NASA'nın 'bilgisayar' kadını: Katherine Johnson

İlk ABD'li astronotun uzay mekiği için yörünge hesapladı. Elektronik bilgisayarların kullanılmaya başlanmasına rağmen hesaplamaları Johnson teyit etti.

Abone ol

DUVAR - Amerika Birleşik Devletleri'nde NASA'dan önce faaliyet gösteren Ulusal Havacılık Danışma Kurulu  'NACA', 1935'te rüzgar tüneli testlerinin sonuçlarını hesaplamak için kadınları işe almaya başladı. Buradaki kadınlar, şu an bilinen bilgisayarların yaptığı işleri yapıyorlardı. İkinci Dünya Savaşı sırasında ise NACA, Afrika kökenli Amerikalı kadınları da bu "bilgisayar" işinde istihdam etmeye başladı. 1918'de ABD'nin West Virginia eyaletinde dünyaya gelen Afro-Amerikan Katherine Johnson da bu bilgisayar kadınlardan biriydi.

Sayılara olan ilgisi ile 10 yaşındayken başlayan liseye başlayan Johnson, 14 yaşında liseden, 18 yaşında da üniversiteden mezun oldu. 20'sinde yüksek lisansını yaptı. Ardından NACA ve NASA'da işe girdi. Johnson, uzaya giden ilk ABD'li astronot olan Alan Shepard'ın uzay mekiğinin yörüngesini bir bilgisayar gibi hesapladı. NASA'nın elektronik bilgisayarları kullanmaya başlamasına rağmen, 1962'de "Friendship 7" ismiyle göreve çıkacak olan astronot John Glenn, yeni elektronik bilgisayarlar tarafından yapılan yörünge hesaplamalarının Katherine Johnson tarafından yeniden hesaplanarak kontrol edilmesini istedi.

Johnson 1986'ya kadar NASA'da çalıştı ve matematik yeteneklerini elektronik bilgisayar becerileri ile birleştirdi. Johnson'ın hesaplamaları, ABD'nin uzay yolculuğu ile ilgili ilk adımları atarken, Apollo Uzay Gemisi'nin Ay'a iniş programının başarısında önemli rol oynadı. 24 Kasım 2015 günü, ABD'de o dönem başkan olan Barack Obama'nın elinden ülkedeki en yüksek vatandaşlık ödülü olan "Başkanlık Özgürlük Madalyası"nı aldı. Bugün 100 yaşında olan Katherine Johnson, halen NASA'nın etkinliklerine katılıyor. (BBC Türkçe)