Murat Yetkin: ABD ile ticarette tek sorun artık S-400 değil

Gazeteci Murat Yetkin, Türkiye-ABD arasındaki ticaret ilişkilerine değindi. Senatör Graham'la yapılan video konferanstan notlar aktaran Yetkin, ticaret ilişkilerinde S-400'lerin ardından iki yeni sorun daha oluştuğunu ifade etti.

Abone ol

DUVAR - Gazeteci-yazar Murat Yetkin, YetkinReport'ta yayınladığı son yazısında ABD Cumhuriyetçi Parti Senatörü Lindsey Graham’ın 24 Haziran’da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak ve Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ'la yaptığı video konferansın ayrıntılarına değindi. Türkiye'nin mevcut ticaret hacminin artışıyla ilgili şeyler umduğunu belirten Yetkin, Trump'a yakınlığıyla bilinen Graham'ın bazı şartlar öne sürdüğünü yazdı.

Graham'ın her şey için sunduğu ilk ve en önemli ön koşulun S-400 meselesi olduğunu aktaran Yetkin, senatörün net konuştuğunu ve Türkiye'ye Asya ve Pasifik'te değil, Afrika'da Çin karşıtı bir işbirliği önerdiği ifade etti. Yetkin, Graham'ın Suriye ve Huawei meselelerini de belirttiğini ve ABD'nin Türkiye'den NATO'da Çin karşıtlığını yaymasını istediğini kaydetti. Türkiye-ABD arasındaki ticaret hacminin artmasında artık birçok engel olduğunu söyleyen Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle:

"Sadece altı ay önce, Türkiye’nin ABD ile daha fazla ticaret yapma arzusu önünde büyük bir sorun vardı: S-400 / F-35 sorunu. Görünüşe göre bu hâlâ bir numaralı sorun ve bu çözülmeden ticaret hacminde kayda değer bir artış beklemek gerçekten çok zor. Ama artık iki sorun daha açıkça sayılıyor: Suriye ve Huawei.

S-400 konusu Rusya, Suriye konusu Rusya ve İran ile ilgili, Huawei ise Çin ile. Washington, Ankara’yı kendi tarafını seçmeye zorlamak isterken, Ankara hem bütün yumurtaları aynı sepete koymak istemiyor hem de ABD ve NATO ile ittifak ilişkilerini canlı tutmak.

Yine de Graham’ın toplam yarım saatlik bir video konferansta bu üç noktayı üç kez tekrarladığına bakarak, COVID-sonrası dünyanın siyasi açıdan da daha zor bir dünya olacağını söylemek mümkün görünüyor."

YAZININ TAMAMI