli mülteciler olarak 6-7 senedir 4 milyon kişi, Türkiye’de yaşıyoruz. Entegrasyon çerçevesinde bu konuda bizim de bir katkımız olsun dedik ve 18 Ocak günü Kızılay’da hem kan hem kök hücre bağışı yapmak istedik. Ama maalesef bundan 2 gün önce bakanlıktan talimat geldiğini söyleyerek engel oldular. Ben 20 senedir İzmir’de yaşıyorum, artık bu toplumun bir parçası olmak istiyoruz” dedi.

'BİZ DE SİZE YARDIM ETMEK İSTİYORUZ'

İran uyruklu Azam Hani, “Elimizden geldiğince yanınızda olmak, size yardım etmek istiyoruz” diyerek, Öykü için kan vermek istediklerini, seve seve bağıl yapacaklarını belirtti. Hemen ardından söz alan Abide Tevekkuli ise, “Ben Afganistan uyrukluyum, 7 yıldır burada yaşıyorum ve Türkiye’de yaşamaktan çok memnunum, burada insanlar bize yardımcı olmak için elinden geleni yapıyor. Siz bize yardım ederken mutlu oluyorsunuz, biliyoruz, bizim de elimize yardım etme fırsatı geçmişken o mutluluğu yaşamak istiyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi tarafından Sağlık Bakanlığı’na yazılan dilekçe okundu. Dilekçede şu ifadelere yer verildi:

“Bilindiği gibi İzmir’de lösemi hastalığı teşhisi konulan 3,5 yaşındaki Öykü Arin için başlatılan kök hücre bağışı kampanyası yurt içinde ve yurt dışında büyük ilgi görmüş ve sadece Öykü Arin için değil benzer durumdaki binlerce lösemi hastası için umut olmuştur. Bu konuda duyarlı tüm kuruluşlara ve destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Lâkin mevzuatımızda kök hücre bağışı için TC vatandaşı olma zorunluluğu söz konusudur. Oysaki ülkemizde TC vatandaşı olmayan sayıları 4 milyon civarında olduğu ifade edilen Uluslararası Koruma veya Geçici Koruma Statüsü (Suriyeliler) almış mültecilerle, göçmenler de bulunmaktadır. Bu insanlarımızdan da sağlanabilecek ilik nakli pekala bir çok lösemi hastasına umut olabilir. Kızılay tarafından verilen bilgiye göre bahsi geçen kişilerin izlenebilirliğinde yaşanabilecek sıkıntılar olabileceği ifade edilmiştir. Elbette bu konudaki haklılık payı yok sayılmaz. Ama öte yandan kamunun olanaklarının yanı sıra mülteci ağları ile söz konusu izlenebilirliğinin sağlanması pekala mümkündür. Kaldı ki İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, 7 Ocak 2019 tarihinde Habertürk’e verdiği demeçte Geçici Koruma altındaki Suriyelilerin kayıtlarının yapıldığını ve güncellemelerin neredeyse yüzde 96’sını bitirildiğini ifade etmiştir. İnsan yaşamı ve onun sağlıklı şekilde sürdürülebilmesinin sağlanmasının hepimiz için önemi açıktır. Bu nedenlerle ülkemizde ikamet eden TC vatandaşı olmayan duyarlı insanlarımızın da ilik nakli/kök hücre bağışında bulunabilmeleri için gerekli düzenlemenin yapılmasını rica ediyoruz”.