'Musa Anter'in Tüm Eserleri' özel baskısıyla raflarda

Aram Yayınevi, 'Apê Musa 100 Yaşında' kitabının ardından, toplu eserleri ile Musa Anter'i gelecek kuşaklarla buluşturdu.

Abone ol

DİYARBAKIR - Aram Yayınevi, 100'üncü doğum yılı nedeniyle Musa Anter'in tüm eserlerini, 1590 sayfalık 'Musa Anter Tüm Eserleri' adlı özel baskılı bir kitapta topladı.

Musa Anter'in 72 yıllık hayatı boyunca çeşitli dönemlerde kaleme aldığı eserlerinin tamamı titiz bir çalışmayla bir araya getirildi.



Musa Anter'in "Birîna Reş", "Kara Yara", "Kimil", "Fıkralar", "Kimil Davası", "Şarktan Manzaralar", "Doğu'nun Kalkınması Türkiye'nin Kalkınması Demektir", "Vakayîname", "Hatıralarım 1-2", "Ülke ve Gündem Yazıları", "Çinara Min", "Ferhenga Kurdî Tirkî - Kürtçe Türkçe Sözlük" eserlerinin toplandığı özel baskılı 'Tüm Eserleri' kitabının editörlüğünü Ulaş Güldiken, İlhami Sidar ve Rêdûr Dîjle yaptı.

ULU ÇINAR APÊ MÛSA

Aram Yayınevi, kitabın girişinde Apê Mûsa'yı şu ifadelerle anlatıyor:

"Her halk inancı gereği üstüne titrediği kutsal saydığı ağacını her türlü saldırıya, tehlikeye karşı korumayı öncelikli görev bilmiştir, düşmanları da ivedilikle bunları yok etmeyi... Her halkın gelenek, inanç ve düşünce dünyasında en sevgili, en iyi, en güzel, en erdemli, en güçlü insanlarına her zaman kutsal bildikleri ağaçların üstün niteliklerinin atfedilmesi bir tesadüf değil. Tıpkı o ağaçlar gibi onlar da güzelliğin sırrı, gücün kaynağı, hayatın derin anlamını temsil ederler. Halkı için Apê Musa da böyle bir varlık. Çünkü kendisi de halkının mücadele tarihinde, kültür ve düşünce dünyasında hep bir bilge, hep hiç ölmeyecek olan o ulu çınar. Yaşamıyla, mücadelesiyle, fikirleriyle, hatıralarıyla, sevinç ve acılarıyla, etkiledikleri ve öfkelendirdikleriyle, esirgedikleri ve savaştıklarıyla, hayalleri ve özlemleriyle, düşündürdükleri ve temsil ettikleriyle." (DUVAR)