Nazca Vadisi’nde yeni tapınak bulundu

Peru’nun Nazca Vadisi’ndeki Cahuachi kutsal alanında yeni tapınak bulundu. Arkeologlara göre tapınak duvarı anıtsal özellikler taşıyor.

Abone ol

DUVAR - Nazca Vadisi’nde yer alan Cahuachi kutsal alanında bulunan yeni tapınağın Büyük Tapınak’tan 13 metre kalınlığında ve 5 metre yüksekliğinde bir duvar ile ayrıldığı, Güney Tapınak olarak adlandırıldığı belirtildi.

Arkeofili'nin haberine göre araştırmaların başındaki kişi Giuseppe Orefici, tapınak duvarının oldukça anıtsal olmasının nedeninin tam olarak anlaşılamadığını fakat bu devasa boyutlardaki duvarların savunma amaçlı olmadığını söylüyor.

Güney Tapınak içerisinde ayrıca, iki metre yüksekliğinde ve bir buçuk metre genişliğinde beş kap bulundu.

Orefici, bu büyük kaplarda muhtemelen kral ya da baş rahiplere ait kemiklerin olduğunu fakat bu kalıntıların uzun zaman önce Nazca dışına götürülmüş olabileceğini söylüyor.

KAZILAR 35 YILIDIR SÜRÜYOR

Nazca’nın gizemleri hakkında yazılı kayıtlardaki sınırlı bilgiler, yaklaşık 35 yıldır sürdürülen kazılar ile Nazca’nın bilinmeyenlerini ortaya çıkarıyor.

Cahuachi Kutsal Alanı 800 yıl boyunca, yaklaşık olarak MÖ. 400’den MS. 450 yıllarına kadar kullanıldı ve daha sonra terk edildi.

Araştırmacılar Cahuachi Kutsal Alanı’nın kentsel tören merkezi veya hac bölgesi olarak kullanılmış olabileceğini söylüyor. Bunun nedeninin ise belki de bu bölgenin tanrılar tarafından lanetlenmiş bir alan olarak görülmesi olabileceği düşünülüyor. O dönemde yaşayan insanların burayı lanetli alan olarak görmesinin nedeni, kazılarla da tespit edilen MS. 400 ila 420 yılları arasında gerçekleşen iki büyük sel felaketi ve feci sonuçları olan depremler olabilir.

'İLAHLARIN GÖNDERDİĞİ FELAKETLER'

Araştırmacılar, "Bahsedilen büyük felaketlerin düşmanca ilahlar tarafından yerleşimcilere gönderilmiş olduğu düşüncesi bu alanın terk edilmesindeki ana neden olmalı" diyor. Olasılıkla rahiplerin terk edilişten sonra tapınağı kutsal mühür ile kapatmış olduklarını belirtiliyor. Ancak alanın terk edilmesinin ardından buraya hediyeler getirildiği ve sonraki yıllarda buranın mezarlık olarak kullanıldığı biliniyor.