Nazi sloganı kullanan AfD'li siyasetçi Björn Höcke'ye para cezası

Almanya'da bir eyalet mahkemesi, Nazi döneminde kullanılan yasaklı "Her şey Almanya için" sloganını kullandığı tespit edilen faşist AfD'li siyasetçi Björn Höcke'ye 13 bin euro para cezası verdi.

Abone ol

DUVAR - Almanya'da Halle Eyalet Mahkemesi, faşist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin Thüringen Eyalet Teşkilatı Başkanı Björn Höcke'yi bilinçli şekilde yasak slogan kullandığı gerekçesiyle para cezasına çarptırdı. Mahkeme, Höcke'nin 'anayasaya aykırı ve terör örgütlerinin sembollerini kullandığına' hükmetti ve toplam 13 bin euro ceza verdi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Mahkeme Heyeti Başkanı Jan Stengel, açıkladığı kararda, Höcke'nin Hitler'in Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'ne (NSDAP) bağlı yarı askeri örgüt Sturmabteilung'un (SA) "Her şey Almanya için" (Alles für Deutschland) sloganını yasak olduğunu bildiği halde kullandığını belirtti. Savcılık, karar öncesinde, Höcke'ye 6 ay hapis ve 10 bin euro para cezası verilmesini talep etti. Höcke'nin avukatları ise müvekkilinin suçsuz olduğunu savunarak sloganın planlı veya hazırlanmış şekilde kullanıldığına dair bir emarenin bulunmadığını savundu ve Höcke için beraat kararı verilmesini istedi.

MAHKEME BAŞKANINDAN HÖCKE'YE: SEÇİM KAMPANYASI YAPMA

Höcke'nin Almanya'da ifade özgürlüğünün kısıtlandığını söylemesi üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Stengel, Höcke'yi uyararak seçim kampanyası yapmamasını söyledi.

Savcılığın iddianamesinde, Höcke'nin sloganı, 2021'de Saksonya-Anhalt eyaletinin Merseburg kentindeki seçim kampanyası sırasında yaptığı konuşmada kullandığı belirtilmişti.

HÖCKE HAKKINDAKİ TEK DAVA DEĞİL

Gera'da kentinde Aralık 2023'te yaptığı konuşmada söz konusu sloganın, "Her şey" kısmını kendisinin söylediği, "Almanya için" bölümünü ise kendisini dinleyenlere söylettiği suçlamasıyla tekrar Halle Eyalet Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak Höcke, Mühlhausen Eyalet Mahkemesi'nde de halkı kışkırtma suçlamasıyla yargılanacak.

Höcke, iç istihbarat kurumu Almanya Anayasayı Koruma Teşkilatı'nca da izleniyor. Höcke, eylülde Thüringen'de düzenlenecek eyalet meclisi seçimlerinde, AfD'nin liste başı adayı olarak yarışıyor. En az 6 ay hapis cezası alması durumunda Höcke, seçme ve seçilme hakkından men edilebilir. Kamuoyu araştırmalarında, Thüringen'de açık ara birinci parti olarak gösterilen AfD'nin oy oranının yüzde 29-31 aralığında olduğu belirtiliyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)