Necmettin Salaz: Kötü haberler gelmeye başladı
Süleymaniye'de yaşayan gazeteci Necmettin Salaz, depremi ve sonrasında yaşananları Gazete Duvar'a anlattı. "Çok büyük ve uzun bir sarsıntı yaşadık" diyen Salaz, depremin etkilediği bölgelerden kötü haberler gelmeye başladığını söyledi.
DUVAR - Merkez üssü Süleymaniye olan 7.3 şiddetindeki depremin etkilerini kentte bulunan gazeteci Necmettin Salaz’la konuştuk.
“İyi değiliz, kötü haberler gelmeye başladı” diyen Salaz, Süleymaniye merkezde çok ciddi hasarların yaşanmadığını ancak köy ve kasabalarda çok sayıda insanın enkaz altında kaldığına dair haberler aldıklarını söyledi. Salaz, şunları anlattı:
“İran Kürdistan’ı deprem bölgesi. Bu depremin de merkezi Halepçe’ye ve İran Kürdistan’ına yakın bir bölge. Halepçe, Süleymaniye merkeze 1 saat mesafede… Kirmanşah’ta ne yazık ki altı ölü, Derbendixan tarafından da şimdiye kadar bir kaybımız var. Toplam yedi ölü haberi var. Süleymaniye şehir merkezindeki bazı binalarda hasarlar, çatlaklar var. Ama ciddi bir yıkım yok. Kırsalda, köylerde ciddi yıkım olduğu haberleri alıyoruz. Bazı köylerde insanların enkaz alında kaldığını biliyoruz. Irak Enerji Bakanlığı, baraj bölgelerinde yaşayanları, artçı sarsıntılar konusunda dikkatli olmaya çağırdı. Bu gece ciddi artçı depremlerin yaşanabileceği ve baraj civarlarında su baskınları yaşanabileceği uyarısı yapılıyor. Dukan, Derbendixan civarında bu tür hadiseler yaşanabilir."
'SÜLEYMENİYE'DE ELEKTRİK VAR'
Süleymaniye’de şu an elektriğin olduğunu aktaran Salaz, halkın uyarıları dikkate aldığını ve sokaklara çıktığını ifade etti ve ekledi: “Burası deprem konusunda tecrübeli değil. Burası zaten birinci derece deprem bölgesi de değildi. O yüzden insanlar açısından çok tedirgin edici bir olay bu. Esas merkez üssü Süleymaniye merkezine bir saat uzaklıkta, İran Kürdistan’ı sınırı. Ve ne yazık ki o tarafta ölü sayısı artabilir. Süleymaniye merkezde herhangi bir ölüm haberi yok şu ana kadar.”
Halkın panik içinde olduğunu ifade eden Salaz, insanların geceyi dışarıda, araçlarında veya sokaklarda geçireceğini söylerken, deprem koşullarına göre inşa edilmemiş yüksek katlı binaların tehlike oluşturduğunu da belirtti. Salaz ayrıca şunları aktardı: “Köylerdeki evlerin de ne yazık ki büyük çoğunluğu topraktan, kerpiçten. Taştan evler de var ama kerpiç evlerin depreme dayanıklılığı daha az. O yüzden köylerden kötü haberler gelmeye devam edebilir.”
'ÇOK KÖTÜ VE UZUN BİR SARSINTI YAŞADIK'
Salaz, deprem anını nasıl yaşadığını şu sözlerle aktardı: “Şu an yaşadığım evde demir kullanılmamış. Bu depremin yerin epey altında gerçekleştiği söyleniyor. Herhalde hasarı azaltan da bu. Yoksa evler, binalar depreme dayanıklı değil. Çok büyük ve uzun bir sarsıntı yaşadık. Öyle ki, üzerimdeki pijamaları çıkarıp kıyafetlerimi giydiğimde bile devam ediyordu. Evimde de çatlaklar var. Ama dediğim gibi Süleymaniye’de şu ana kadarki bilgilerimize göre ciddi bir yıkım söz konusu değil. Umarız böyle de atlatırız.”