Nazımiye Belediyesi işçilerinin direnişi 1. ayında: ‘İşimizi geri istiyoruz’
Nazımiye Belediyesi'nde işten atılan 15 işçinin başlattığı direniş birinci ayını doldurdu. İşçiler, işlerini geri alana kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
DERSİM - 31 Mart yerel seçimlerinin ardından göreve gelen CHP’li Nazımiye Belediye Başkanı Ali Emrah Tekin, belediye bünyesinde çalışan ve DİSK Genel-İş üyesi 15 işçiyi belediye borçlarını gerekçe göstererek işten çıkardı.
17 Temmuz Çarşamba gününden bu yana yani tam 30 gündür belediye binası önünde hakları için direnen işçilerin işe iade talepleri devam ediyor.
‘KENDİ TOPRAĞIMIZDA ÇALIŞMAK VE YAŞAMAK İSTİYORUZ’
Direnişte olan işçilerden Ferhat Çevik, mevcut belediye başkanına oy vermedikleri gerekçesiyle işten çıkarıldıklarını öne sürdü. İlçede iş imkanının bulunmadığını belirten Çevik, “Memlekette iş yok, biz yaşayabilmek için bu ülkeyi, bu toprakları bırakıp gitmek istemiyoruz” dedi. Çevik, “Nazımiye Belediyesi'nde yaklaşık üç yıldır çalışıyordum. Seçim sürecinde başkan Ali Emrah Tekin tarafından gerek sosyal medya hesaplarında gerek basına verdiği demeçlerde yönetime geldiğinde herhangi bir işçiyi kesinlikle işten çıkarmayacağını söylüyordu. Biz de buna inandık. Seçim bittikten sonra başkanla ilk toplantımızda 'Nazımiye Belediye başkanımız sizsiniz. Bundan sonra birlikte çalışacağız, daha güzel işleri birlikte yapacağız' dedik. O da ‘Herhangi bir arkadaşınızın işine, ekmeğine sebep olmayacağım’ dedi. Ama sonrasında çalışma alanlarımızda değişiklikler yaptı, arkadaşlarımızın yerlerini değiştirdi. Biz çoluk çocuğumuza ekmek götürmek için çalışıyoruz. Buradan bir kez daha sesleniyoruz; talebimiz, iş hakkımızın iade edilmesi" diye konuştu.
‘BİR KADIN OLARAK AYAKTA DURMAK İÇİN İŞİMİ GERİ İSTİYORUM’
İşten çıkarılan dört kadından biri olan Sevim Gökbaş ise işten çıkarılmadan önce sadece altı ay çalışabildiğini belirtti. Haksız yere işten çıkarıldığını ifade eden Gökbaş, da şunları dile getirdi: “Biz buradaki tüm arkadaşlarımızla işe geri alınmayı, haklarımızın iade edilmesini istiyoruz. Ben iki çocuk annesiyim, eşimden ayrıyım. Herhangi bir gelirim yok, kirada oturuyorum. Çok yakında okullar açılacak, çocuklarımın ihtiyaçları olacak ve ben karşılayamayacağım diye tedirginim. Bu yüzden direnmekten vazgeçmeyeceğim. Bir kadın olarak ayaklarımın üzerinde durmaya, çocuklarıma bakmaya devam edeceğim. Hakkımız olanın geri verilmesini istiyoruz.”
‘YETKİLİLER SESİMİZİ DUYMUYOR’
Direnişteki bir diğer işçi olan Umut Çevik de CHP’li hiçbir yetkiliye ulaşamadıklarını belirterek yetkililere duyarlılık çağrısı yaptı. Haklarına sahip çıkmakta kararlı olduklarını söyleyen Çevik şunları dile getirdi: “Direnişe 15 kişi olarak başladık şu an direnen dokuz arkadaşız. Gittikçe sayı azalıyor. Arkadaşlarımızın çoğu yıprandı. Ama burada dokuz arkadaş olarak ekmeğe ve işe ihtiyacımız var. Bizim şöyle bir rahatsızlığımız da var. CHP’den ya da sendika yetkililerinden kimseye ulaşamıyoruz. Sesimizi duymuyorlar. Ulaşabildiğimiz insanlar da üç maymunu oynuyor. Sahipsiziz ama elbette direneceğiz. Hakkımızı alana kadar, tüm arkadaşlarımız işe iade edilene kadar direnmeye devam edeceğiz.”
‘İŞÇİLERİN İŞE GERİ ALINMASINI İSTİYORUZ’
İşçilerin avukatı Reyhan Helin Bulut belediye ve sendika arasında yapılan iki görüşmenin de olumsuz geçtiğini aktardı. Bulut, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Süreç başladığından bu yana gerçekleştirdiğimiz iki arabulucu görüşmesi de olumsuz sonuçlandı. Belediye başkanı iki görüşmede de hiçbir adım atmadı. İşçileri işe almamakta kararlı gibi gözüküyor. Arabuluculuk görüşmemizin son bulduğu gün ise emniyet yetkilileri işçilere , ‘Artık eylemlerinizi burada yapamazsınız’ dedi. Biz de bunun anayasal bir hak olduğunu belirterek duruma itiraz ettik. Dava süreci devam ediyor, tüm işçi arkadaşlarımızın işe geri alınmasını ümit ediyoruz."