Murat Yetkin: AB Türkiye’yi tartışırken Meclis ne gündemle açılıyor?

Gazeteci Murat Yetkin, bugün başlayacak AB Liderler Zirvesi ve TBMM Yasama Yılı'nı kıyasladı. Gündemleri karşılaştıran Yetkin, AB'nin Türkiye'yi tartışırken Türkiye'nin gündeminin ne olduğu sorusuna yanıt aradı. Yetkin, gündem maddelerinin ve konuların arasındaki makasın açılmasının iyi olmadığını ifade etti.

Abone ol

DUVAR - Gazeteci-yazar Murat Yetkin, YetkinReport'ta yayınladığı son yazısında AB Zirvesi'ni ve TBMM'nin yasama yılı açılışını değerlendirdi. Bugün Brüksel'de toplanacak zirvede Türkiye konusunun akşam yemeğinde masaya yatırılacağını aktaran Yetkin, AB liderlerinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın TBMM'deki açılış konuşmasını dinleyerek Türkiye konusunu konuşacaklarını belirtti. Yetkin, Türkiye'nin ve AB'nin gündemlerini kıyaslarken, AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in üye ülke liderlerine gönderdiği mektupta Türkiye'ye karşı üstü örtülü bir tehdit olduğunu ifade etti.

TBMM'deki gündemi de değerlendiren Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle:

"Meclis Başkanı Mustafa Şentop, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin idam cezasının geri getirilmesi fikrini destekleme aşamasındayken, Bahçeli Anayasa Mahkemesi’nin 'Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi doğasına uygun' şekilde değiştirilmesini de istedi. Çünkü AYM son zamanlarda aldığı kararlar 'sancılı ve sakattı.' Herhalde AYM’nin özgürlüklerin korunmasından yana kararlarından söz ediyordu.

AK Parti-MHP blokunun bir diğer önceliğinin de 2019’deki yerel seçim şoku ile bir daha karşılaşmamayı garantiye alacak bir seçim kanunu hazırlığı olduğunu anlıyoruz. Yani kimi mahfillerde 'Bir daha seçim olur mu?' türünden kötümser sorulara karşı, iktidar blokunun kazanılması garantili bir seçim sistemi peşinde.

Meclis, daha doğrusu Meclis’teki AK Partili ve MHP’li vekiller, Meclis’in yanı sıra kendi rol ve güçlerini daha da azaltacak, Cumhurbaşkanının yasama ve yargıdaki ağırlığını artırıcı adımları oylayacak. Ve 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe giren sosyal medya yasasının ifade ve basın özgürlüğü alanını daha da daralttığı ortamda dayatılıyor bu gündem.

Türkiye ve AB’nin gündemleri arasındaki makas açılıyor; bu iyi bir hâl değil."

YAZININ TAMAMI