Nakliyat-İş: Yemek Sepeti toplu iş sözleşmesi yetkimizi engellemek istiyor

Yemek Sepeti şirketi bünyesinde örgütlenme çalışmalarına sürdüren Nakliyat İş sendikası, işveren tarafından engellenmeyle karşılaştıklarını duyurdu. Şirketin, sendikanın çoğunlukta olduğu yerlerde iş kolu değişikliği yaptığını belirten Nakliyat İş, “Yemek Sepeti işvereni, bu yolla Toplu İş Sözleşmesi yetkisini engellemek istemektedir” dedi.

Abone ol

ANKARA - DİSK’e bağlı Türkiye Devrimci Kara, Hava ve Demiryolu Taşımacılığı İşçileri Sendikası (Nakliyat- İş), online yemek sipariş şirketi Yemek Sepeti ve bünyesinde yer alan online market hizmeti sağlayan Banabi’de örgütlenme çalışmalarını sürdürüyor.

Şirket bünyesinde çalışan 6 bin 200 işçinin örgütlenme sürecinde önemli bir aşamaya gelindiğini, 6356 sayılı Yasaya göre Toplu İş Sözleşmesi yetkisi için Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına başvuru yapmaya hazırlandıklarını belirten sendika işveren tarafından engellemeyle karşılaştıklarını açıkladı.

Yemek Sepeti’nin Nakliyat İş’li üyelerin ağırlıkta olduğu bazı işyerlerinde, 15 No’lu ‘Taşımacılık İş Kolunu’ 10 No’lu ‘Ticaret, Eğitim, Büro İş Kolu’na çevirdiğini belirten sendika yaptığı açıklamada, “Yemek Sepeti işvereni, bu yolla sendikamızın örgütlenmesini, Toplu İş Sözleşmesi yetkisini engellemek istemektedir” dedi.

‘TİS SÜRECİ BAŞLAYAN İŞYERİNDE İŞ KOLU DEĞİŞİKLİĞİ YAPILAMAZ’

Yemek Sepeti’nin iş kolu değişikliğiyle toplu iş sözleşmesini engellemeye çalıştığını ifade eden ve bu durumu “Sendika düşmanlığı” olarak niteleyen Nakliyat İş’in açıklamasında, “6356 Sayılı Yasa açıktır. Toplu İş Sözleşmesi süreci başlayan işletme/ işyerinde iş kolu değişikliği yapılamaz. Kaldı ki iş kolu değişikliği, işletme/ işyerinde Bakanlık tarafından müfettiş incelemesi sonucu tespit edilen iş kolu Resmi Gazete ’de yayımlanır. Buna 15 gün içerisinde itiraz edilmezse kesinleşir. İtiraz sonunda mahkeme kararı ile kesinleşir. Bu durumda dahi kesinleşen iş kolu bir sonraki toplu iş sözleşmesi için geçerli olur” denildi.

‘İŞ KOLU DEĞİŞİKLİĞİYLE SENDİKA DÜŞMANLIĞI YAPILIYOR’

Yemek Sepeti tarafından yapılan iş kolu değişikliğinin düzeltilmesi için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına başvuru yapıldığını belirten sendika açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

SENDİKA ÜYELERİNE BASKI YAPILIYOR: Yemek Sepeti işvereni bir yanda “işçilerin anayasal haklarına, sendikalı olmalarına saygılı olduğunu belirtiyor, diğer yanda depo müdürleri, bölge müdürleri aracılığı ile sendika üyelerine baskı yapılıyor. Bu yöntemle de sendikamızın örgütlenmesini işçilerin sendikamıza üye olmalarını, engelleyemeyenince örgütlülüğümüzü, üyelerimizi boşa düşürmek için iş kolu değişikliği ile sendika- işçi düşmanlığı yapıyor.

İŞÇİLER ÜYE OLMAYA DEVAM EDİYORLAR: Sendikamız, Yemek Sepeti/ Vale/ Ban Bi’de tüm Türkiye’de örgütlenme mücadelesine devam ediyor. İşçi kardeşlerimiz bazı işyerlerinde hatalı başvuruda olsa üye olmaya devam ediyorlar. Dünya tekeli, Alman Delivery Hero’nun işletmesi olan Yemek Sepeti örgütlenmemize yönelik uluslararası İşçi sınıfı dayanışması da güçlenmektedir. Sendikamızın üyesi bulunduğu Dünya Sendikalar Federasyonu DSF ve Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu ITF dayanışma içerisindedir.

ÖRGÜTLENMEMİZİ ENGELLEYEMEYECEK: Delivery Hero/ Yemek Sepeti işverenine bir kez daha çağrı yapıyoruz. İşçilerin uluslararası sözleşmelerce de güvence altına alınmış anayasa sendika ve sözleşme haklarına saygı gösterin. Sendikamız, Yemek Sepeti işvereninin sendikamızın örgütlenmesini engellemeye yönelik davranışları sendika düşmanlığı örgütlenmemizi engelleyemeyecektir. Yemek Sepeti Vale/ Banabi işçileri örgütlü, sendikalı, Nakliyat- İş’li, DİSK’li olacak. (DUVAR)