Mut’ta zeytin üreticileri grevlerini kasım ayı sonuna kadar sürdürecek

Mut’ta zeytin alımı yapan firmaların tüm zeytin ve zeytinyağı alımlarında 5 lira düşürüldüğünü açıklanması üzerine 3 günlük grev kararı alan üreticiler kasım ayı sonuna kadar zeytin satışı yapmayacak.

Abone ol

Mahsun Kılıç

MERSİN - Mersin'in Mut ilçesinde zeytin üreticileri tüccarların fiyatları düşürmesi üzerine üç gün boyunca ürünlerini satmama kararı almışlardı. Mut Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gülsüm Kevser zeytin alımı yapan firmaların taleplerini karşılamadığını söyleyerek fiyatların eski haline dönmemesi durumunda kasım ayı sonuna kadar satış yapmayacaklarını söyledi.

Mut’da zeytin üretimi yapan 700 çiftçinin üye olduğu Mersin Mut Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gülsüm Kevser 6 Kasım’da bir açıklama yaparak tüccarların kilo başında beş lira indirim yaptıklarını bu nedenle satış yapmayacaklarını söylemişti. Türkiye’de bu yıl zeytin rekoltesinin düşük olduğunu bu nedenle yükselme beklerken alım yapan firmaların fiyatı düşürmesini kabul etmeyeceklerini söyleyen Kevser konuştuğu firma müdürlerinin ““ Size hesap mı vereceğiz” yanıtı verdiğini açıklamıştı.

Kooperatifin aldığı grev kararının üzerinden geçen beş günün sonunda Gülsüm Kevser ile son durumu konuştuk.

Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Gülsüm Kevser

BEŞ FİRMA TEKEL KURDU, FİYATLARI BELİRLEDİ

Zeytinin boyutuna göre 30 lira ile 80 lira arasında satışının yapıldığını söyleyen Kevser firmaların ani bir kararla beşer lira fiyat düşürdüğünü söylüyor. Bu yıl artan maliyetler nedeniyle üreticinin zor durumda olduğunu belirten Kevser fiyatların eski haline gelmesini istedi. Kevser’in verdiği bilgilere göre zeytin alımı yapan firmalar yalnızca Mersin Mut’da alım yapmıyor. Bu firmalar Türkiye’nin değişik yerlerinden alım yaparak zeytinyağı üretimi yapıyor. Tekel haline gelen beş firmanın olduğunu söyleyen Kevser “ Mut’ta zeytin alım yerleri var, elemanları aracılığıyla zeytinleri buradan alıp götürüyorlar. Fiyatları bu firmalar kendi aralarında belirliyor. Eğer aldıkları kararın dışında alım yapmaya çalışan olursa o firmaya baskı yaparak fiyatları kendi aralarında belirliyorlar” diye konuştu.

'ZEYTİNYAĞI KARABORSA OLMAK ÜZERE'

Genel anlamda zeytin rekoltesinin düşük olduğunu aktaran Kevser, “Zeytin az talep çok ama fiyat düşüyor” diyerek yaşanan durumun arz-talep dengesine ters olduğuna vurgu yaptı. Mut’ta zeytin alımı yapan firmaların sürekli olarak ‘Biz Mut’tan çekilirsek zeytinleriniz elinizde kalır’ söylemlerini duyduklarını aktaran Kevser, “Üreticinin emeği olmasa neyi alıp satacaksınız” diyerek firmaların tavrına tepki gösterdi. Yaşanan rekolte düşüklüğünden dolayı önümüzdeki dönemde zeytin tedarikinde sorun yaşanabileceğine değinen Kevser, “Zeytinyağı kara borsa olmak üzere” sözleriyle yaşanabilecek zeytinyağı azlığına dikkat çekiyor.

KENDİ İŞLEME FABRİKAMIZI KURMAK İSTİYORUZ

Üreticilerin emeğinin karşılığını almalarını için mücadele ettiklerine vurgu yapan Kevser, Kooperatifleşmeyi önemsediklerini, üreticiden tüketiciye ulaşmaya çalıştıklarını ifade ediyor. Kooperatif olarak kendi işleme fabrikalarını kurmak istediklerini aktaran Kevser, “Kendi zeytin işleme fabrikamız olmadığı için ürünleri belki satacağız firmalara ama yaptığımız farkındalık ve mücadeledir, bir hareket başlattık. Birlikten güç doğar, belki sonuç alamayacağız ama mücadele ediyoruz” diyerek fiyatların düşmesi talebinde bulundu.