Murat Yetkin ABD'nin mektubunun şifrelerini yazdı: Türkiye'ye açıkça 'Ya biz ya Rusya' dediler

Gazeteci Murat Yetkin, ABD'nin Türkiye'ye gönderdiği S-400 mektubunun anlamını yazdı: Türkiye sert bir üslüpla, 'Benimle misin Rusya ile mi?' sorusuyla muhatap bırakıldı. Türkiye’ye F-35 satışı yapılmayacağını söylemenin yanı sıra sert bir söylemle ekonomik tehditler de içeriyor

Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini alma kararı nedeniyle ABD'yle yaşadığı kriz tırmanırken, gazeteci Murat Yetkin Ankara'ya gönderilen mektubun şifrelerini yazdı. Yetkin yazısında, ABD Savunma Bakanı vekili Patrick Shanahan'ın Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a gönderdiği mektupta, Türkiye'nin sert bir üslüpla "Benimle misin Rusya ile mi?" sorusuyla muhatap bırakıldığına dikkat çekti. Yetkin, Shanahan'ın Türkiye'ye 'ağır ekonomik yaptırım tehdidi savurduğunun' da altını çizdi.

'SADECE MÜHLET VERMEKLE SINIRLI DEĞİL'

Mektubun Türkiye'ye sadece F-35 savaş uçakları konusunda 'süre vermekle sınırlı kalmadığını' belirten Yetkin şu ifadeleri kullandı: "ABD Savunma Vekili Patrick Shanahan tarafından 6 Mayıs’ta Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a gönderilen mektup, Rusya’dan S-400 alımından vazgeçmemesi halinde Türkiye’ye F-35 satışı yapılmayacağını söylemenin yanı sıra sert bir söylemle ekonomik tehditler de içeriyor."

'JOHNSON'IN MEKTUBUNA BENZİYOR'

Yetkin, mektubun ikili ilişkiler açısından önemi ve olası etkileri konusunda şu yorumu yaptı:

"Bu yönüyle ABD Başkanı Lyndon Johnson’un 1964’te Başbakan İsmet İnönü’ye yazdığı, Türkiye’yi Kıbrıs’a müdahil olursa silah ambargosu ve NATO’dan tecritle tehdit eden mektubuna benziyor. İnönü o mektuba, Soğuk Savaş atmosferi içinde Sovyet yönetimindeki Moskova’yla yakınlaşma ima eden “Yeni bir dünya kurulur, Türkiye de orada yerini alır” cevabını vermiş, ABD ile ilişkiler farklı bir rotaya girmişti."

'ÇALIŞMA GRUBU NE OLDU?'

Murat Yetkin, mektubun ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile 29 Mayıs’ta yaptığı telefon görüşmesinin ardından Türkiye’nin S-400 ve F-35’lerin birlikte çalışmasının NATO savunmasına zarar verip vermediğini araştırmak için “çalışma grubu” kurulması teklifini kabul ettiği haberlerinden bir hafta sonra gönderildiğini de dikkat çekti; "Bu durum iki şekilde yorumlanabilir" diyerek şöyle devam etti:

'TRUMP'A DA MI MESAJ VERİLDİ?'

"Birincisi, Beyaz Saray ile Pentagon’un Beştepe ile “iyi polis – kötü polis” oynadığı yorumu olabilir. Malum, Trump ile Erdoğan’ın 28-29 Haziran’da Japonya’nın Osaka şehrinde toplanacak G20 liderler zirvesi çerçevesinde görüşme ihtimali var.

İkinci yorum ise, Pentagon’un, yani Amerikan askeriyesinin Başkan Trump’a bu işin kendisi ve Erdoğan arasında hep sözü edilen “şahsi bağların” ötesinde, ABD’nin küresel egemenlik oyununun parçası olduğu ve bu konuda (her iki partinin ortak tavır aldığı) Kongre ve askeriyenin iradesine karşı karar alamayacağını hatırlatması olarak da yorumlanabilir. Bu durumda mektup hem Savunma Bakanı Akar üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, hem de dolaylı olarak Başkan Trump’a hitap ediyor olabilir."

'PUTİN DE KÖŞEYE SIKIŞTIRIYOR'

"Shanahan’ın Akar’a mektubu aynı zamanda Türkiye’yi “Benimle misin Rusya ile mi?” sorusuyla da muhatap bırakıyor ve ağır ekonomik yaptırım tehdidi savuruyor" diyen Yetkin, mektubun dün Amerikan dergisi Foreign Policy'ye sızdırılması sonrası Rusya'dan gelen açıklamaların zamanlamasına da dikkat çekti:

"Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de Türkiye’yi bu konuda köşeye sıkıştırdığı anlaşılıyor. Amerikalı yetkililerin mektubu “Foreign Policy” dergisine sızdırmasından hemen sonra, 7 Haziran’da St Petersburg uluslararası ekonomi forumunda konuşan Putin, Erdoğan’ın “delikanlı gibi” ülkesinin bağımsızlığını korumaya çalıştığını söyledi. Yine aynı gün S-400’lerin üreticisi olan Rusya’nın devlet savunma sanayi şirketlerinden Rostec Genel Müdürü Sergey Chemezov, Türk askerlerinin S-400 eğitiminin tamamlandığını ve teslimatın iki ay içinde yapılacağını açıkladı; yani Shanahan’ın verdiği 31 Temmuz tarihinden önce. Bu hamle ile Moskova, S-400 satışının yalnızca bir NATO üyesine silah satarak Vaşington’dan pazar kapmakla sınırlı olmadığını, Türkiye üzerinden NATO ittifakını çatlatmayı amaçladığını da göstermiş oluyor." (HABER MERKEZİ)

YAZININ TAMAMI

ABD'nin Türkiye'ye gönderdiği S-400 mektubunun tam metni: Ekonominiz geriler