Netanyahu'dan ABD'ye ziyaret, Filistinli gruplardan Pekin Deklarasyonu

ABD basınına yansıyan haberlere göre, Netanyahu Trump ile görüşme talep etti. Çin'de bir araya gelen 14 Filistinli grup, 21-23 Temmuz'daki görüşmelerinin ardından 'Pekin Deklarasyonu'nu imzaladı.

Abone ol

DUVAR - İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları gece boyunca devam etti. İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin çeşitli noktalarına saldırılarında en az 16 Filistinli öldü.

AA'nın Filistin'in resmi haber ajansı WAFA'dan aktardığına göre, İsrail güçleri, gece saatlerinde Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinin yanı sıra kuzeydeki Gazze kenti ve orta kesiminde yer alan Deyr El Belah bölgesine yoğun saldırılar düzenledi. Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yer alan Cibaliya Mülteci Kampı'nda evlerin bombalandığı aktarılan haberde, Cibaliya mülteci kampını hedef alan saldırılarda dört sivilin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı ifade edildi. Haberde, kuzeydeki Gazze kentinde El Cemasi ailesine ait evin bombalanması sonucu dört kişinin öldüğü ve çok sayıda kişinin yaralandığı aktarıldı.

Gazze kentindeki Es Sabra Mahallesi'nde de bir eve hava saldırısı düzenlendi, söz konusu saldırıda sekiz Filistinli yaşamını yitirdi, bazı kişiler yaralandı.

NETANYAHU ABD'DE: 'REHİNE YAKINLARINA KAMPANYA KONUŞMASI YAPTI'

İsrail'in Gazze'ye saldırıları sürerken, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Kongre'de konuşma yapmasının ve Başkan Joe Biden ile görüşmesinin beklendiği ABD ziyaretine başladı. Netanyahu, ilk olarak Washington'da ABD'li rehine yakınlarıyla bir araya geldi.

Toplantıya katılan 35 yaşındaki ABD'li-İsrailli rehine Sagui Dekel-Chen'in babası Jonathan Dekel-Chen, İsrail'in The Jerusalem Post gazetesine yaptığı açıklamada, görüşmenin 'rehine aileleriyle samimi bir görüşme' olacağını düşündüğünü ancak öyle olmadığını anlattı. Dekel-Chen, toplantıda hayatını kaybeden askerlerin yakınlarının yanı sıra İsrailli askerlerin de olduğunu söyledi. Netanyahu'nun heyetinden ve büyükelçilikten kişilerin de toplantıda olduğunu aktaran Dekel-Chen, rehine ailelerine görüşmede kameraların olmayacağının da söylendiğini ancak Netanyahu'nun ekibinin toplantıya kameralarla katıldığını ifade etti. Toplantıda Netanyahu'nun eşi Sara Netanyahu da yer aldı. 

Dekel-Chen, toplantıya ilişkin hayal kırıklığını dile getirerek, "(Netanyahu) müzakerelerle ilgili kendi yaklaşımını ve Hamas'ı askeri olarak baskı altına alma ihtiyacını yineledi. Tüm rehineleri eve getirmeye olan bağlılığını dile getirdi. Bu sürecin kendisi için ne kadar zor olduğunu oldukça detaylı bir şekilde anlattı" ifadelerini kullandı. Dekel-Chen, müzakere sürecinin tamamlanması konusunu neden şüpheye düşürdüğü sorusuna Başbakan Netanyahu'nun yanıt vermediğini belirterek, "Elbette o bu soruyu ele almadı. Cevaplamadı. Yaptığı şey esasında bir kampanya konuşmasıydı. Toplantıya katılanlar düşünüldüğünde bu, en azından benim bakış açıma göre çok uygunsuzdu" gözlemini paylaştı.

NETANYAHU: ANLAŞMAYLA İLGİLİ KOŞULLAR OLGUNLAŞIYOR

İsrail Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamada da Netanyahu'nun Gazze Şeridi'ndeki rehinelerin ABD'de bulunan aile temsilcileriyle ilk defa bir araya geldiği belirtildi. 

AA'nın aktardığına göre, Hamas'a 'baskı uyguladıkları için esirlerin iade koşullarının olgunlaştığını' savunan İsrail Başbakanı, esirlerin evlerine getirilmesinin Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırıların hedeflerinden biri olduğunu kaydetti.

Netanyahu, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada ise, Hamas'a karşı yürütülen saldırılardan vazgeçilmeyeceğini söyleyerek, Hamas'a karşı saldırılardan vazgeçmenin İsrail'i İran'a karşısında tehlikeye atacağını öne sürdü. Gazze Şeridi'nde esir takası ve ateşkes anlaşması konusunda Hamas ile İsrail arasında devam eden dolaylı müzakerelere dair değerlendirmeler yapan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, "Anlaşmayla ilgili olarak şüphesiz koşullar olgunlaşıyor. Bu iyi bir işaret" ifadelerini kullandı.

Netanyahu, müzakereler konusunda kararlı olunması halinde anlaşmaya varabileceklerine inandığını söyleyerek, "Bunun bir süreç olduğunu peşinen söylüyorum. Maalesef her şey bir anda gerçekleşmeyecek, aşamalar olacak. Ancak anlaşmada ilerleyebileceğimize ve kalan rehinelerin serbest kalmasını sağlayacak güç vereceğine inanıyorum" dedi.

NETANYAHU, BIDEN VE HARRIS'LE GÖRÜŞECEK

Beyaz Saray'dan bir yetkili, Netanyahu'nun Washington ziyaretine ilişkin açıklamasında, Covid-19 testi pozitif çıkan ABD Başkanı Biden ile İsrail Başbakanı'nın 25 Temmuz Perşembe günü görüşmesinin beklendiğini söyledi. Netanyahu, bundan bir gün önce de ABD Kongresi'ne hitaben bir konuşma yapacak. Biden ve Netanyahu'nun bundan bir gün sonra Gazze'de ateşkes anlaşmasına varmanın yollarını, İran'ı ve diğer bölgesel meseleleri ele alması bekleniyor. Biden'ın başkanlık yarışından çekilmesinin ardından halefi olarak işaret ettiği yardımcısı Kamala Harris de bu hafta ayrı bir toplantıda Netanyahu ile görüşecek.

Kamala Harris'in bir danışmanı, ABD Başkan Yardımcısı'nın İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'ya Gazze'deki çatışmanın ‘İsrail’in güvende olduğu, tüm rehinelerin serbest bırakıldığı, Gazze’deki Filistinli sivillerin acılarının sona erdiği ve Filistin halkının insanlık onuru, özgürlük ve kendi kaderine kendi karar verme hakkını kullanabildiği şekilde’ sona ermesinin zamanının geldiğini vurgulayacağını anlattı.

POLITICO’DAN ‘TRUMP’ İDDİASI: NETANYAHU TALEPTE BULUNDU

ABD basınına yansıyan haberlere göre, Netanyahu, ABD ziyareti sırasında eski başkan ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump ile de bir görüşme yapmak istiyor.

Politico haber sitesinin haberine göre, konu hakkında bilgi sahibi iki kişi, Benjamin Netanyahu’nun Donald Trump ile ikili bir görüşme yapmayı talep ettiğini söyledi. Netanyahu ve Biden’ın ekiplerinin, büyük olasılıkla Trump’ın malikanesi Mar-a-Lago’nun bulunduğu Florida eyaletinde gerçekleşmesi beklenen görüşme için temasa geçti ancak Trump, görüşmenin yapılıp yapılmayacağı hakkında henüz bir karar vermedi.

FİLİSTİNLİ GRUPLARDAN PEKİN DEKLARASYONU

Öte yandan, Reuters'ın Çin devlet basınından aktardığına göre, çeşitli Filistinli gruplar bugün Çin’de Pekin Deklarasyonu’na imza atarak bölünme ve fikir ayrılıklarına son verme ve Filistinlilerin birliğini güçlendirme konusunda anlaşmaya vardı.

Çin devlet televizyonu CCTV, deklarasyonun 21 Temmuz’dan itibaren 3 gün boyunca Pekin’de yapılan uzlaşma diyaloğunun kapanış töreninde imzalandığını aktardı. Buna göre, El Fetih ve Hamas liderleri de dahil olmak üzere 14 Filistinli grup basınla ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile de bir araya geldi. Hamas ve El Fetih, nisan ayında da Çin’de bir araya gelerek 17 yıllık tartışmaları sona erdirmek için uzlaşma çabalarını ele almıştı.  

AA da konuya ilişkin haberinde, Filistinli grupların, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) çatısı altındaki tüm güçlerin ‘kapsamlı bir ulusal birliğe’ ulaşma ve geçici uzlaşı hükümeti kurma konusunda anlaşmaya ‘varmak üzere’ olduklarını duyurduğunu aktardı.

Çin hükümetinin daveti başkent Pekin'de toplanan 14 grup, iki gün süren toplantıların sonunda imzaladıkları deklarasyonda özetle şu ifadelere yer verdi: "Ulusal gruplar, Filistin Kurtuluş Örgütü çatısı altındaki tüm Filistin güçlerini ve gruplarını içeren kapsamlı bir Filistin ulusal birliğe ulaşma ve Birleşmiş Milletler kararlarına ve 194 sayılı karara uygun olarak, başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması, geri dönüş hakkını garanti altına alınması esaslarına bağlılık konusunda anlaştı."

HAMAS: ULUSAL BİRLİK YOLUNDA ÖNEMLİ BİR ADIM

Hamas'ın Ulusal İlişkiler Ofisi Başkanı Hüsam Bedran da Filistinli grupların 21 ve 22 Temmuz tarihlerinde Çin'in başkenti Pekin'de yaptığı toplantıya ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Bedran, Pekin'de Filistinli gruplar tarafından üzerinde anlaşmaya varılan deklarasyonun, 'Filistin'in ulusal birliğine ulaşması yolunda önemli bir adım' olduğunu belirtti.

Deklarasyonun oluşmasında Çin'in gösterdiği 'büyük çabadan' ötürü teşekkür eden Bedran, ABD'nin Filistinli gruplar arasındaki anlaşmaya karşı çıktığını kaydetti. Bedran, Filistinli gruplar tarafından imzalanan deklarasyonun en önemli noktasının 'Gazze ve Batı Şeria'da Filistin halkını yönetecek, yeniden inşa faaliyetlerini denetleyecek ve seçim koşullarını hazırlayacak bir Filistin ulusal mutabakat hükümetinin kurulması' olduğunu ifade etti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)