Murat Yetkin yazdı: Gelin farklı bir Joe Biden hikâyesi anlatalım

ABD'de Demokratların Başkan Adayı Biden’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye hakkındaki 17 Ocak'ta yayımlanan sözlerinin bu hafta sonu gündem konusu edilmesini değerlendiren Murat Yetkin, olası iki senaryoyu ve muhtemel sonuçlarını yazdı.

Abone ol

DUVAR - ABD'de 3 Kasım'da yapılacak başkanlık seçiminde Donald Trump'ın rakibi Joe Biden, 16 Aralık 2019’da katıldığı bir toplantıda söylediği ve 17 Ocak 2020’de, New York Times’ta yayınlanan demecinde, kısaca Türkiye'ye de değindi. Biden'ın "Erdoğan’a karşı muhalefetin liderlerini desteklemeliyiz. Onları Erdoğan’ı mağlup etmeleri için cesaretlendirebiliriz. Darbe ile değil, seçimle…" sözleri ise Türkiye'de bu hafta sonu gündem konusu oldu, AK Parti ve hükümet tarafından arka arkaya tepki açıklamaları yapıldı.

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, 'yetkinreport.com'daki 'Gelin farklı bir Joe Biden hikayesi anlatalım' başlıklı yazısında, söz konusu demecin neden şimdi yeniden gündem yapıldığını, kimler tarafından ne gibi amaçla hareket edildiğine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, olası iki senaryodan bahsetti. Bu tür bir açıklamanın seçmen nezdinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı güçlendireceğini belirten Yetkin "Biden, Erdoğan’ı desteklemeye mi karar vermişti? Çünkü Türkiye’de sokaktaki çocuklar bile Amerikalı bir siyasetçinin Erdoğan’a vurmasının Erdoğan’ı güçlendireceğini bilirdi. Bir de bu haber bu kadar aydan sonra nasıl, neden ve kim tarafından yeniden dolaşıma sürülmüştü?" sorularını yöneltti.

BIDEN'IN KARDEŞİ İSTANBUL'A İNŞAAT İŞLERİ İÇİN GELMİŞ

Joe Biden'in kardeşi  Jim Biden ve Lübnan kökenli iş ortağı Amer Ruston 2019 ilkbaharında İstanbul’a geldiğine işaret eden Yetkin " Burada daha çok AK Parti’ye yakın isimler ve iş çevreleriyle ayarlanmış yemeklere katılıyor, ABD’deki bazı inşaat projelerine ortaklıklar arıyor" diye yazı.

Yetkin yazısını, şöyle bağladı: "Biden bu videodan dolayı üzüntü bildirirse ABD Başkan adayını hizaya getiren kişi (Erdoğan) olacak. Ama Biden bu durumda 'muhalefeti desteklerim' demediğini de söylemiş olacak. Yani iktidar kulislerindeki gizli 'Bir taşla iki kuş: Hem ABD hem muhalefet' sevinci gerçek olmayabilir... Bir de bu meselenin yeni bir şey olmadığı daha ilk saatlerinde ortaya çıktı. İç siyasette bir etkisi olacaksa da Beştepe’yi tatmin edecek düzeyde olmama ihtimali yüksek."

YAZININ TAMAMI