Murat Yetkin: Salgın ortasında istihbarat operasyonu

Gazeteci Murat Yetkin, Kenya'da kaçırılan İtalya vatandaşının MİT'in katkısıyla kurtarılma operasyonunu anlattı. Türkiye-İtalya ilişkilerinin iyileşmeye başladığını aktaran Yetkin, operasyonun arka planına dair detayları yazdı.

Abone ol

DUVAR - Gazeteci yazar Murat Yetkin, YetkinReport'ta yayınladığı son yazısında, Türkiye'nin yardımıyla Somali'de Eş Şebab örgütünün elinden kurtarılan İtalyalı Silvia Romano'yu yazdı. Yetkin, Kasım 2018'de Kenya'da bir yardım kuruluşunda çalışırken kaçırılan Romano için İtalya'nın Türkiye'den yardım istediğini ve Romano'nun salgın günlerinde kurtarıldığını anlattı.

İtalya'nın EastMed anlaşmasından çekilmesini ve Libya'da da Türkiye'nin desteklediği tarafa geçtiğini hatırlatan Yetkin, Hafter-Sarrac ateşkesinin ilan edildiği 12 Ocak 2020'de İtalya Başbakanı Giuseppe Conte'nin Türkiye'ye geldiğini belirtti. 2019'un sonunda İtalya'nın MİT'ten yardım istediğini aktaran Yetkin, operasyon sonucunda 9 Mayıs 2020'de Romano'nun Mogadişu yakınlarında İtalyalı yetkililere teslim edildiğini kaydetti.

Yetkin, Romano'nun kötü muamele ve baskıya maruz kalmadan Müslüman olduğunu açıklamasının ardından İtalya sağı kendi hükümetine sert çıktığını da ifade etti. Bu operasyon sayesinde Türkiye-İtalya ilişkilerinin iyileştiğini ve geliştiğini söyleyen Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle:

"Ancak Mayıs’ın ilerleyen günlerinde Doğu Akdeniz ve Libya konusunda İtalya ve Türkiye (ve Libya konusunda Türkiye’nin yanında duran) Katar arasında işbirliği arttı. 19 Mayıs’ta İtalyan Dışişleri Bakanı Luigi De Maio, bir süredir Sarrac hükümetiyle yapılan deniz ve hava sınırlarını denetleme anlaşması IRINI’nin arık, Trablus’un istediği üzere, Mısır’la olan kara sınırını da kapsayacağını açıkladı. Libya-Mısır sınırı, Hafter güçlerine Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Suudi Arabistan’dan gelen destek bakımından stratejik önemdeydi. Zaten Türkiye ve İtalya, Mart ayından bu yana İtalya ile ikili ve NATO kapsamında Doğu Akdeniz’de, Libya açıklarında sürekli deniz ve hava tatbikatları yapıyordu. Türkiye’nin 1 Nisan’da İtalya’ya (ve İspanya’ya) korona Covid-19 salgınıyla mücadele için tıbbı malzeme göndermesinden bu yana ilişkiler daha da gelişiyordu. Şimdi bu tabloya bir de ortak istihbarat operasyonunun dahil olduğu anlaşılıyor."

YAZININ TAMAMI