Müzisyenler: Bakanlığın yardımı en az asgari ücret olmalı

Eğlence mekanlarında çalışan müzisyenler getirilen yasaklar ile işsiz kaldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı müzisyenlere 1000 lira yardım yapılacağını duyurdu. Müzisyenler ise yardımın yetersiz olduğunu ve en az asgari ücret düzeyinde olması gerektiğini savunuyor.

Abone ol

Osman Çaklı

BURSA- Korona virüsü salgınının yükselişe geçmesiyle birlikte alınan tedbirler kapmasında restoran, kafe, bar gibi eğlence mekanlarının akşam saat 22.00’da kapatılmasına karar verilmişti. Daha sonra alınan ek önlemler kapsamında kafe ve restoranlar tamamen kapatıldı. Eğlence mekanlarında sahne alan ve hayatını yalnızca bu işten sürdürmeye çalışan sanatçılar ise duruma tepkili. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, müzik meslek birliklerinin temsilcileriyle İstanbul'da yaptığı toplantı sonrasında eşit biçimde kişi başı 1000 lira net ödeme yapılacağını duyurdu. Ancak müzisyenler yardımı yeterli bulmadı.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI'NDAN MÜZİSYENLERE EKONOMİK PAKET

Salgın döneminde geliri olmayan, temel ihtiyaçlarını karşılayamayan müzisyen, müzik emekçileri, yorumcu ve eser sahiplerini kapsayan bir proje planladıklarını ifade eden Bakan Ersoy, "11 Aralık'ta bakanlığımıza bağlı Yunus Emre Enstitüsü web sitesinde başvuru adını, başvuruyu yapan birlik, dernek ve sendika isimlerini ilan edeceğiz" dedi. 23 Aralık'a kadar başvuru toplanacağını söyleyen Ersoy şöyle konuştu: "Toplanan projeler 30 Aralık’a kadar bakanlığımıza iletilecek ve ocak ayı itibarıyla da projede yer alan müzisyen, müzik emekçileri, yorumcu ve eser sahiplerine ödemelerini yapmaya başlayacağız. Seyyanen kişi başı bin lira net ödeme olacak. Toplamda da 20-30 milyon civarında proje bedeli olacak."

'EYLEMLERİMİZİN KAZANIMLARI ORTAYA ÇIKIYOR'

Eğlence sektörüne gelen yasakla birlikte ilk olarak İzmir Alsancak'da ve daha sonra aralarında İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerinde olduğu birçok şehirde sanatçılar sokağa çıkarak uygulamayı protesto etmişti. Hayatını idame ettirdikleri işin getirilen yasaklarla ellerinden alındığına değinen sanatçılar, sorunun çözülmesini talep etmişti.

Serdar Türkmen

Eylem yapan sanatçılar adına görüştüğümüz müzisyen Serdar Türkmen, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı bin liralık paketin yetersiz olduğunu savundu. 4 Kasım'dan bu yana ülkenin çeşitli yerlerinde yaptıkları eylemin kazanımlarının ortaya çıkmaya başladığına değinen Türkmen, "Belediyeler ve kültür-turizm bakanlığından geri dönüşler geliyor. Fakat önceki destek süreçlerinden biliyoruz ki bunlar sözde kalabiliyor ya da yandaşlarla sınırlı halde yapılabiliyor. İşleyişi takip etmeye, yardımın gerçekten yapılmasını sağlamak ve desteğin herkese, pandemi süresi boyunca sürekli yapılması için ses çıkarmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Yardımın asgari ücret düzeyinde olması gerektiğine vurgu yapan Serdar Türkmen "Pandemi süreci bitene kadar her ay yardım yapılması ve sektörün güvence altına alınması gerekiyor" dedi.