Murat Yetkin'den S-400 soruları: Nereye kadar?

Türkiye'nin bir NATO üyesi olarak Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini teslim almaya başlaması, beraberinde birçok soru işaretini getiriyor. Gazeteci-yazar Murat Yetkin, S-400'lerin Türkiye-ABD-Rusya denkleminde ortaya çıkardığı soruları yazdı.

Abone ol

DUVAR - Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerinin Türkiye'ye teslimatının başlamasının ardından, Türkiye'nin ABD ile ilişkilerinin nasıl bir yol alacağı merak konusu. Gazeteci-yazar Murat Yetkin, önümüzdeki dönemde öne çıkacak soruları yazdı.

Murat Yetkin'in kişisel blogu yetkinreport.com'da yayımlanan yazısında, yanıt bekleyen sorular şöyle sıralandı:

  • S-400’ler kurulup “aktive edilecek” mi? Yani çalıştırılıp Türk hava savuma sistemine dâhil edilecek mi? ABD bu durumda NATO hava savunma sistemine bir Rus silah sisteminin bağlanması nedeniyle gelişmiş F-35 uçaklarının gizli teknolojisinin deşifre olacağını söylüyor. Türkiye’ye ortak üreticisi olduğu F-35’lerin teslimatının engellenmesi talebi buradan kaynaklanıyor.
  • ABD bu gelişme karşısında Türkiye’ye ne tür yaptırımlar uygulayacak?
  • Türkiye bu yaptırımlara ne karşılık verecek?
  • ABD, Rus füzeleri aldı diye Türkiye’yi gözden çıkarmaya ne kadar hazır?
  • Türkiye, ABD ve AB ile ilişkileri nereye kadar gerebilir?
  • Türkiye, Rusya’ya ne kadar, nereye kadar güvenebilir?
  • Türkiye’de seçmen ekonomik faturanın ağırlaşmasını nereye kadar taşıyabilir?
  • Bu süreç yine “beka” sorununun gündemde tutulacağı bir baskın seçim getirir mi?

'DAYANIKLILIK SINIRLARI ÖLÇÜLÜYOR'

ABD'nin 1975'te Kıbrıs ve afyon ekimi nedeniyle Türkiye’ye askeri ambargo kararı aldığını, dönemin Başbakanı Süleyman Demirel'in İncirlik dâhil bütün üsleri Amerikan kullanımına kapattığını ve bu durumun üç yıl devam ettiğini hatırlatan Yetkin, şu yorumu yaptı: "Hem ABD, hem Türkiye’nin batı savunma ittifakı NATO’ya üye olması, NATO’nun baş hasmının da fiilen Rusya olduğu gerçeği, S-400 konusunu Türkiye’nin özelde ABD, genelde Batı ile ilişkilerinde bir “stres testine” dönüştürmüş bulunuyor. Stres testi finans sektörünün mühendislikten alıp kullandığı bir kavram: yükleme ya laboratuvar, ya da bilgisayar ortamında dayanıklılığın sınırlarını bulmayı amaçlıyor. S-400 konusunda Türkiye’nin Batı ile ilişkilerinin dayanıklılık sınırları ölçülüyor adeta."

'TÜRKİYE'Yİ SICAK GÜNLER BEKLİYOR'

"Erdoğan, S-400 meselesini sadece savunma ihtiyacı olarak değil, özellikle 15 Temmuz sonrasında ABD ile ve genel olarak Batıyla ilişkileri yeniden tanımlama ihtiyacı çerçevesinde görüyor. Öte yandan, kendileri de ABD’deki Trump yönetimi tarafından itilip kakılmaktan bıkmış başka NATO üyesi ülkelerin de Türkiye ile ABD arasındaki S-400 zıtlaşmasının sonucunu merakla beklediği dikkate alınmalı" diyen Yetkin, yazısına şu ifadelerle son verdi: "Türkiye’yi hem iç, hem dış siyaset ve ekonomi alanında daha da sıcak günler bekliyor." (HABER MERKEZİ)

MURAT YETKİN'İN YAZISININ TAMAMI

Milli Savunma Bakanlığı: S-400 teslimatı başladı

ABD'li uzmandan S-400 yorumu: Oyun değişecek

Washington Post: ABD blöf yapmıyor, S-400'lere karşı güçlü yaptırımlar yolda

NATO'dan S-400 açıklaması: Endişeliyiz