MÜSİAD: Asgari ücrette enflasyonun üzerindeki kısmı devlet versin
MÜSİAD asgari ücretin enflasyonun üzerinde bir zam görmesi gerektiğini ancak farkın devlet tarafından ödenmesi gerektiğini açıkladı.
DUVAR - Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (MÜSİAD) yeni başkanı Mahmut Asmalı, ilk basın toplantısında asgari ücret artışının enflasyon üzerinde olması gerektiğini söyledi. Asmalı, “Yapılacak zammın enflasyon oranı kadarlık kısmının işveren, üzerindeki kısmın da devlet tarafından üstlenilmesinin iyi olacağı düşünüyoruz” dedi.
ANKA'nın haberine göre MÜSİAD’ın genel merkezinde tüm yönetim kurulunun da yer aldığı toplantıda, Asmalı şu değerlendirmeleri yaptı:
ASGARİ ÜCRETİN VERGİ YÜKLERİ AZALTILSIN: Çalışanların daha iyi maddi koşullar altında çalışması, hayatlarını daha müreffeh bir şekilde sürdürmeleri, alım güçlerinin artmasının en az çalışanlar kadar, işverenleri de memnun edecektir. Bu bağlamda 2022 yılı için belirlenecek asgari ücret zammının, işveren üzerindeki asgari ücret vergi yüklerinin bir kısmı azaltılmak sureti ile mutlaka yıl sonu enflasyon oranının üzerinde olması gerektiğini düşünüyoruz. İşverenin asgari ücret yükünün hafifletilmesi noktasında da yapılacak zammın enflasyon oranı kadarlık kısmının işveren, üzerindeki kısmın da devlet tarafından üstlenilmesinin iyi olacağı düşünüyoruz.
FAİZİN DÜŞÜRÜLMESİNİ DESTEKLİYORUZ: Faiz indiriminin getiri ve maliyet olmak üzere iki yönü var. Sanayiciyi ilgilendiren maliyet yönü, yani krediler. Sanayici ve iş insanları derneği olarak bizi ilgilendiren kısmı da burasıdır. Faizler ne kadar düşerse üretim maliyetleri de kredi faizlerinin gevşemesine bağlı olarak aynı miktarda düşecektir. Bu durum enflasyonun düşmesine katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda yatırımların, üretimin ve istihdamın önündeki en büyük engel olarak gördüğümüz faiz oranlarının düşürülmesini destekliyoruz.
DÖVİZ TASARRUF ARACI OLARAK GÖRÜLMEMELİ: Tüm dünyada talep patlaması ve enflasyon artışı var. Hammadde ve ara mamul teşviklerinin artırılması gerekiyor. Türkiye'nin stratejik hammaddelerini yurt dışına belli kota ile satması gerektiğini düşünüyoruz. Ara mamul ve hammadde tedarikinde yaşanacak olumsuzluğun ekonomiye ciddi bedeli olur. Hammadde ve ara mamul yatırımlarının teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Vatandaşımız ya altını ya da dövizi tasarruf aracı olarak görmemeli. İnsanların şunu bilmesi lazım bugün alınan her döviz hayat pahalılığı olarak karşımıza çıkıyor. Elektriği, otomobili, doğal gazı pahalı alıyor. (HABER MERKEZİ)