Necip Hablemitoğlu suikastı: Göktaş'a firar için 4 ay kazandıran liste

Hablemitoğlu suikasti soruşturmasında ilk gözaltı listesinden adı çıkarılan Levent Göktaş'a, 4 ay sonra hazırlanan ikinci listeye eklenerek firar için süre kazandırıldığı ileri sürüldü.

Abone ol

DUVAR- Necip Hablemitoğlu suikasti zanlısı Levent Göktaş'ın nasıl firar ettiğine ve Bulgaristan'da kimlerden destek aldığına ilişkin soru işaretleri henüz açıklığa kavuşmadı. Göktaş Türkiye'ye iade edilirse, yargılanma sürecinde bu soruların da yanıt bulması bekleniyor. 

Öte yandan Göktaş'ın firar sürecine ilişkin yeni bir bilgi ortaya çıktı. Cinayetin baş şüphelisi Gökhan Nuri Bozkurt'un sorgusuna dayanarak hazırlanan ilk gözaltı listesinde Levent Göktaş'ın da adı bulunuyordu. T24 yazarı Tolga Şardan, 15 şüphelinin adının bulunduğu bu listenin bir gecede değiştiğini ve Göktaş ile eski ve görevde TSK mensuplarının isimlerinin gözaltı listesinden çıkarıldığını yazdı. Şardan, Göktaş'ın durumdan haberdar olup firar etmesine olanak sağlayan o süreci şöyle aktardı

"İsim listesinin ikiye bölünmesi sonrasında savcılık talimatıyla 6 Şubat'ta yapılan ilk operasyonda 6 şüpheli gözaltına alındı.

Göktaş ve diğer şüpheliler hakkındaki gözaltı kararı ilk operasyondan tam dört ay sonra 8 Haziran günü verildi.

Dosyanın kilit ismi Göktaş'ın firar sürecini hatırlatırsam; Göktaş'ın dışındaki zanlıların sabah erkenden aynı saatte gözaltına alınmasına karşın, Göktaş'ın yakalanması için İstanbul polisi, daha geç saatte belirlenen adrese girdi. Ancak Göktaş, kızının evinde değil, aynı sitede kiraladığı başka bir evde yaşarken, polisin gelmesini haber alıp kayıplara karıştı.

* * *
Tabii, söz konusu gözaltı listesi oluşturulması sırasında yaşananlar dikkate alındığında, ilk liste dışında bırakılan Göktaş'ın dört aylık sürede kendisi için hareket alanı yarattığı düşünmek yanlış olmaz.

Olası kaçış organizasyonunu planlamasında dört aylık süre, yıllarca TSK'nın operasyonel faaliyetlerinde görev alan Göktaş için fazlasıyla yeterli olsa gerek.

Önceki iki soruya bu durumda iki yeni soru daha eklemek mecburiyet oldu:

Gözaltı listesinin ikiye bölünme kararını kim verdi?
Gözaltı listesinin Göktaş'ın lehine olacak biçimde ikiye bölünmesine kimin karar verdiği ortaya çıkarılır mı?
* * *
Öte yandan Emekli ÖKK'cı Altan Bora'nın ifadesindeki bir bölüm var ki; Göktaş'ın firarında neden Bulgaristan'ı tercih ettiğini anlatmak için yeterli.

Ne demişti Bora:

(...) 'Ukrayna'daki silah şirketlerinden imzalı mücbir sebep belgelerini alıp, konsoloslukta tercüme ettirdim, aynı işlemi Belarus ve Bulgaristan'da yaptım, oradan da benzer yazılar alarak tercüme ederek Türkiye'ye geldim.' (...)

Bu bilgiden hareketle, Emniyet ve Jandarma'ya yurt dışından getirttiği silahları satan Göktaş'ın Bulgaristan'da kontak noktası / noktalarını bulunduğunu görmek mümkün.

Ülke kamuoyunca artık yakından tanınan Göktaş'ın Türkiye'ye iade edilip edilmeyeceği henüz belli değil.

Ama olur da Göktaş, Türkiye'ye iade edilip hâkim önüne çıkarsa işte o zaman dananın kuyruğu kopacak.

Hablemitoğlu cinayetinin aydınlatılıp faillerinin cezalandırılması kadar perde arkasında kalan birbiriyle bağlı süreçlerin de yargı marifetiyle şeffaf biçimde ortaya çıkarılması, iktidarın ülkeye borcudur." (HABER MERKEZİ)