Murat Yetkin: Yunanistan şimdiden Doğu Akdeniz oyununu yitiriyor

Murat Yetkin, Yunanistan'ın Doğu Akdeniz meselesinde Almanya ile görüşerek kendi tezlerini çürüttüğünü ifade etti. Yunanistan'ın oyunu kaybetmeye başladığını belirten Yetkin, Avrupa'nın da birlik olarak Yunanistan'a fiili destek vermediğini yazdı, Türkiye-İtalya ortak tatbikatını hatırlattı.

Abone ol

DUVAR - Gazeteci-yazar Murat Yetkin, YetkinReport'ta yayınladığı son yazısında Doğu Akdeniz'deki gerilimi yorumladı. Yunanistan'ın son kozlarını kaybettiğini belirten Yetkin, AB'nin fiilen Yunanistan’ın arkasında olmadığı ifade etti. Yetkin, Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı AB desteği istediğini fakat Almanya'nın 'NATO üyeleri' çerçevesinde arabuluculuk önerdiğini aktardı.

"Kıbrıs ve Doğu Akdeniz blöfe gelmez" diyen Yetkin, 1964 ve 1974'te Kıbrıs, 1996'da ise Kardak krizi sırasında yapılan blöflerin tutmadığını hatırlattı ve yaşanan gerilimin İkinci Abdülhamid’in Kıbrıs’ı İngilizlere hediye etmesiyle başladığını kaydetti. Yetkin'in yazısından bir bölüm şöyle:

"Maas, Ankara’da da “ateşle oynama” ve “kıvılcım” benzetmesinden söz edince Çavuşoğlu sert bir karşılık verdi, sertlik Berlin’i değil Atina’yı hedef alıyordu. Çavuşoğlu, Türkiye’nin “elinden bir kaza çıkmayacağını” ne gerekiyorsa onu yapacağını bildirdi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar daha bir gün önce –hiç alışılmadık şekilde– bütün komuta kademesiyle yaptığı durum değerlendirmesinin fotoğrafını kamuoyuyla paylaşmıştı.

Aslında Türkiye daha önce Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’deki hakları için çatışmayı da göze aldığını, blöf yapmadığını göstermişti. 1964’te ABD Başkanı Lyndon Johnson’un Kıbrıs çıkışına Başbakan İsmet İnönü gerekirse NATO’dan çıkılacağı karşılığını vermişti. 1974’te Kıbrıs’ta faşist bir cunta Cumhuriyeti devirdiğinde Türkiye’nin uyarıları blöf sayılmış, askeri müdahale gelmişti. 1996’da Kardak/Imia krizinde ABD, bir çatışma halinde Yunan savaş gemileri ve anlaşmalara aykırı olarak silahlandırdığı adalardaki üslerinin Türk uçak ve gemilerine ihtiyaç kalmadan topçu menzili içinde olduğunu fark ettiğinde devreye girmişti. İş Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’e gelince Türkiye’nin başta hangi hükümet olursa olsun Türkiye’nin köprüleri yakmayı göze alabileceğine dair yeterince kanıt var. Bu perspektifle Berlin’den ön şartsız diyalog çağrısı çıkabilir. Aksi halde gerilimin süreceği görülüyor."

YAZININ TAMAMI