Mumyalar Afrikalı değil Akdenizli!
Bin yıllık süre içerisinde mumyalanmış antik dönem Mısırlılarının genleri incelendi: Afrika'dan değil Akdeniz'den geliyorlar!
DUVAR - Almanya'da Tubingen Üniversitesi Maz Planck İnsan Tarihi Bilimi Enstitüsü'nden bir grup araştırmacı Mısır'daki mumyalarla ilgili ilk gerçek gen veritabanı oluşturuldu. Mısır’da çıkarılan ve M.Ö. 1400 ile 400 yılları arasına ait mumyaları analiz eden bilim insanları, kalıntılardaki genlerin Akdeniz insanlarının genlerine daha yakın olduğunu ortaya koydu. Araştırmada antik dönemde yaşayan Mısırlıların 'Türkler ve Avrupalılarla ortak genler paylaştığı' ortaya çıktı.
Araştırmanın yazarlarından biri olan paleontolog Johannes Krause, Mısır'ın Yunan, Roma, Arap ve Asur istilalarını görmüş olmasına rağmen genlerde '1300 yıllık bir devamlılık' olduğunu söylüyor. Washington Post gazetesinin haberine göre esas sürpriz bulgu ise genler Afrika-Sahra bölgesine değil Doğu Akdeniz bölgesine ait!
Araştırma için 100 Mısırlı ve 125 Etiyopyalının vücudundan parçalar incelendi. Mumyaların vücutlarından diş, kemik ve yumuşak doku örnekleri alındı. Mısırlılar, mumyalama işlemi yaparken cenazenin beynini kafasından ayırıyorlardı ama nemlenmemiş bazı kafalarda yumuşak doku örneklerine rastlamak mümkün oluyor. Mısır halkının eskiden Afrika kökenli olduğu düşünülürken araştırmalarda elde edilen son bulgulara göre bilinenin tersine Mısırlıların sonradan Afrikalılaştığı ortaya çıktı. Antik Mısırlıların dünyanın hangi bölgesinden Mısır'a geldikleri henüz kesin olarak bilinmiyor.