Nezihe Muhiddin Özyeğin Üniversitesi'nde anılacak

Nezihe Muhiddin Özyeğin Üniversitesi'nde anılıyor. Program 12:40'da başlayacak.

Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet tarihinin ilk siyasi partisi Kadınlar Halk Fırkası’nı kuran kadın hakları savunucusu, gazeteci - yazar Nezihe Muhiddin, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Özyeğin Üniversitesi’nde film gösterimi ve özel bir söyleşi ile anılacak.

Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi’nin ev sahipliği ve “Kadın Çalışmaları Kulübü” ile “Sinema Kulübü”nün desteğiyle gerçekleştirilecek "Kadın Olmanın Günahı" uzun metraj belgesel film gösteriminin ardından filmin yönetmeni Ümran Safter, filmin tarih danışmanı - araştırmacı Yaprak Zihnioğlu ve Özyeğin Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi’nden Dr. Öğretim Görevlisi Senem Timuroğlu söyleşi için izleyicilerle bir araya gelecek. Moderatörlüğünü Özyeğin Üniversitesi Kadın Çalışmaları Kulübü Başkanı Gülsu Bartan'ın üstlendiği program Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsü’nde 12:40’da başlayacak.

Cesur bir feminist kadının ön yargılar ve yerleşik değerlerle olan mücadelesinin anlatıldığı “Kadın Olmanın Günahı” adlı belgesel filmde, Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında kadınların zorlu eşitlik mücadelesine de tanıklık ediliyor.

NEZİHE MUHİDDİN KİMDİR?

1889 yılında İstanbul’da doğdu. Çocukluğunda Almanca ve Fransızca öğrendi. Çeşitli gazetelere kadın sorunları ile ilgili makaleler yazdı, kadın derneklerinde aktif olarak çalıştı. 1923 yılında, kadınlara oy hakkı ve siyasal haklar talebiyle Cumhuriyet tarihindeki ilk siyasi parti olan Kadınlar Halk Fırkası’nı kurdu. Ancak dönemin hükümeti, programdaki talepler aşırı olduğu gerekçesiyle partiye izin vermedi. Bunun üzerine Muhiddin, talepleri daraltarak Türk Kadınlar Birliği’ni kurdu ve mücadelesini dernek aracılığıyla sürdürdü. Camilerde kadın konferansları düzenlenmesi için Diyanet’e başvurdu ancak bu girişimleri de reddedildi. Hakkında açılan soruşturma ve davalar nedeniyle dernek yönetiminden istifa ederek kendini edebiyata verdi. 20 roman, 300 öykü yazdı. 1908’den beri ısrarla talep ettiği siyasi haklar, kadınlara ancak 1934’te tanınabildi. Nezihe Muhiddin 1958’de İstanbul’da vefat etti.