Newroz alanında 'helalleşme' için ne söylendi?

Binlerce kişinin katıldığı Newroz kutlamasında CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun 'helalleşme' açıklamalarını değerlendirenlerin çoğunluğu, söz konusu ifadelerin 'seçim stratejisi' olduğunu söyledi.

Abone ol

DUVAR - İstanbul'da düzenlenen Newroz kutlamalarına binlerce kişi katıldı. Kimileri alanda 300 bin kişinin olduğunu söylerken, HDP'li kaynaklar ise yaklaşık 500 bin kişinin Yenikapı Newroz kutlamasına geldiğini belirtti. Buna göre İstanbul’da kutlanan Newroz, bugüne kadar en çok kişinin katıldığı Newroz oldu. Newroz’a gelenlerin yüzde 90’ı ise gençlerden oluşuyordu.

Polisler, Yenikapı Metro İstasyonu'ndan Newroz’un kutlanacağı alana kadar uzun bir kordon oluşturdu. Sabahın erken saatlerinde binlerce kişi Newroz alanına doğru akın etti. Polis, giriş ve çıkışlarda yaşanan yoğunluk nedeniyle çift yönlü bir güzergâh oluşturdu. 

Xêro Abbas

Kontrol noktalarında büyük bir yığılma meydana geldi. Bu yığılma sırasında polisler ile kitle arasında zaman zaman tartışmalar da yaşandı. Polisler, alana gelenlerin yanlarında getirdikleri sarı, kırmızı ve yeşil bantların, bayrakların ve posterlerin alana alınmasına izin vermiyordu. Ancak yoğunluk artınca ve sürekli tartışmalar yaşanınca sadece sarı, kırmızı ve yeşil bantların içeriye sokulmasına izin verildi.

Kontrol noktasını geçenler, gördükleri ilk halaya katıldı. Belli bölgelerde ateşler yakıldı ve gençler, ateşlerin üzerinde Newroz şarkılarıyla atladı. Ateşten atlayamayanlar ise telefonlarıyla bu anları kaydetti. 

Kürt sanatçı Xêro Abbas sahneye çıktığında kitle sahneye doğru akın etti ve barikatları aşan gençler, sahneye çıkmak istedi. Görevlilerin müdahalesi sonrasında sahneye çıkışlar engellendi ancak binlerce genç, sahne önünde büyük bir coşku ile sanatçıya eşlik etti.

‘BU NEWROZ BARIŞ VE KARDEŞLİK NEWROZ'UDUR’

“Büyük bir coşku var. Yüzbinlerce kişi geldi" diyen Abbas, "İstanbul’da hakim olan kar ve fırtınaya rağmen, bu soğuğa rağmen insanlar geldi. Newroz, önemli ve özel bir gündür. Benim için de sürpriz oldu. Biz barış ve kardeşlik isteyen bir halkız. Bu Newroz da barış ve kardeşlik Newroz’udur. Bütün komşularımız barış için adımlar atsın" ifadelerini kullandı. 

 ‘GÜNEŞLER GÖLGELENİYOR’

Protokolde yer alan isimler arasında yönetmen Gani Rüzgar Şavata da vardı. Şavata, Newroz'u şu sözlerle değerlendirdi:

Gani Rüzgar Şavata

“Bugün Newroz günü. Geçmişten bir meşaledir. Newroz barışın meşalesidir. Newroz, Demirci Kawa efsanesinin yaktığı bir meşaledir. Newroz, bütün gençleri dağa sürmeye karşı bir meşaledir. Biz de bugün buradayız. Biz bu Newroz’u bir bahar şenliğinde kutlamak istedik. Ama ne yazık ki acılar içinde kutluyoruz. Yıldızlar kayıyor, güneşler gölgeleniyor. İnsanlık adına bir sanatçı olarak barışı haykırmak zorundayız. Yaşasın barış. Biz hep barış dedik. Biz ölmekten yorulduk.”

‘SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ NET ORTAYA KONULMALIDIR’

Yüzbinlerce kişinin kutladığı İstanbul Newroz’unda 127 genç ve yaşlıya, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘helalleşme’ açıklamasını ve son Diyarbakır ziyaretini sorduk. ‘Helalleşme’yi nasıl karşıladığını sorduğumuz 127 kişiden sadece biri "Hakkımı helal ediyorum" dedi. Geriye kalanlar ise ‘seçim stratejisi’ olarak değerlendirdi. Birçok kişi amacın oy almak olduğunu, bu nedenle samimi bulmadıklarını söylerken, bazıları ise olumlu karşıladı.

67 kişi “Samimi bulmuyorum” derken, 59 kişi ise “Tamamen oy alma stratejisi” olarak değerlendirdi. Bazılarının yorumları ve gerekçeleri ise şöyle:

Kılıçdaroğlu’nun ‘helalleşme’ açıklamasına ikna olmayan Sami Yıldırım, düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Ben oy almaya yönelik olarak değerlendiriyorum. Sadece oy avcılığıdır bu. Samimi bulmuyorum. Çünkü fikriyatta AKP ve devletle aynıdır. Bundan bağımsız olduğuna inanmıyorum. Mağdur olanların uğradığı haksızlığa karşı haklarını savunan bir politika izlemiyorlar. Sadece seçim zamanlarında oy amaçlı iki yüzlü bir politika izliyorlar. Ben böyle değerlendiriyorum. Samimi olmaları için önce sorunun adını koymaları gerekiyor. Ondan sonra bu sorunun çözümüne ilişkin düşüncelerini ortaya koymaları gerekiyor. Özellikle cumhuriyetin kurucusu bir partinin, kuruluştan beri neyi nereye eksik koyduğuna, ülkeyi neden böyle çatışmalı bir sürecin içine koyduğuna yönelik özeleştiri yapması lazım. İnançlar, etnik kimliklerle, kendisini dışlanmış hissedenlerle sorunu nasıl gidereceklerini açık bir şekilde dile getirirlerse samimi olduklarına inanırım. Ancak bunları net bir şekilde belirlemedikleri sürece samimi değiller bana göre. Bu yetersiz bir samimiyettir.”

Dilan
‘OLUMLU AMA YETERSİZ’

Abdurrahim Karataş, ‘helalleşme’ açıklamasını olumlu karşılayanlar arasında… “Olumlu ama yetersiz” diyen Karataş, “Daha fazla yapılabilir. Ama yapacağına da güveniyoruz” dedi. Mehmet Kiyat ise “Her zaman böyle şenlik olsun. Ben helal ediyorum. Ama daha fazla şeyler yapabilirler” diye konuştu.

Z kuşağından olan Dilan, düşüncelerini şöyle ifade etti: “Samimi bulmuyorum. Hiçbir şey bana samimi gelmiyor. Beklentim de yok. Çünkü güvenmiyorum. Oy için yapıyorlar.”

SAMİMİCE DAVRANMIŞ GİBİ YAPIYORLAR AMA SAMİMİ DEĞİLLER’

Zeynep Kaplan ise şunları söyledi: “Samimi bulmuyorum. Ben Kılıçdaroğlu’nu pek samimi görmüyorum çünkü samimi davranmış gibi yapıyorlar ama samimi görünmüyorlar. Gerçekten içten ve yürekten olduğunu belli ederse halklara, o zaman samimi olur. Tamamen politika yapıyorlar. Kendi taraflarına çekmek için kandırıyorlar.”

Zeynep Kaplan