Nesli tükenen kuşların avlanmasına oy birliğiyle karar verildi

Merkez Av Komisyonu, nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan üveyik ve elmabaş patka kuş türlerinin avlanmasına izin verdi. Buna göre avcılar, bir av gününde 3 üveyik ve 2 elmabaş patka avlayabilecek. Bu durumun Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirten doğa koruma örgütleri, kararın iptali için yargıya başvuracak.

Abone ol

DUVAR - Elmabaş patka ve üveyik, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından hazırlanan kırmızı listede nesli tehdit altında olan türler grubunda yer alıyor. Bir türe nesli tehdit altında diyebilmek için o türün “hassas”, “tehlikede” ve “kritik düzeyde tehlikede” kategorilerinden birinde yer alması gerekiyor. IUCN’nin hassas kategorisinde bulunan türlerden üveyik nüfusu son 40 senede yüzde 78, elmabaş patka nüfusu ise son 20 yılda yüzde 50 azaldı.

‘AVCILARA GÖRE NÜFUSLARI ARTTI’

Peki, görevi nesli tükenen türleri korumak olan Merkez Av Komisyonu niçin IUCN’nin verilerini dikkate almıyor? Doğa Derneği Biyoçeşitlilik Araştırma Koordinatörü Şafak Arslan, bu soruyu şöyle yanıtlıyor:

.

“Avcılar, kış ortası sukuşu sayımlarına göre üveyik ve elmabaşların nüfuslarının arttığını ileri sürüyor. Merkez Av Kurulu da, av kararını bunun üzerinden alıyor. Yayınladığımız bilimsel raporda ortaya koyduk ki kış ortası sukuşu sayıları tek başına bir türün popülasyonunu belirlemek için yeterli değil. Bu bilimsel açıdan bütün kuş bilimcilerin üzerinde birleştiği bir gerçek. Fakat bu kararlar konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından veriliyor. Biz bilimsel verileri sunuyoruz ama kurulda bilimsel verileri değerlendirebilecek yetkinlikte kişiler yok. Bu yüzden ortak bir dil kurmak mümkün olmuyor.”

KOMİSYONDA OY ÇOKLUĞU AVCILARDA 

Hangi canlıların avlanabileceğine karar veren Merkez Av Komisyonu’nun 21 üyesi bulunuyor. Arslan bu üyelerden 11’inin avcı, avcı temsilcisi, av derneği üyesi ya da avlak sahibi olduğunu hatırlatıyor: “Türkiye’de 500 binden fazla silahlı ve ruhsatlı avcı var. Ama bunun neredeyse 4-5 katı kadar da yasa dışı avcı var. Dolayısıyla oy çokluğuyla karar alınan bir komisyon içerisinde biz ne kadar veri sunarsak sunalım canlıların lehine bir karar alınması mümkün olmuyor ve bilimsel veriler görmezden geliniyor.”

Komisyonun aldığı karara göre 2020-2021 av sezonunda, bir avcı bir av gününde 3 üveyik ve 2 elmabaş patka vurabilecek. Arslan, avcıların kararda belirtilen sayılara bağlı kalmadığını söylüyor: “Şu anda bu kuşların yaşam alanı zaten daralmış durumda. Sulak alanlar yok oluyor, doğal alanlar tahrip ediliyor. Dolayısıyla bu canlılar, sığındıkları çok dar bir yaşam alanında yüzlerce avcı tarafından vuruluyor. Mesela günde üç tane üveyik vurabilir, diye karar çıkıyor. Ama avcı oraya gidiyor 15-20 tane vuruyor. Çünkü bunlar denetlenemiyor. Bir de o kadar trajik bir görüntü oluyor ki vurulduklarında. Türleri bilen biri olsanız bile tespit edemezsiniz, paramparça oluyorlar çünkü.”

KARAR YARGIYA TAŞINACAK

Türkiye’nin taraf olduğu Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’nin 6. ve 8. maddeleri gereği nesli tehlike altındaki türleri korumayı taahhüt ettiğini hatırlatan Şafak Arslan, doğa koruma örgütlerinin kararı yargıya taşıyacağını söylüyor: “Anayasa’nın 90. maddesine göre imzacı olduğumuz uluslararası sözleşmeler kanun hükmündedir. Ama görüyoruz ki bunları korumakla yükümlü olan kurumlar görevini yerine getirmiyor. Bunun durdurulması için şikayetçi olacağız.”

Elmabaş patka ve üveyik kuşlarının avlanmasına engel olmak için Change.org’ta başlatılan kampanyaya şimdiye kadar 100 bin kişi destek verdi. Kampanyaya şu linkten ulaşılabilir.