Musul'da sabahtan beri ne oldu?

Aylardır beklenen Musul operasyonu başladı, tüm dünyanın gözü bölgede. Peki operasyonda sabahtan bu yana yaşanan gelişmeler ne?

Abone ol

DUVAR - IŞİD'e karşı Musul operasyonu aylar süren tartışma ve planlamanın ardından bugün sabaha karşı başladı. Peki operasyonda hangi noktaya gelindi, harekât nasıl başladı?

IRAK BAŞBAKANI: KENT MERKEZİNE ORDU VE POLİS GİRECEK

Operasyonu, Irak Başbakanı Haydar İbadi duyurdu. İbadi, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada Musul halkına şöyle seslendi: "Sizi IŞİD teröründen kurtaracağız, inşallah yakında Musul topraklarında görüşeceğiz ve kurtuluşunuzun zaferini beraber kutlayacağız. Yeniden tüm dini ve etnik gruplar bir arada sevgi içinde, omuz omuza ve işbirliğiyle yaşamaya başlayalım." Irak Başbakanı, nüfusunun çoğunluğu Sünni olan kentin merkezine sadece Irak ordusunun ve polisinin de gireceğini söyleyerek mezhep temelli endişelerin de önünü almaya çalıştı.

KAÇ ASKER KATILIYOR?

'Büyük Musul operasyonu'nu, Kürt peşmerge güçleri, Irak ordusu ve Türkiye'nin Başika'da eğittiği Sünni güçlerin de katıldığı 30 bin kişilik bir güç yürütüyor. Irak ordusu ve Şii milisler güneyden, Peşmerge ve Türkiye destekli Sünniler doğu ve kuzeyden ilerliyor.

TÜRKİYE'NİN EĞİTTİĞİ GÜÇLER DE SAHADA

Türkiye, operasyon öncesi Irak'ın merkezi hükümetiyle krize yol açan Başika Kampı'nda TSK'nın eğittiği 3 bin gücün de harekâta katıldığını açıkladı.

BEŞ KÖY 'KURTARILDI'

Kente doğudan giren peşmergenin IŞİD'in elindeki beş köyü aldığı açıklandı. Kurtarılan köylerin isimleri şöyle: Adla, Abas Rajab, Jadida, İbrahim Halil ve Kan Harami.

BEŞ PEŞMERGE HAYATINI KAYBETTİ

Rudaw, beş peşmergenin öldüğünü duyurdu. Habere göre, çatışmalarda 10 peşmerge de yaralandı.

PETROL KUYULARI ATEŞE VERİLDİ

IŞİD'in Musul yakınlarındaki el Hamdaniye'deki petrol kuyularını ateşe vermeye başladığı belirtiliyor.

ERDOĞAN: DIŞINDA KALMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Türkiye’nin olmadığı bir operasyondan doğabilecek neticelerden biz sorumlu değiliz" dedi. Erdoğan, "Operasyonda da olacağız masada da olacağız. Bunun dışında kalmamız mümkün değil. Çünkü bizim burada tarihi geçmişimiz var. Türkiye Musul'a girmesin diyorlar. Nasıl girmeyelim? 350 km sınırım var benim Irak'la. Ve ben bu sınırdan tehdit altındayım. Bize Başika'dan çıkın diyorlar. Kimse bizden Başika'dan çıkmamızı beklemesin. DAEŞ'e karşı her türlü operasyonları yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Orada en onurlu mücadeleyi veren biziz. Başika kampında bu mücadeleyi veriyoruz. Terörle mücadele etsinler diye kardeşlerimizi eğiten, peşmergeleri eğiten biziz" diye konuştu.

KURTULMUŞ: BAĞDAT'LA İSTİŞARE EDECEĞİZ

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Türkiye’nin eğittiği güçler peşmergeyle hareket ediyor. Musul’u bir örgütten kurtarırken başka bir örgütün eline bırakmanın sakıncaları üzerinde duruyoruz. Operasyon Türkiye’nin genel çerçevesine uygun devam ediyor. Konuyu Bağdat’la da istişare edeceğiz" dedi.

BM: 100 BİN SİVİL TÜRKİYE VE SURİYE'YE KAÇABİLİR

Musul'da yaklaşık 1 milyon bin sivilin IŞİD tarafından canlı kalkan olarak kullanılmasından endişe edilirken, BM'den uyarı geldi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği,(UNHCR) operasyon nedeniyle yaklaşık 100 bin sivilin Suriye ve Türkiye’ye kaçabileceğini duyurdu. UNHCR, kış koşullarında Musul’dan kaçacak sivillere yardım için 61 milyon dolarlık ek fona ihtiyaç olduğunu açıkladı.

Siviller Musul'u anlatıyor

NYT: Musul operasyonunu Kürt güçleri başlattı

Musul'daki gençlere ayaklanma çağrısı

'IŞİD Musul'dan çekiliyor'

Musul’a beş kala!