Netanyahu'dan 'ateşkesi kabul etti' iddiasına yalanlama

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, Netanyahu'nun ABD ile Fransa'nın öncülüğünde yapılan ateşkes çağrısına henüz yanıt vermediği belirtildi.

Abone ol

DUVAR - ABD ile Fransa'nın öncülüğünde Avrupa Birliği (AB) ile beraber Avustralya, Kanada, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden 21 günlük ateşkes çağrısı geldi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ateşkes teklifini kabul ettiği ve önümüzdeki saatlerde çatışmaların durdurulacağı yönündeki haberleri yalanladı. 

Times of Israel'in aktardığına göre İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, Netanyahu'nun henüz çağrıya bir yanıt vermediği belirtildi. Ancak Netanyahu'nun 'tüm kuvvetiyle savaşmaları için' orduya talimat verdiği belirtildi. 

'ÖNÜMÜZDEKİ SAATLERDE ATEŞKES SAĞLANACAK' İDDİASI

Sky News'un aktardığına göre üst düzey ABD yetkilileri, İsrail-Lübnan sınırında 'önümüzdeki saatlerde' bir ateşkes anlaşmasının uygulanmasını beklediklerini söylemişti. Habere göre bir ABD'li yetkili, "Ateşkes, Mavi Hat boyunca 21 gün sürecek. 21 gün boyunca taraflar, çatışmanın olası çözümlerini müzakere edecek ve bölgede yaşayanların evlerine dönmesini sağlayacak kapsamlı bir anlaşmaya varacak" demişti.

İsrael Hayom gazetesinde ise Netanyahu'nun, ABD ve Fransa'nın girişimiyle Lübnan'da üç haftalık geçici bir ateşkes sağlanmasının görüşülmesine izin verdiği ve bunun için bir bakanını görevlendirdiği iddia edildi. Hayom gazetesine konuşan siyasi kaynak, İsrail'in 'başarı ihtimalini küçük gördüğü' ABD ve Fransa'nın 21 günlük ateşkes girişimini görüşmeye olumlu karşılık verdiğini ve Netanyahu'nun, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'ı müzakereleri yürütmekle görevlendirdiğini belirtti.

FAŞİST BAKANLARDAN TEPKİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze'deki ateşkese de karşı çıkan faşist koalisyon ortaklarının yanı sıra kendi partisi ve muhalefetten de Lübnan'da ateşkes girişimine itiraz gecikmedi. İsrail basınındaki haberlere göre, faşist Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, yaptığı açıklamada, "kuzeydeki harekatın sadece Hizbullah'ın ezildiği ve kuzeydeki vatandaşlara zarar verme becerisinin ortadan kaldırılmasıyla sonuçlanması gerektiğini" dile getirdi.

Hizbullah'a "aldığı ağır darbelerden iyileşmesi ve 21 gün sonra savaşa devam etmesi için zaman verilmemesi gerektiğini" savunan Smotrich, "Hizbullah'ın teslim olması ve savaşın, ülkenin kuzeyinde güvenliğin tesisi için tek yol olduğunu" ileri sürdü.

Ulusal Misyonlar Bakanı Orit Strock da Lübnan'da "21 gün değil 21 saat ateşkes için meşru bir zemin olmadığını" öne sürdü. Netanyahu'nun Likud Partisi'nden hükümette yer alan Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar da "Hizbullah'ın gerilediği durum olmaksızın bir ateşkesin ciddi bir hata olduğunu ve haberlerin doğru olmadığını ümit ettiğini" kaydetti.

ESKİ BAŞBAKANDAN AÇIKLAMA

Eski başbakan Naftali Bennett de "İsrail'in Hizbullah'a karşı çok geç hareket ettiğini ve grubu kademeli olarak geriletmeye başladığını" öne sürerek, "İsrail'in Hizbullah tehdidini ortadan kaldırması ile ateşkes için Hizbullah'ın silahsızlanmayı kabul etmesi ve sınırdan uzaklaşması gerektiğini" savundu.

Ana muhalefet Gelecek Var Partisi'nin lideri ve eski Başbakan Yair Lapid de Hizbullah'ın komuta ve kontrol sistemlerini yeniden toparlamasına izin vermemek için İsrail'in, ABD-Fransa'nın ateşkes girişimini 21 gün değil sadece 7 gün için kabul etmesi ve "Hizbullah'ın sınırdan uzaklaştırılmadığı hiçbir formüle razı olmaması gerektiğini" belirtti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)