'Mülteciler kiralarını ödeyemez hale geldi'

Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi, mülteciler ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik “Kira Destek Dayanışması” kampanyası başlattı. Meclisin başkanı Mete Hüsünbeyi, 20 yaş altı mültecilerin sigortasız çalıştırıldıkları için çalışma belgeleri olmadığını ve işe gidemediklerini anlattı. Hüsünbeyi, pandemi sürecinde mültecilerin adeta yok sayıldıklarını ifade ederek, "Mülteciler kısa sürede ev kiralarını ödeyemez hale geldi" dedi.

Abone ol

İZMİR - Covid-19 herkesin sağlığını tehdit ederken bir yandan da ekonomik krizin getirdiği yük gün geçtikçe derinleşiyor. Bu süreçte mültecilerin yeterince zor olan hayat koşulları daha da zorlaştı ve bir kısmı açlık ve evsiz kalma riskiyle karşı karşıya kaldı. Salgının sebep olduğu zorluklar karşısında çok sayıda mülteci evden çıkarılmakla tehdit edilirken ekonomik desteğe ihtiyaçları da giderek artıyor.

Bu amaçla yeni bir dayanışma çalışması başlatan Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi, mülteciler ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik “Kira Destek Dayanışması” kampanyası başlattı.

Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi ile başlattıkları bu dayanışmaya yönelik konuştuk.

Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi

Süreklilik arz eden işlerde çalışma fırsatından yoksun olmaları nedeniyle korona virüsü salgınının mülteciler için ağır ekonomik sonuçlar doğurduğunu söyleyen Hüsünbeyi, salgınla mücadelede dayanışmanın önemine vurgu yaparak, toplumun tüm kesimlerine 'Kira Destek Dayanışması'na destek olmaları için çağrı yaptı.

SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILDIKLARI İÇİN ÇALIŞMA BELGELERİ YOK

Salgınla birlikte atölye ve işyerlerinin kapanması nedeniyle yüzbinlerce mülteci işçinin işsiz kaldığını söyleyen Hüsünbeyi, 20 yaş ve altındakilere getirilen sokağa çıkma yasağının da mülteci aileleri açlıkla burun buruna getirdiğini dile getirdi:

“Mevcut duruma bir de 20 yaş altının sokağa çıkma yasağı eklenince, içlerinde bulundukları ağır koşullar daha da derinleşti. Türkiye’de 20 yaş ve altındaki işçiler belge gösterince işe gidebiliyor ama mülteciler gidemiyor. Çünkü patronlar onları sigortasız çalıştırdığı için çalışma belgeleri yok. Türkiye’de 9 yıldır sigortasız çalıştırılan mülteci işçiler, işsizlik ödeneğinden de yararlanamıyor. Bu nedenle karantina günlerinde mülteci ve göçmen işçilere işsizlik desteği sağlanmalı. İşçilerin birbirine tanıklık etmesi yeterli neden sayılmalı. Bu uygulama elbette sigortasız çalıştırılan yerli işçileri de kapsamalı…”

'PANDEMİ SÜRECİNDE MÜLTECİLER YOK SAYILDI'

Hüsünbeyi, salgından dolayı işlerini kaybeden mültecilerin kiralarını ödeyememeleri sonucunda evden çıkarılma baskısıyla da karşılaştıklarına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mülteciler kısa sürede ev kiralarını ödeyemez hale geldi. Ev sahipleri ile münakaşalar artıyor. Buna bir de geçim derdi, temel ihtiyaçlarını karşılayamama durumu eklendi. Öncelikli olarak bu dönemde mülteci, göçmen ve zor durumda kalan vatandaşlarımızın kira ödemeleri ertelenmeli, kira yüzünden hiç kimse evlerinden çıkarılmamalıdır. Tabii bunu yaparken ev sahiplerinin de mağdur olmaları engellenmelidir. Pandemi sürecinde mültecilerin adeta yok sayıldıklarını görüyoruz. Yoğunluklu olarak mülteci, dayanışma ve hak örgütleri bu kesimle ilgilenmeye çalışıyor. Oysaki mülteciler tüm insanlar gibi hak sahibi kişilerdir. Devletin, yerel yönetimlerin, uluslararası kuruluşların bu çevreyi de içine alan daha etkili çalışma içinde olmaları gerekiyor.”

'DUYARLI HERKESİ BU DAYANIŞMAYA DAVET EDİYORUZ'

Bu saiklerden hareketle zor durumda bulunan mülteci ve vatandaşlara yönelik “Kira Destek Dayanışması” başlattıklarını ifade eden Hüsünbeyi, bu dayanışmanın mülteciler de dahil olmak üzere işlerini ve gelirlerini kaybeden insanları da kapsadığını ifade etti. Hüsünbeyi son olarak şunları söyledi:

“Bu dayanışmada destekçilerle, ihtiyaç sahibi kiracılar eşleştirilecek, kiralar doğrudan onlara gönderilecektir. Kiracıya gönderilecek katkının üst limiti 600 TL olup, alt limit olmayacaktır. Bir kişi birden fazla kira desteğinde bulunabileceği gibi, eksik gönderilmesi durumunda, kalan kısmı diğer destekçilerden sağlanacaktır. Para gönderisi, kiracının banka hesabına ya da PTT üzerinden yapılabilecektir. Bugün mültecilerle ve yoksul kesimlerle dayanışmanın her kesimin sorumluluğu olduğunu düşünüyoruz. Duyarlı tüm insanlarımızı miktarı önemli olmadan bu dayanışmaya davet ediyoruz.”

Dayanışma için başvuruyu buradan yapabilirsiniz: konakmultecimeclisi@gmail.com