Müzik sitesi yükleyen Bylock'a yönlendirilmiş

Cumhuriyet davasında dinlenen bilirkişi, ByLock suçlaması yöneltilen Yunus Emre İper'in telefonunda yaptığı incelemenin sonuçlarını açıkladı. İper'in 2014'te telefonuna 'Freezy' adlı müzik programını yüklediğini belirterek, " Bu program da her ziyaretçiyi ByLock'a yönlendirmiş. Siz müzik dinlemek isterken bir anda ByLock sunucusuna bağlanıyorsunuz. Bazı kıble programları da bu sunucuya yönlendirilmiş" dedi.

Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet davasının dördüncü duruşmasına bilirkişi olarak dinlenen Adli Bilişim Mühendisi Tuncay Beşikçi'nin açıklamaları damga vurdu. Sanıklardan Yunus Emre İper'in telefonunda Bylock kullanıp kullanmadığı sorusunu yanıtlayan Beşikçi "Bilinen tüm yöntemlerle ByLock aradım. Hiçbir ByLock emaresine rastlamadım. ByLock kullanılmamış bir telefon nasıl ByLock sunucusuna bağlanmış diye baktım. Bunu ancak başka bir uygulama yapmış olabilirdi. İper, 'Freezy' adlı müzik programını indirmiş. Bu program da (müzik sitesi) her ziyaretçiyi ByLock'a yönlendirmiş. Siz müzik dinlemek isterken bir anda ByLock sunucusuna bağlanıyorsunuz. Bazı kıble programları da bu sunucuya yönlendirilmiş" dedi.

Bilirkişi Beşikçi, operatörlerden kayıtların istenmesi halinde, bir kişinin gerçekten ByLock kullanıcısı mı, yoksa yönlendirilmiş mi olduğunun anlaşılabileceğini söyledi.

Beşikçi, sanık İper'in telefonu üzerinden yaptığı incelemeye ilişkin şunları söyledi:

TELEFON HİÇ FORMATLANMAMIŞ: 19 yıllık bilişim deneyimim var. FETÖ bağlantılı pek çok davada savcılıkla birlikte çalıştım, mütalaa sunduk. Sanığa ait incelenen telefon 9 Kasım 2013'te kullanılmış. Telefon ilk kullanıldığından beri hiç formatlanmamış. İnceleme açısından çok uygun çünkü geriye dönük silinmiş dosyaları kurtarabiliyoruz. Android olması da avantaj, Apple ve Blackberrylerde şifreleri kıramayabiliyoruz. İçerik araması yaptım, FETÖ ile ilgili anahtar kelimeler oluşturdum ve sonucunda FETÖ bağlantısı göremedim. Telefonda en çok Whatsapp kullanılmış. Yedekleriyle saklanmış. Bilinen tüm yöntemlerle ByLock aradım. Hiçbir ByLock emaresine rastlamadım.

FREEZY'DE BİR KOD VAR: Sadece Fuat Avni hesabını takip ettiğini gördüm, gerçi onu ben de takip ediyorum. ByLock kullanılmamış bir telefon nasıl ByLock sunucusuna bağlanmış diye baktım. Bunu ancak başka bir uygulama yapmış olabilirdi. 3 Haziran 2014'te yüklenen bir müzik programında bir kod yer alıyor. Freezy ya da Kıble ap yükleyen bilmeden Bylock IP'sine bağlanıyor. O kod sayfaya giren her ziyaretçiyi ByLock sunucusuna yönlendiriyor. Siz müzik dinlemek isterken bir anda ByLock sunucusuna bağlanıyorsunuz.

ÖRGÜT ÜYELERİ GELİŞTİRDİ: Sanık Emre İper, 22 Haziran'da bu programı telefona yüklemiş, 3 gün sonra ByLock bu programda reklamını yapıyor, bir gün sonra ise ByLock'a bağlanıyor. Sonra da programı kaldırıyor. Bazı kıble programları da bu sunucuya yönlendirilmiş. ByLock, örgüt tarafından geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Sanık hiçbir zaman ByLock kullanmadı. Sanığın telefonuna Freezy programı yüklenmiştir. Bu program örgüt üyelerince geliştirildi. Sanığın konumunda birçok insan olabilir. Namaz kılmak isteyen insanlar bu sunucuya yönlendirilmiş olabilir. Bunu anlamak da çok kolay, sadece bir satır kodla anlaşılır. Gerçek ByLock kullanıcılarıyla sunucuya yönlendirilenler kolayca ayrıştırılabilir.

'BYLOCK'A YÖNLENDİRMEK MÜMKÜN'

Mahkeme Başkanı: Freezy programının Litvanya'daki sunucuya yönlendirmesi mümkün mü?

Beşikçi: Teknik olarak çok mümkün. Sistemde bunu yaptım. Bir kodu koyarak bu sunucuya yönlendirdim. Böylelikle benim siteme giren herkes de ByLock'a yönlendirilmiş oldu.

Mahkeme Başkanı: Bir insanın telefonda ByLock izine rastlanmamış olması onun ByLockçu olmadığına delil teşkil eder mi? Çünkü başka telefondan bağlanmış olabilir. Başka örneklerde yönlendirilerek kullanıldığını gördük.

Beşikçi: Apple ve Blackberry'lerde bunu tespiti zor ama ben bunu inceledim. 26 Ağustos -13 Eylül arası kayıtlarını tüm operatörlerden isterseniz, gerçekten ByLockçu mu yoksa yönlendirilmiş mi görebilirsiniz.

(HABER MERKEZİ)