Nazilerin 6-7 Eylül'ü: Kırık Camlar Gecesi

Almanya'da Nazi liderlerinin kışkırttığı kalabalıklar, 9 Kasım 1938'de Yahudi hedeflere saldırdılar. Yüzlerce sinagog yakılıp kül edilirken, yüze yakın Yahudi de soğukkanlılıkla öldürüldü. Bu saldırı tarihe "Kristallnacht" Kırık Camlar Gecesi olarak geçti.

Abone ol

DUVAR - 9 Kasım 1938 gecesi, Naziler tarafından Almanya’nın tüm kentlerinde Yahudilere ait iş yerlerinin camları kırıldı, dükkanlar yağmalandı, sinagoglar ateşe verildi. Yüze yakın Yahudi öldürülürken, yüzlercesi ağır yaralandı. O gece kentin her yerinden kırılan cam sesleri duyuluyordu. Bu yüzden o kanlı gecenin adı tarihe “Kristallnacht” yani Kırık Camlar Gecesi  olarak geçti.

Bu saldırıların bahanesi Paris’teki bir suikasttı. Almanya’nın sınır dışı ettiği 17 bin Polonyalı Yahudi’yi Polonya hükümeti kabul etmeyince bu kişiler iki ülke arasında sıkışıp kaldı. Pek çok insan dondurucu soğuktan, açlıktan ve hastalıktan yaşamını yitirdi. Sınırda bekleyenler arasında kendi ailesinin de bulunduğunu öğrenen 17 yaşındaki Herschel Grynszpan, Paris’teki Alman Büyükelçiliğini basarak karşısına ilk çıkan kişi Konsolos Yardımcısı Ernst vom Rath’ı vurdu. Bunun planlanarak düzenlenmiş bir Yahudi komplosu olduğunu öne süren Alman Propaganda Bakanı Joseph Goebbels partisinin bu tür saldırı girişimlerinin olamayacağını, ancak bu tür olayların olması halinde asla müdahale edilmeyeceğini basın yoluyla duyurdu. Sivil ajanların da halkı kışkırtmasıyla Kasım’ın 9’unu 10’una bağlayan gece saldırılara göz yumuldu. Polis ve itfaiye olaylara kasıtlı olarak müdahale etmedi. Olaylar 13 Kasım’a kadar sürdü.

Nazi toplama kampının girişinde yer alan "Arbeit macht frei" sloganı "Çalışmak Özgürleştirir"

Uzun yıllardır Almanya’da anti-faşistler tarafından her 9 Kasım akşamı anma etkinlikleri düzenleniyor. (Kaynak: Evrensel)