Musul savaşı 'labirentte'
Irak'ta IŞİD'in Musul'dan çıkarılması sürecinde son dönemece girildi. Irak ordusu, örgüt üyelerine "Teslim olun" çağrısı yapıyor. Savaş 'Eski Şehir' bölgesindeki labirente benzer dar sokaklara sıkışmış durumda.
DUVAR - Musul'u IŞİD'den geri almak için başlatılan operasyonda son dönemece giriliyor. "Eski Şehir" dışında tüm Musul'de kontrolün sağlandığı bildirilirken, Irak ordusu sivillere 'kaçın', IŞİD'lilere 'teslim olun' çağrısı yapıyor.
Dicle Nehri'nin doğusundaki bölgeyi ele geçiren Irak askerleri camilerden IŞİD'lilere hoparlörler aracılığıyla "ya teslim olun ya da ölün" şeklinde mesajlar göndermeye başladı.
Irak ordusu aynı zamanda Eski Şehrin içinde mahsur kalmış siviller için 500 bin el ilanı aracılığıyla "her yönden saldırdıkları" bilgisi verdi. İlanlarda sivillere 'açık alanlardan uzak durulması' gerektiğini söyleyen ordu, 'çatışmalar sırasında yakaladıkları ilk fırsatta kaçmalarını' tavsiye etti.
Pazartesi günü başlayan yeni bir saldırı dalgası ile ilerleyen Iraklı birlikler, ülkenin en büyük ikinci kentini ele geçirmek için aylar boyunca yürüttükleri operasyonu bir an önce sonlandırmayı hedefliyor. Kentin büyük bir kısımının kontrolünü alan Irak ordusu "Eski Şehir" olarak bilinen ve dar sokaklardan oluşan bölgede IŞİD'i kuşatmayı başardı. Irak Terörle Mücadele Komutanlığı'ndan Tümgeneral Maan el Sadi Eski Şehir'deki Faruk Mahallesi'nin bir bölümünü ele geçirdiklerini söyledi.
Ancak kentin bu bölümünün 'labirent gibi' sokaklarının Iraklı güçlerin ilerlemesini yavaşlattığı belirtildi. Iraklı Tümgeneral çatışmalarda artık "yüz yüze" mesafesine kadar gelindiğini ifade etti.
Iraklı komutanlar kentin bu bölümünde 100 binden fazla sivilin sıkışmış olduğunu tahmin ediyor. Özellikle sokakların darlığından ve sürekli devam eden çapraz ateşten dolayı siviller kaçarken güçlükler yaşıyor. Birleşmiş Milletler bu bölgede sıkışmış 100 bin sivilin IŞİD tarafından "canlı kalkan" olarak kullanılabileceği uyarısında bulundu.
Iraklı generaller çatışmalara sahne olan dar sokaklarda zırhlı araçlarla ilerlemenin imkansız olduğunu ve IŞİD'in uzaktan kumandalı arabalara yükledikleri ev yapımı bombaları patlattıklarını kaydetti.
IŞİD IRAK'TAN ÇIKARILABİLİR
Musul'u IŞİD'in kontrolünden çıkarmak için yaklaşık sekiz ay önce başlatılan askeri operasyonda Irak ordusu kentin doğu tarafını Ocak ayında ele geçirdi, ancak batının kontrolünü sağlamak için yapılan operasyonlar sokak çatışmalarından dolayı halen tamamlanamadı. Kentin tamamen kontrol altına alınması aynı zamanda 2014 yılından beri Suriye ve Irak topraklarında sınır ötesi bir "hilafet" ilan eden IŞİD'in Irak'tan çıkarılması anlamına geliyor ancak Iraklı komutanlar Dicle'nin her tarafını tutmuş ve IŞİD'i çevrelemiş olmalarına rağmen örgütün haftalarca direnebileceğini düşünüyor.
Musul'un ele geçirilmesi aynı zamanda sembolik bir önem taşıyor. Örgütün lideri Ebu Bekir el Bağdadi 2014'te kentin simgelerinden birisi olan Musul Ulu Camii'nde tek seferliğine kendisini göstermişti. Son sekiz ayda kentten 862 bin kişinin kaçmak zorunda kaldığı, 195 bin kişinin ise ağırlıklı olarak şehrin doğusuna döndüğü tahmin ediliyor. Öte yandan ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon güçleri IŞİD'in Suriye'deki uzantısını etkisiz hale getirmek için Arap ve Kürtlerden oluşan kara güçlerine havadan destek veriyor. (Deutsche Welle Türkçe)