Myanmar'da 'kıyafetli' barikat: 'Askerler altından geçemez'
Myanmar'da darbe karşıtı protestocular, polis ve askerlerin saldırılarını durdurmak için barikatların üzerine 'longyi' olarak bilinen geleneksel kıyafetleri astı. Kadınların kullandığı 'longyi'nin altından geçmenin 'erkekler için kötü şans getireceğine' inanıldığını söyleyen bir protestocu, "Genç nesil buna inanmıyor ama askerler inanıyor. Bu nedenle bize doğru gelirlerse daha fazla zaman kazanabiliriz" dedi.
DUVAR - Myanmar'da 1 Şubat'ta yapılan askeri darbeye karşı protestolar güvenlik güçlerinin saldırılarına rağmen sürerken göstericiler, polis ve askerleri durdurmak için barikatların üzerine 'longyi' olarak bilinen geleneksel kıyafetleri astı. Myanmar'da kadınların kullandığı 'longyi'nin altından geçmenin 'erkekler için kötü şans getireceğine' inanıldığını söyleyen bir protestocu, "Bugünlerde genç nesil artık buna inanmıyor ancak askerler hala inanıyor bu onları zayıflığı" dedi.
Reuters ajansına ismini vermeden konuşan protestocu, "Bu nedenle, acil bir durumda bize doğru gelirlerse daha fazla zaman kazanabiliriz" ifadelerini kullandı. Sosyal medyada paylaşılan videolarda, polislerin barikatlara doğru ilerlemeden önce ipleri ve kıyafetleri indirdiği kaydedildi.
Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler'den (BM) yapılan açıklamada, Myanmar'da en az 50 protestocunun polis tarafından öldürüldüğü duyuruldu. “Darbeden beri 50'den fazla kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı” diyen BM Myanmar Özel Temsilcisi Christine Schraner Burgener, şimdiye kadar yaklaşık 1200 kişinin gözaltına alındığını söyledi.
Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddiasıyla 1 Şubat'ta yönetime el koydu. Ordu, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına aldı ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etti. (DIŞ HABERLER)