New York'ta ölü sayısı birden arttı, Trump 'Sayıları şişirmeyin' diye kızdı

New York Belediyesi, korona virüsünden öldüğü şüphelenilen kişileri de rapor etmeye başladı, ölü sayısı bir anda yüzde 60 arttı. ABD Başkanı Donald Trump kent yönetimini sayıları 'şişirmekle' suçlayınca Belediye Başkanı Bill de Blasio'dan sert tepki geldi: Bu insanlar geride yas tutan sevdiklerini bıraktılar. Onlar tanınmayı hak ediyor, yok sayılmayı değil.

Abone ol

DUVAR - Korona virüsünün küresel çapta kaç kişiye bulaştığına ve kaç kişinin yaşamını yitirdiğine dair istatistikleri yakından inceleyenler, önceki ABD'nin New York kentinden rapor edilen verilerde şaşırtıcı bir artışa denk geldi: Kentteki ölü sayısı bir anda 3 bin 778 kişi, yani yüzde 60 oranında artarak 10 binin üzerine yükseldi.

'HER BİR KİŞİNİN SAYILDIĞINDAN EMİN OLMAK İSTİYORUZ'

Bunun sebebi, kentte Covid-19 nedeniyle öldüğünden şüphelenilen ama test yapılmadan cefat ettikleri için kayıtlara geçirilememiş olan kişilerin de rapor edilmiş olmasıydı. Kentin üst düzey sağlık yetkililerinden Doktor Oxiris Barbot yeni sayıları, "Her bir ölümden geriye bir arkadaş, bir aile üyesi, sevilen bir kişi kalıyor. Covid-19'dan ölen her bir New Yorklunun sayıldığından emin olmak istiyoruz" sözleriyle açıkladı.

TRUMP: KALP KRİZİ DİYEBİLECEKKEN...

Ancak bu durum, ülkedeki sokağa çıkma kısıtlamalarını bir an evvel kaldırıp ekonomiyi açmak istediğini gizlemeyen ve bu nedenle eyalet valilerinin yetki alanlarına da müdahale etmeye çalışan ABD Başkanı Donald Trump'ı kızdırdı. Eyaleti ölü sayılarını şişirmekle suçlayan Trump, "Bu sabah New York'un, sadece öldükleri için 3 binden fazla kişiyi de eklediğini görüyorum. Kalp krizi demek yerine, kalp krizine virüsün sebep olduğunu söylüyorlar" dedi.

BELEDİYE BAŞKANI'NDAN TRUMP'A: ONLARI YOK SAYMAYACAĞIZ

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio ise ABD Başkanı'na sert tepki gösterdi. Belediye Başkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, "Bu insanlar, isimleri, hobileri, hayatları olan kişilerdi. Arkada yas tutan sevdiklerini bıraktılar. Onlar tanınmayı hak ediyorlar, yok sayılmayı değil" denildi.

YENİ SAYI NASIL HESAPLANDI?

New York'ta sayıların yükselmesinin arka planında, ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi'nin (CDC) yeni direktifi yatıyor. CDC yeni direktifinde, hem pozitif hastaların ölümlerinin, hem de Covid-19 şüphesiyle gerçekleşen ölümlerin rapor edilmesini istedi. New York da, bu yönteme uyan ilk eyaletlerden biri oldu.

Kentteki itfaiyecilerin ve sağlık görevlilerinin, son haftalarda evlerinde ölen çok sayıda kişi için çağrıldığı belirtiliyor. Kentin Sağlık Konseyi'nin Başkanı Mark Levine ise yeni sayıların bile gerçektekinden eksik olabileceğini söyledi. Levine, "Geçtiğimiz ay normal seviyelerden 3 bin 17 daha fazla ölüm yaşandı. Bu artışın tek bir açıklaması var: Salgının doğrudan ve dolaylı kurbanları" dedi. (DIŞ HABERLER)