Myanmar'daki darbe dünya genelinde tepkilere neden oldu

Myanmar'daki askeri darbeye, başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere birçok ülkeden tepki geldi. Darbeyi kınayan ülke ve kurumlar, demokrasi çağrıları yaptı.

Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Myanmar'da ordunun yönetime el koymasını ve sivil hükümet yetkililerini tutuklamasını 'güçlü bir şekilde' kınadı. Guterres, sözcüsü Stephane Dujarric aracılığıyla yaptığı açıklamada, Myanmar'da ordunun tüm yasama, yürütme ve yargı yetkilerine el koymasından derin endişe duyduğunu belirtti. Myanmar ordusuna 8 Kasım 2020'de yapılan seçimin sonuçlarına ve demokratik normlara saygı duyması çağrısı yapan Guterres, görüş ayrılıklarının barışçıl yollarla, şiddetten kaçınılarak, insan haklarına ve temel özgürlüklere saygı çerçevesinde çözülmesi gerektiğini vurguladı.

ABD: KARŞI ADIM ATARIZ

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, "ABD, Myanmar ordusunun, Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii ile diğer sivil yetkilileri gözaltına alması dahil ülkedeki demokratik geçiş sürecinin altını oymak üzere attığı adımlardan endişe duyuyor" açıklamasını yaptı. 

ABD Başkanı Joe Biden'ın Myanmar'daki darbeye ilişkin Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'dan bilgi aldığını belirten Psaki, "Myanmar'ın demokratik kurumlarına desteğimizi sürdürüyor, bölgesel ortaklarımızla koordinasyon içerisinde orduya ve diğer tüm taraflara demokratik normlara ve hukuk devleti esaslarına uymaları ve gözaltına alınanların bugün serbest bırakılması çağırısında bulunuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin Myanmar'daki seçim sonuçlarını değiştirmeye veya ülkenin demokratik geçiş sürecini engellemeye yönelik tüm girişimlere karşı olduğunu kaydeden Psaki, "Bu adımlar geri atılmazsa ABD, sorumlulara karşı adım atacak" dedi.

AVUSTRALYA: HÜKÜMET YETKİLİLERİ SERBEST BIRAKILSIN

Myanmar’da ordunun yönetime el koymasına tepki gösteren Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne, Devlet Başkanı Win Myint ile Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii'nin gözaltına alınmasından endişe duyduklarını söyledi.

Payne, Bakanlığın resmi sayfasından yaptığı yazılı açıklamada, Myanmar ordusunun bir kez daha Myanmar'ın kontrolünü ele geçirmeye çalıştığını belirterek gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını istedi. Devlet Başkanı Win Myint ile Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii'nin gözaltına alınmasından ‘‘derin endişe’’ duyduklarını vurgulayan Payne, ‘‘Orduyu hukukun üstünlüğüne saygı göstermeye, uyuşmazlıkları yasal mekanizmalarla çözmeye, tüm sivil liderleri ve yasa dışı bir şekilde gözaltına alınan diğerlerini derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz’’ ifadelerini kullandı.

JAPONYA: DEMOKRASİ ÇERÇEVESİNDE ÇÖZÜLMELİ

Japonya Kabine Baş Sekreteri Kato Katsunobu düzenlediği basın toplantısında, Myanmar’da ülke yöneticilerinin gözaltına alınmasına tepki göstererek demokrasi çağrısı yaptı. Kato, "Japonya, sorunun demokrasi çerçevesinde ve diyalog yoluyla barışçıl şekilde ilgili taraflarca çözülmesinin önemli olduğuna inanıyor" dedi.

JOHNSON: SİVİL LİDERLER SERBEST BIRAKILSIN

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Twitter paylaşımında sivil liderlerin serbest bırakılması için çağrıda bulundu. Darbeyi kınadığını söyleyen Johnson, "Myanmar'daki darbeyi ve Aung San Suu Kyi de dahil olmak üzere sivillerin hukuka aykırı olarak alıkonulmasını kınıyorum. Halkın oyuna saygı duyulmalı ve sivil liderler serbest bırakılmalı" ifadelerini kullandı. 

AVRUPA'DAN TEPKİ

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, alıkonulan herkesin serbest bırakılmasını talep etti. "Myanmar'daki darbeyi şiddetle kınıyorum" diyen Von der Leyen, 'gözaltına alınanların derhal serbest bırakılması' için çağrıda bulundu.

AB'nin dış politika sorumlusu Borrell ise, "Seçim sonuçlarına ve anayasaya saygı duyulmalı. AB, Myanmar halkının yanında" mesajını paylaştı. (AA/DIŞ HABERLER)