NASA'nın uzay aracı 11 milyon kilometre uzaklıktaki asteroide çarpacak

NASA, bugün DART uzay aracını, yörüngesini değiştirmek için Dimorphos adlı bir asteroidle çarpıştıracak. Çarpışma, kamera ve teleskoplar tarafından izlenecek.

Abone ol

DUVAR - Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA), büyük ölçekli bir asteroidin Dünya'ya çarpmasını engellemenin zorluklarını tespit etmeyi hedefleyen Çift Asteroid Yönlendirme Testi (Dart) kapsamında fırlattığı uzay aracı önümüzdeki saatlerde Dimorphos adlı bir asteroide çarpacak. Kasım 2021'de fırlatılan uzay aracının, asteroide çarparak yörüngesini değiştirmeye çalışması planlanıyor. 

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, NASA, Dünya'dan 11 milyon kilometre uzaklıktaki Dimorphos asteroidinin Dünya için herhangi bir tehlike oluşturmadığını ve bu denemenin asteroidi Dünya'ya doğru yönlendirmeyeceğini belirtti. Çarpma anının Doğu yaz saatine göre 19.14'te, Türkiye saatine göreyse 02.14'te olması bekleniyor.

'CİSMİN DÜNYA'YA ÇARPMA TEHLİKESİNİN ORTADAN KALKMASI BEKLENİYOR' 

Çift Asteroid Yönlendirme Testi (Dart), 160 metre çapındaki Dimorphos'a saatte 20 bin kilometre hızla çarpacak. Dimorphos'un daha büyük olan, 780 metre çapındaki Didymos asteroidinin etrafındaki yörüngesinde çok ufak bir değişiklik olacak. Bu küçük değişiklikle cismin Dünya'ya çarpma tehlikesi ortadan kalkması bekleniyor. 

Dart misyonunu yürüten John Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndan Dr. Nancy Chabot, "Dart, bir asteroide cisim çarparak yapılan ilk gezegen savunma denemesi. Gerçekte böyle bir işlem yapılacak olsa asteroidin tehlike yaratmaya başladığı andan uzun bir süre önce yapılabilir ve asteroidlerin yörüngesinde ufak değişiklikler elde edilebilir" dedi.

'İŞLEMİN ÇOK HIZLI YAPILMASI GEREKİYOR'

Dart Programı'nda çalışan bilim insanı Dr. Tom Statler da, "Işık hızı ve aradaki mesafeyi düşünecek olursak bu işlemin çok hızlı yapılması gerekiyor. Örneğin bir pilotun uzay aracını kontrol etmesine vakit olmaz. Bu yüzden uzay aracı tarafından yakalanan fotoğrafları yorumlayabilen ve bu doğrultuda hedefi belirleyebilen bir yazılım geliştirdik" diye konuştu. 

DART, DÜNYAYA SANİYEDE BİR FOTOĞRAF GÖNDERECEK

Dart, asteroide doğru ilerlerken dünyaya saniyede bir fotoğraf gönderecek. İlk olarak, çok uzakta bir nokta olarak görülen hedef giderek büyüyecek ve çarpma anından hemen önce merceğin tamamını kaplayacak. Aynı zamanda Dart aracılığıyla taşınan ve birkaç gün önce uzaya bırakılan 14 kilogram ağırlığında, İtalya yapımı LiciaCube adlı bir nano uydu da uzay aracının Dimorphos'ta oluşturduğu krateri fotoğraflayacak. LiciaCube'un çektiği fotoğraflar önümüzdeki günlerde dünyaya ulaşacak.

İtalya Uzay Ajansı'ndan Simone Pirrotta, "LiciaCube, Dart'ın çarpma anından üç dakika sonra Dimorphos'un yanından geçecek. LiciaCube, çarpmanın etkisiyle Dimorphos'un yüzeyinden dağılan parçacıkları takip edecek ve böylece göktaşının yörüngesinin ne ölçüde değiştiğini hesaplayacak" dedi. 

Dimorphos'un Didymos'un etrafındaki yörüngesini tamamlaması 11 saat 55 dakika sürüyor. Çarpma anından sonra bu sürenin 11 saat 45 dakikaya düşmesi bekleniyor. (HABER MERKEZİ)