Murat Yetkin: Dolarda 7.25 rekoru. Neresi çok önemliydi Sayın Bakan?

Dolardaki tarihi seviyeyi ve buna karşı alınmaya çalışılan önlemleri yazan Murat Yetkin, daha önceki en yüksek noktayı da hatırlattı: "Türk lirasının tarihte düştüğü en kötü durum olan 7,25 düzeyinden önce ABD dolarının tarihimizde aldığı en yüksek değer Bakan Albayrak görevinin ikinci ayına girerken, 13 Ağustos 2018’de görülen 7,21 idi."

Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, dolardaki yükselişi ve önleme çabalarını ele aldığı yazısında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın göreve gelmesinden iki ay sonra doların 7.21 seviyesine geldiğini hatırlattı.

Yetkin'in web sitesinde yayınladığı 'Dolarda 7,25 rekoru. Neresi çok önemliydi Sayın Bakan?' başlıklı yazısından bir bölüm şöyle:

"Bu yazıyı yazmak için bilgi toplamaya başladığımda 1 ABD doları 7,24 lira ediyordu. Bu satırları yazarken dolar 7,25 lira olmuştu. Hazine ve Berat Albayrak 24 Haziran 2018 seçimleri ardından, aynı zamanda kayınpederi olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından iki bakanlığın birleştirilmesiyle kurulan Hazine ve Maliye Bakanlığına getirildiği 10 Temmuz 2018’de 1 dolar 4,70 lira idi.

Türk lirasının tarihte düştüğü en kötü durum olan 7,25 düzeyinden önce ABD dolarının tarihimizde aldığı en yüksek değer Bakan Albayrak görevinin ikinci ayına girerken, 13 Ağustos 2018’de görülen 7,21 idi. Hatırlayacaksınız ABD’li rahip Andrew Brunson tutukluydu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’a, Fethullah Gülen’e atfen “Ver papazı, al papazı” çağrısı yapmıştı. Bunun üzerine Trump önce iki senatörü Türkiye’ye göndermişti. 18 Temmuz’da Brunson’un tahliye talebi reddedilince, 2018’e 3,79’la başlayan dolar 4,79’a çıkmış, Trump’ın Türk ekonomisini tehdit etmesiyle üç hafta içinde 7,21 düzeyine tırmanmıştı. Yine hatırlayacaksınız, bağımsız Türk yargısının siyasi etki altında kalmadan Brunson’u tahliye etmesiyle doların değeri 5 küsura doğru inişe geçmişti.

İşte o günlerden birinde, dolar 5,20 lira iken Albayrak memleketi Trabzon’da yaptığı bir konuşmada, Konya-Kayseri arası bir şiveyi taklit ederek şöyle demişti: “Dolar 10 lira olacak, 15 lira olacak ya… 6 liradan, 7 liradan yığalım dolarları, sonra satarız. Şimdi bunlar kara kara düşünüyor”. Bakan, artık ekonominin ehil ellerde olduğunu ve doların bir daha o düzeylere çıkmayacağın teminatını vermek istiyordu.

YAZININ TAMAMI