NASA genel merkezine ilk siyah kadın mühendis Mary Jackson'ın adı verilecek

George Floyd cinayetinin kurumsal ırkçılığı bir kez daha ifşa ettiği ABD'de, NASA genel merkezine kurumda çalışan ilk siyah kadın mühendis Mary Jackson'ın adı verilecek. NASA Direktörü Jim Bridenstine kararı, "Mary hiçbir zaman statükoyu kabul etmedi" sözleriyle duyurdu.

Abone ol

DUVAR - Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Washington'daki genel merkezine kurumda çalışan ilk siyah kadın mühendis olan Mary Jackson'ın adını verecek. NASA Direktörü Jim Bridenstine, Jackson'ın mühendislik ve teknoloji alanında Afroamerikalılara ve kadınlara karşı ayrımcı engellerin kırılmasında öncü bir isim olduğunu söyledi.

Jackson'ın hikâyesi, 2016 tarihli Hidden Figures (Gizli Sayılar) isimli filmde konu alınmış, NASA geçtiğimiz yıl genel merkezinin önündeki caddeye Hidden Figures Yolu ismini vermişti. Bridenstine, Jackson adının genel merkeze verileceğini duyurduğu açıklamasında, "Artık gizli kalmayacak. NASA'nın başarılı keşif geçmişini mümkün kılmış kadınların, Afroamerikalıların ve her geçmişten insanların katkılarını resmen teslim etmeyi sürdüreceğiz" dedi.

'ENGELLERİN KALDIRILMASINA YARDIM ETTİ'

"Mary W. Jackson, Amerikalı astronotların uzaya gönderilmesinde NASA'nın başarılı olmasını sağlayan çok önemli bir grup kadından biriydi" diyen Bridenstine, "Mary hiçbir zaman statükoyu kabul etmedi. Engellerin kaldırılmasına, mühendislik ve teknoloji alanlarında Afroamerikalılara ve kadınlara fırsatların açılmasına yardım etti" ifadelerini kullandı.

NASA, 1940'lı yıllarda üniversite mezunu siyah kadınları işe almaya başlamıştı ancak bu kadınlar uzun yıllar işyerinde ırkçılık ve cinsiyetçiliğe maruz kalmıştı. 2005 yılında ölen Mary Jackson ise 1958 yılında girdiği NASA'da, beyazların ve siyahların ayrı oturduğu bir bölümde çalışmaya başlamıştı. Jackson, ölümünden 15 yıl sonra ve Hidden Figures filminin topladığı beğeninin ardından, 2019 yılında Kongre tarafından altın madalyaya layık görülmüştü. (DIŞ HABERLER)