NASA Ay'dan getirilen taşları 50 yıl sonra 'açıyor'

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 1969-1972 yılları arasında Ay'a yapılan inişte toplanan ve Dünya'ya getirilen taşları incelemeye açacak. Taşların toplam ağırlığı 382 kilogram civarında bulunuyor.

Abone ol

DUVAR - ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), astronotlarının 1969'da Ay'dan getirdiği taşları ve toz örneklerini bilim insanları ile beraber incelemeye alacak. Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'nde, havasız ortamda kilitli bir şekilde saklanan taşlar, 1969 ve 1972 yıllarında Apollo aracının Ay'a yaptığı inişte toplanmış ve Dünya'ya getirilmişti.

Toplam ağırlıkları 382 kilogram olan taş, toz ve kaya örneklerinin, 2024'e kadar tekrar Ay'a gitmeyi planlayan NASA için önemli veriler sağlayacağı düşünülüyor. Ay'da alındıktan sonra vakumlu paketlere koyulan parçaların bazılarının Dünya atmosferiyle hiçbir teması olmadı. Dünya'da saklanan parçalar dondurulmuş veya helyum gazı ile saklanmış durumda bulunuyor. NASA'nın Apollo projesi görevlilerinden Ryan Zeigler Associated Press'e yaptığı açıklamada, taşların Apollo görevinin 50. yıldönümünde açılmasının tamamen tesadüf olduğunu dile getirdi.

New York Daily News'e konuşan ABD Donanma Araştırma Laboratuvarı çalışanı Kate Burgess ise “NASA’nın bu örnekleri mükemmel bir zamanda araştırmaya sundu. Geçtiğimiz 10-15 yıl içinde örnek analizi konusunda birçok yeni teknik ve cihaz geliştirildi. Şimdi bu yöntemler çok daha detaylı ve güvenilir bilgiler elde edecek olgunluğa ulaştı” açıklamasında bulundu. (DIŞ HABERLER)