Narmanlı için şerh kararı

Narmanlı Han’ın restorasyon projesine hakim karşı çıktı: Hanın tarihi yapısı zarar görebilir.

Abone ol

DUVAR - İstanbul Beyoğlu'ndaki tarihi Narmanlı Han’ın restore edilerek içine dükkan ve lokanta yapılmasına onay veren koruma kurulu kararına mahkeme şerh koydu. Beyoğlu semt dernekleri restorasyon onayına karşı dava açmış, İstanbul 12. İdare Mahkemesi davayı reddetmişti. Beyoğlu semt dernekleri adına avukat Pervin Çelik davayı Bölge İdare Mahkemesi’ne taşımıştı.

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 5. İdare Dava Dairesi de İstanbul 12. İdare Mahkemesi’nin kararını oy çokluğuyla onamıştı. Karara şerh düşen üye hakim restorasyon projesine eski bir yöntem olduğu gerekçesiyle karşı çıktı.

'RESTORASYON TEKNİĞİ DEVRİNİ TAMAMLADI'

Artı Gerçek'ten Rıfat Doğan'ın haberine göre, restorasyon projesini “günümüz teknolojik gelişmeleri karşısında devrini tamamladığını” belirten hakim, “Narmanlı Han’ın dış duvarlarını sadece bir kabuk olarak koruyan ancak tarihsel dönemlere tanıklık eden iç mekanlarını tamamen kaldırarak bu dönemlere özgün izlerini yok edecek bir projenin uygun bulunmasına ilişkin dava konusu işlemlerin ilgili mevzuat ve koruma ilkeleriyle bağdaştırılması mümkün değildir” dedi.

NARMANLI HAN'IN TARİHİ

1831 yılında inşa edilen han, 1880 yılına kadar Rusya Büyükelçiliği ve ardından 1914’e dek Rus hapishanesi olarak kullanılmış, daha sonra Narmanlı Ailesi’nin mülkü olmuştur. Sonraki yıllarda Narmanlı Yurdu olarak anılan binada Aliye Berger, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Bedri Rahmi Eyüboğlu başta olmak üzere birçok yazar, sanatçı yaşadı. Bu nedenle, uzmanlar ve kent hakkı savunucuları korunması gerekenin yalnızca Han’ın benzersiz fil ayakları, kendine has mimarisi veya avlusundaki mor salkımlar değil, tarihsel, mimari, kültürel, bireysel ve toplumsal miras ve hafıza olduğunu vurguladılar.

Han’ın restorasyonuna karşı çıkanlar, Narmanlı Han gibi tarihi bir mekanın restorasyonu öncesi, oradaki yaşanmışlıklar, belirli dönemlerde Han’da yaşayan insanlar hakkında uzun araştırmalar yapılması, örneğin Tanpınar Merkezi ile iletişime geçerek Ahmet Hamdi Tanpınar gibi önemli edebiyatçıların Han’da yaşatılması gerektiğini vurguladılar.

Tepkilere rağmen yapılan restorasyonu eleştiren uzmanlar yapılan işlemin restorasyon değil; rekonstrüksiyon yani yeniden yapım olduğunu ifade ederek Han’ın orijinal haline geri döndürülmesinin mümkün olmadığını belirtiyor.