Mutasyon araştırması: Virüs daha bulaşıcı hale gelmedi

99 ülkeden alınan 46 bin korona virüsü örneği üzerinde yapılan bir mutasyon araştırması, SARS-CoV-2 virüsünün daha bulaşıcı hale geldiği iddiasını çürüttü. 12 bini aşkın mutasyonun incelendiği araştırmaya göre, virüste salgının başından bu yana yaşanan değişimlerin hiçbiri ilk günden bu yana büyük bir fark yaratmadı.

Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin prestijli üniversitelerinden University College London (UCL), korona virüsünün küresel salgının başından bu yana geçirdiği mutasyonları devasa bir araştırmayla mercek altına aldı. Araştırmada, 99 ülkeden alınan 46 bin virüs örneği üzerinde, 12 binden fazla farklı mutasyon incelendi. Genetik uzmanı olan araştırmacılar, virüsün insanlara bulaşma şeklinde büyük bir fark yaratan bir mutasyona rastlamadı.

UCL Genetik Enstitüsü'nün Başkanı Francois Balloux, "SARS-CoV-2'de sık görülen mutasyonların hiçbirinin, ciddi ölçüde artan bir viral bulaşıcılığa işaret etmediğini saptadık" dedi.

Araştırmada, bugüne dek virüsün bulaşıcılığını ciddi ölçüde artırdığı öne sürülen 'D614G' adlı mutasyon da incelendi. Bu mutasyonun da korona virüsünün insanları enfekte etme gücünde bir değişikliğe yol açmadığı sonucuna varıldı. Araştırmacılar, bununla birlikte D614G mutasyonunun pandeminin başlarında ortaya çıktığını ve dünya çapında artık sık görüldüğünü not etti. 

Balloux, aşılama programlarını başlamasıyla birlikte virüsün kendini 'hayatta' tutmak için mutasyon geçirmeye başlayacağının da altını çizdi. (DIŞ HABERLER)