Nâzım Hikmet, ölümünün 56. yılında Moskova'da anıldı

Nâzım Hikmet Karikatürleri Sergisi Moskova’da açıldı. Hikmet, yapılan etkinliklerle anıldı.

Abone ol

DUVAR - Şair Nâzım Hikmet, ölümünün 56. yıl dönümünde, Moskova’da anıldı. Etkinlikler kapsamında artık geleneksel hale gelen "Nâzım Hikmet Dostluk Ödülü" bu yıl sanatçı Edip Akbayram ve Prof. Dr. Dmitriy Dmitriyeviç Vasilyev’e verildi. Törende Türk rock müziğinin efsane grubu Moğollar da bir konser verdi.

Teatr Russkaya Pesnya Olimpiyskiy Prospekt’te düzenlenen “Nâzımı Anıyoruz” etkinliğine Nâzım Hikmet Vakfı adına Zeynep Altıok ve İnci Zeynep Oral, Nâzım Hikmet Anma Komitesi Başkanı Ali Galip Savaşır, Rus Türk İşadamları Birliği Başkanı Naki Karaaslan, gazeteciler Hakan Aksay, Deniz Zeyrek, Rıdvan Akar ile sanatçı Burhan Şeşen, Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker ve TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan katıldı.

'NÂZIM HİKMET'İ HERKESİN ORTAK DEĞERİ YAPMAK İSTİYORUZ'

Törende ilk olarak söz alan Nâzım Hikmet Anma Komitesi Başkanı Ali Galip Savaşır “Bu yıl Nâzım Hikmet’in Rusya’daki Türk toplumunun, Türkiye’deki dostlarımızın desteği ile vatandaşlığının geri verilişinin de 10. yılı. Bu ayıbın düzeltilmesinden mutluyuz. Nâzım Hikmet’i hayata bakışı, dünya görüşü ne olursa olsun herkesin ortak değeri yapmak istiyoruz. Nâzım Hikmet vicdanımızın vatan severliğin sesi olmaya devam edecek” diye konuştu.

Rus Türk İşadamları Birliği Başkanı Naki Karaaslan ise “Nâzım Hikmet yürekli bir sanatçıydı. Memleketine sevdiklerine özgürlüğüne hasreti dinmedi. Sanatından ilkelerimden asla vazgeçmedi. Aydın tavrı bizlere ışık tutacak” ifadelerini kullandı.

'NÂZIM BÜYÜK BİR MİMARDIR'

Sergi’nin açılış konuşmalarını Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker yaptı.

Candan konuşmasında şöyle dedi: “Nâzım, Sovyet Mimarlık dergisine yazdığı Hayal Ediyorum makalesinde şöyle der: ‘Ben yazarım ve mesleğim gereği mimariyle aramda sıkı bir kan bağı var. İster müzik, ister resim, isterse de edebiyat olsun, her türlü sanat eserinin temelinde mimari düşünüş ve kompozisyon prensibi yatar.’ Nâzım Hikmet ile aramızda kopmaz bir kan bağı var. Nâzım’ın hayal ettikleri, düşünceleri, direnci, vatan sevgisi, şiirleri sınırları aşacak bir geleceğin ve kardeşlik köprüsünün inşasıdır. O büyük bir mimardır aynı zamanda. Nâzım Hikmet Karikatür sergisinin açılışı da bu köprünün adımlarından birisidir.”

'NÂZIM HİKMET'İN EVRENSELLİĞİ KARİKATÜRLE İFADE EDİLDİ'

Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker’de konuşmasında “Dünyanın değişik ülkelerinden karikatüristler Nâzım Hikmet’i çizdiler, Nâzım Hikmet’in evrenselliği ve düşüncüleri bu kez de karikatürle ifade edildi. Büyük usta Nâzım Hikmet’i saygıyla anıyorum” dedi.

Törenlere Nâzım Hikmet Kültür Vakfı adına katılan Zeynep Oral ise “Nâzım Hikmet le hiç karşılaşmadım ama dünyanın her yerinde ona sarıldım. Dünyanın her yerindeki haksızlığa onunla direndim Nâzım romantik bir komünisttir. Onun şiiri ezileni suskunları sesi çıkamayanlar kapsar” sözlerini kaydetti.

Konuşmaların ardından "Nâzım Hikmet Dostluk Ödülü" sahiplerine verildi. Edip Akbayram'a ödülünü veren sanatçı Zülfü Livaneli törende şöyle konuştu:

"Sevilmiş insanların hayatı ve ismi sadece kendilerine ait değildir. Halka aittir onlar. Nâzım Hikmet bu ismi onurla taşıdı. Ömrü boyunca direndi. Yaşar Kemal direndi. Sabahattin Ali direndi. Tarık Akan direndi. Birçok arkadaşımız direndi, sapasağlam kaldılar. Onlardan birisi; direnenlerden bir tanesi de Edip Akbayram. İsmi ‘Edip’yani sanatçı soyadı Akbayram. Sahte ‘ak’ değil, gerçek ‘ak’ burada."

'HER ŞEY ÇOK GÜZEL OLACAK'

Ödülü Zülfü Livaneli’nin elinden almanın kendisi için ayrı bir önem teşkil ettiğini dile getiren Edip Akbayram ise şu ifadeleri kaydetti:

“Hoşgeldiniz, kendi ülkemin güzel insanlarını ve dost Rus arkadaşlarımızı selamlıyorum. 50 yıllık müzik hayatımda kendi ülkemin ve dünyanın çeşitli sivil toplum örgütlerinden ödüller aldım. Ama bugün bu ödül, benim için gerçekten çok onurlu ve değerli bir ödül. Hem Nâzım olduğu için, hem ülkenin en değerli sanatçılarından birinin; Zülfü Livaneli’nin elinden almak sanat hayatımda yaşadığım en güzel enstantenelerden birisi. Hayatım boyunca sevgiyi dostluğu barışı, kardeşliği savundum.

Her şey çok güzel olacak. Böyle gelmiş böyle gitmez. Sanat toplumları bölmez bölmeyecek. Ülkemde oyunlar oynanmak isteniyor. Biz etnisitesi ne olursa olsun kardeşçe yaşadık. Kız alıp verdik. Bölemeyecekler.”

'ÖDÜLÜ ALMAK BENİM İÇİN GURUR VERİCİ'

Prof. Dr. Dmitriy Dmitriyeviç Vasilyev ise 50 yıldır Türkoloji alanında çalıştığını belirterek şunları söyledi:

“50 yıldan beri Türkoloji alanında çalışıyorum. Böyle yüksek bir ödülü almak benim için gurur verici. Organizatörlere ve Türk meslektaşlarıma çok çok müteşekkirim. Rusya Bilimler Akademisi’nde çalışıyorum. Araştırmalarımın konusu Türk halkının kültürü ve tarihi. Bu alanda çalışmaya devam ediyorum.”

MOĞOLLAR VE CEM KARACA SAHNEDE

Etkinlikler kapsamında Moğollar da bir konser verdi. Grup konserde ağırlıklı olarak ‘Selvi Boylu El Yazmalım’, ‘Devlerin Aşkı’ gibi film müziklerine yer verdi.

Etkinlikler bugün Hikmet’in mezarı başında düzenlenen anma töreni ile sona erecek. (HABER MERKEZİ)