Nevroz Uysal Aslan: MEB çocuk işçiliğini teşvik ederek normalleştiriyor

MEB'in Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi ile çocuk işçiliğini teşvik ederek normalleştirdiğini belirten DEM Partili Nevroz Uysal Aslan, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Abone ol

DUVAR - DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, Milli Eğitim Bakanlığının mesleki eğitim merkezi (MESEM) uygulamasıyla lise çağındaki çocukların devlet eliyle ucuz işçi gücü olarak çalıştırıldığını, Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi’nin, Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak yayımlandığını belirterek, “MEB, eğitimi patronların ve sermayenin çıkarlarına göre yeniden düzenlendiği bu belgede alenen çocuk işçiliğini teşvik ederek normalleştirmektedir” dedi.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Nevroz Uysal Aslan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e şu soruları yöneltti:

“MESEM ve zanaat atölyeleri uygulamaları eğitim sistemimizi sermayenin ihtiyaçlarına göre şekillendirmektedir. Bu durum öğrencilerin nitelikli eğitim almalarının önüne geçerek ucuz iş gücü olarak görülmelerine sebep olmaktadır. Bu duruma yönelik alacağınız önlemler nelerdir?

Meslek liselerine tercihin az olduğu, LGS puanı düşük öğrencilerin mecburen bu okullara gitmek zorunda bırakıldığı bir süreçte zanaat atölyelerine öğrenci seçimi ya da yönlendirmesi nasıl yapılacaktır?

12-13 yaşındaki çocukların mesleki eğitim aracılığıyla iş gücü olarak kullanılmasının önünü açan bu uygulamalar, zaten var olan çocuk işçiliği sorununu daha da arttıracaktır. Bu bağlamda, çocukların eğitim hakkı ve gelişim süreçleri göz önünde bulundurulduğunda ne tür önlemler almayı planlıyorsunuz?

MESEM’lerde iş kazası ile yaralanan veya hayatını kaybeden lise çağında öğrenciler varken daha küçük yaş grubundaki öğrenciler için benzer durumların yaşanmamasına dair ne gibi tedbirler alınacaktır?

Sadece bu yılın ilk altı ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden çocuk sayısı 33 iken, MESEM sayısının arttırılmasına ihtiyaç duyulmasının gerekçesi nedir?

Zanaat atölyelerine yönlendirilerek eğitim hakkı engellenen öğrenciler haftada kaç saat örgün eğitime devam edecektir?

18 yaş altında stajyer-çırak adı ile çalıştırılan çocuk işçi sayısı kaçtır?

Son on yıl içerisinde iş cinayetlerinde hayatı kaybeden çocuk sayısı kaçtır?

Çocukların iş gücüne katılım oranı kaçtır?

Mesleki eğitimde 'eğitim-istihdam' ilişkisinin güçlendirilmesi hedeflenirken, öğrencilere sunulacak eğitimlerin kalitesi nasıl, kimler tarafından denetlenecektir? Bu süreçte, sektörel ihtiyaçların belirlenmesinde patronların etkisi göz önünde bulundurulduğunda, eğitimin kalitesinin garanti altına alınması için ne gibi tedbirler alacaksınız?

OSB içinde veya dışında kurulacak özel mesleki ve teknik Anadolu liselerine yönelik arttırılacağı belirtilen teşvikler nelerdir?

Öğrencilerin akademik ve mesleki başarılarının arttırılmasının hedeflediği yeni program ile örgün eğitime tam olarak devam edemeyen öğrencilerin akademik başarısı nasıl sağlanacaktır?

Öğrencilerin söz konusu olduğu bir programa yönelik toplantılarda patronlar yerine eğitim sendikalarının, öğretmenlerin, akademisyenlerin ve STK’ların bir bütünen eğitimin paydaşlarının bulunmamasının gerekçesi nedir?”