Müzik yayını normale döndü: 'Turistler artık eğlenmeye de geliyor'

Antalya’da uygulamaya girdikten üç yıl sonra müzik kısıtlamasının kaldırılmasıyla birlikte şehrin turistik bölgeleri hareketlendi. Turizmciler, kararın sektöre etkilerini değerlendirdi.

Abone ol

ANTALYA – Antalya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nca pandemi tedbirleri kapsamında 2021 yaz sezonunda başlatılan müzik yayınlarına saat sınırlamasının kaldırılmasıyla birlikte Antalya’da eğlence programları hız kazandı.

Konaklama tesislerinde ve eğlence sektöründe önce saat 00.00’dan itibaren uygulanan, 2022 yılında ise saat 01.00’den sonra olarak revize edilen müzik yasağının kaldırılmasının ardından, şehrin etkinlik takvimine çok sayıda konser ve canlı müzik programı eklendi. Kurban Bayramı tatilinden hemen önce alınan karar, özellikle tatil bölgelerine hareket kazandırırken, birçok eğlence mekanı da bu haftaki programlarını yeniledi. Turizmciler ve tur şirketi yöneticileri, 3 yıldır uygulanan yasağın kaldırılmasının bölge turizmine etkilerini değerlendirdi.

‘TURİZM SEKTÖRÜ, CARİ AÇIĞIN PANZEHİRİ’

Covid-19 döneminde alınan müzik yasağının kaldırılmasının özellikle eğlence ve yiyecek-içecek sektörünü mutlu ettiğini söyleyen Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, Antalya İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından 1 Temmuz 2021 tarihinde başlatılan yasağın kaldırılmasının, biraz gecikmiş olsa da yerinde bir karar olduğunu söyledi. Yasağın kaldırılmasının sektörlere zincirleme olumlu etkilerinin olacağını belirten Bahar, “Cari açığımızın önemli bir panzehri olan turizm sektörü, ekonomimize büyük bir katma değer sağlıyor. Şu an tam turizm sezonundayız ve bu gelişme, sektörlerimiz tarafından memnuniyetle karşılandı. Restoran, Yiyecek, İçecek, Eğlence Hizmetleri Meslek Komitemiz de bu konuda büyük bir beklenti içindeydi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odamızın bu konuda verdiği emek karşılığını buldu” dedi.

Ali Bahar

‘TALEP OLUŞMUŞTU, MEMNUNİYET DUYDUK’

Akdeniz Turistik İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kavaloğlu, Antalya ile başlayıp diğer şehirlerle devam eden müzik yasağının kaldırılması kararını şöyle değerlendirdi:

“Pandemi döneminde biz turizmciler olarak ülkemizi ziyaret eden tatilcilere, ‘Eğlenmeye değil dinlenmeye gelmenizi rica ediyoruz’ dedik ve almış olduğumuz kararlarla, yayınlanan genelgelerle zor bir süreci atlattık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, pandeminin etkileri geçtikten sonra yayınladığı genelgeden sonra 30 Kasım’da bir genelge daha yayınladı. Aslında o genelgede hassas, az hassas ve çok hassas bölgelerde kaç desibele kadar müzik yayını yapılacağını çok detaylı bir şekilde açıklamıştı. Pandeminin etkilerinin de geçtiğini göz önünde bulundurursak misafirlerimiz artık dinlenmeye değil eğlenmeye de geliyorlar. Bu yeni genelge, eğlenmeye gelen misafirlerimizin haklarını teslim etmiş oldu. Aslında özellikle otellerde müzik yayınları açık havada ve kapalı alanlarda yapıldığında biz misafirlerimizin özellikle aile olarak gelen misafirlerimizin gece çok geç saatlere kadar müziği tercih etmediklerini görüyorduk. Fakat misafirlerimizin bir kısmının da eğlenmeye ihtiyaç duyduklarını gördük. Bu konuda bir talep oluşmuştu. Bu talebi de ilgili bakanlıklara iletmiştik. Alınan karardan memnuniyet duyduk."

Kaan Kavaloğlu

‘YASAKLARI TURİSTE NASIL ANLATACAKSIN?’

Gerekli adımların zamanında atılmamasının turizme zarar verdiğini belirten Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkanı Mehmet Gem de pandemide yürürlüğe girip, geçtiğimiz günlerde kaldırılan yasakla ilgili şöyle konuştu: “Bir turizm ülkesinde böyle bir yasağın uygulanması zaten abesle iştigal, kaldırılırken şehir şehir açıklanması da abesle iştigal. Sektörü olumlu etkileyecek bir karar ama çok daha önce tüm Türkiye’de kaldırılması gerekiyordu. Akşam şehri gezen turistin bir yerde oturup müzik dinleyip, yemeğini yiyip eğlenmesi tabii ki turizmin en önemli unsurlarından biri. Bu, otel dışındaki esnafı da ilgilendiren, esnafın gelirlerini artırıcı bir şey. Yasaklar, konulurken belli gerekçelerle konuluyor ama artık kaldırılması gerektiğinde gerekçesiz şekilde bir türlü kaldırılmıyor. Biz bir turizm ülkesinde yaşıyoruz, tüm karar alıcıların bunun bilincinde olması gerekiyor. Pandemide tüm dünyadan turist kabul ettik, üstelik birçok dünya şehrinin aksine aşı şartını da kaldırdık. Bütün bu uygulamaların yapıldığı yerde pandemiye karşı önlem olarak sadece gece mekanlarındaki müzik yayınını durdurduk. Bu anlamsız bir şey. Pandemi yasağı diye uygulanan bu yasak o kadar çok uzadı ki kaldırılınca gündem oldu. Geçen haftaya kadar gece 12.00’de, 01.00’de müzik duruyor, mekan kapanıyordu, hâlâ saat 22.00’den sonra marketten bira alamıyorsun. Şimdi bunları bir turiste nasıl anlatacaksın? Turizm ülkesi olan bir ülkenin aslında bunları hiç konuşmaması gerekirken şu anda hararetle tartışıyoruz.”

Mehmet Gem
‘MÜZİSYENLERİN HAYATI NORMALE DÖNDÜ’

Kaleiçi’nde turizm işletmeciliği yapan Alp Özel ise kararın özellikle eğlence sektöründen gelir elde eden müzisyenlerin normale dönebilmeleri bakımından önem taşıdığını belirterek şunları söyledi:

“Müzik yasağı, özellikle Antalya’da yerleşik yaşayanların çok rahatsız olduğu, tepki gösterdiği bir uygulamaydı. Karar, bu rahatsızlığın giderilmesinde ve eğlence sektöründen para kazanan insanların sektöre geri dönebilmesinde etkili olacak. Turizmcilerden çok canlı müzikten para kazananlar bu karardan olumlu etkilenecek. Müzisyenler, sahne sanatçıları çok kötü durumdaydı. Yıllarca gece mekanlarında gitarist olarak çalışan bir insan, müzik yasağıyla eğlence sektöründe işler durunca ne yapacağını, geçimini nasıl sağlayacağını bilemedi. Yasak çok uzun sürdü. Birçoğu sektör değiştirip başka alanlara kaydı. Barda içki hazırlayan solistler, garsonluk yapan müzisyenler gördük. Bazılarının turizmde önbüro, animasyon gibi alanlarda çalışmalarını sağladık. Şu anda turizmde sesi güzel, enstrüman çalabilen kadrolar var. Yine müzik yasağı döneminde Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda da yaşamını müzisyenlik yaparak sürdüren insanlar için destek kararı alıp, bu alanda devletin atacağı adımlar için tavsiye yayınlamıştık. Şimdi alınan bu karar, eğlence sektöründe normalleşmenin sağlanması için önemli."

Alp Özel
'EĞLENCE, TURİZMİN AYRILMAZ PARÇASI'

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’la bu yasağın kaldırılması talebiyle görüştüklerini belirten Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, “Eğlence, turizmin ayrılmaz bir parçası. İnsanlar dinlenmeye, bu ülkenin kültürünü tanımaya, gezmeye olduğu kadar eğlenmeye de geliyorlar. Eğlence sektörünün pandemi sona erip normalleşmeye geçtiğimiz bu süreçte kesintisiz devam edebilmesi yönünde taleplerimiz oldu. Bu talep karşılık buldu ve saat sınırlaması dediğimiz konu ortadan kalktı. Meskun mahallerde müzik yayını ile ilgili oluşabilecek hassasiyeti gidermek için Antalya Valiliği ve Alanya Belediyesi ile de görüştük. Eğer şehirde yaşayan insanların bir gürültü sorunu olursa bunun yeni ses teknolojileriyle çözülebileceğini söyledik. Eğlence sektörünün, herkesin memnun olacağı şartlarda sürdürülmesi gerektiğini ilettik. Eğlence sektörü, turizmin yan sektörü. Yasaktan sadece barlar, diskolar, gece mekanları etkilenmedi. Onların etkilendiği oranda turizm esnafı da etkilendi. Dışarı çıkan turist alışveriş yapıyor, konakladığı yere dönmeden bir çorba içiyor. Getirilen her kuralın zincirleme etkileri oluyor. Saat sınırlamasının kaldırılmış olması bu anlamda iyi oldu. Bundan sonraki süreçte ne dünya ne de biz böyle bir şeyle umarım karşılaşmayız ve normal yaşantılarımıza devam ederiz.” dedi.

Burhan Sili
‘KARARIN ETKİLERİ TESİSLERE YANSIDI’

Tatilcileri kısıtladığı, eğlence sektörü çalışanlarına da ekonomik bakımdan zarar verdiği gerekçesiyle yasağın kaldırılması için uzun süre mücadele ettiklerini belirten Alternatif Turizm İşletmecileri Birliği (ATİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Olimpos’ta turistik tesisi işletmecisi Kadir Kaya ise 3 yıl öncesine kadar her yaz rutin olarak yapılan müzik yayınlarının nihayet bu hafta normale döndüğünü söyledi. Kararın etkilerinin geçen hafta sonundan itibaren tesislere yansıdığını aktaran Kaya, “Bu ülkenin iyi giden sayılı sektörlerinden biri turizm ve bu alanda alınan kararlar başarıda çok belirleyici. Antalya dünyanın önemli turizm merkezlerinden biri. Buraya eğlenmek için gelen insanların tam eğlenmeye başladığı saatte müzik bitiyordu. Böyle bir şey olmaz. Tek sorun bu da değil. Konaklama vergisi veriyoruz, üstüne bir de turistin içtiği içkinin vergisini veriyoruz. Bu kadar çok vergi sektörü zorluyor, hareket alanını daraltıyor. Bir işletmeci bu şartlarda işletmesini nasıl döndürsün? Müzik yasağı sorunu çözüldü, iyi oldu. Bu yasağın geçen sene bitmesi gerekiyordu. Geç kalınmış ama isabetli bir karar diyebilirim. Ülkeyi ekonomik anlamda kurtaracak sektör turizmdir. Yasaklarla turizm ilerlemez” diye konuştu.

Kadir Kaya