Nesli tehlike altındaki mersin balıkları kafeslerde çoğaltılıyor

Elazığ'da Keban Baraj Gölü'nde üretimi yapılan "huso huso" cinsi mersin balıkları cinsiyet tespiti yapılarak ayrı kafeslerde ihracata hazırlanıyor.

Abone ol

DUVAR - Elazığ'da Keban Baraj Gölü'nde ihraç ürünü olarak yetiştirilen "huso huso" cinsi mersin balıkları 6 yaşa ulaştıklarında ultrasonla cinsiyetleri belirlenerek, ayrı kafeslere alınıyor.

AA'da yer alan habere göre; Ayfish Su Ürünleri İşletmesince baraj gölünün Muratcık köyü mevkisinde 3 yıl önce kurulduğunda 3 bin ton olan kapasitesi 1500 tona ulaşan tesiste "huso huso" cinsi mersin balığı yetiştiriliyor.

Hazar Denizi'nden getirilen ve ağ kafeslere alınan mersin balıkları 6 yaşına ve yaklaşık 100 kilograma ulaştığında cinsiyet tespiti yapılıyor. Kafesten çıkarılarak uzman bir ekip tarafından ultrason cihazı ile hızlıca yapılan tespit sonucu bu kez ayrı kafeslere alınan balıklardan erkek olanları et olarak tüketilmesi için satışa hazır hale geliyor.

Dişi olanların ise havyar olarak tüketilmesi için gelişimini tamamlaması ve 11 yaşını doldurması bekleniyor. İhracata hazırlanan balıklardan dişi olanlara çip takılarak havyar verimi için gelişimleri takip ediliyor.

YAVRU ALINIP ÜRETİMİ YAPILACAK

İşletme yetkilisi Abdulla Hajiyev, Keban Baraj Gölü'ndeki su kalitesinin ve bölgenin iklim özelliklerinin mersin balığına çok iyi geldiğini, bu türün burada son derece hızlı bir gelişim gösterdiklerini söyledi.

"Avrupa morinası" ve "Beluga balığı" olarak da bilinen, "dünyada nesli kritik tehlikede" olan türler arasında yer alan huso huso balığının Keban Baraj Gölü'nde hayat bulduğunu ifade eden Hajiyev, "Balıklarımızın bir bölümü şu an 6-7 yaşlarında. Yaklaşık 4-5 yıl sonra bunlar yumurtaya gelince hem bunlardan yavru alıp Türkiye'de üretimi artırmayı hem de gıda olarak siyah havyar çıkarmayı planlıyoruz" dedi.

Hajiyev, balıkların 6-7 yaşında cinsiyetlerini belirleyebildiklerini belirterek, kafeslerden çıkarılan ve yaklaşık 100 kilograma ulaşan balıklara özel ekip tarafından ultrason cihazı ile bakıldığını, bu aşamadan sonra erkek ve dişilerin ayrı kafeslerde yetiştirildiğini anlattı.

(ANADOLU AJANSI)