Niğde'de hayvan katliamı iddiası: Kadınlar deliller yok olmasın diye nöbet tutuyor

Niğde'de barınaktaki hayvanların öldürüldüğü iddiasıyla ilgili suç duyurusunda bulunuldu. Soruşturma başlatılmadığı için kadınlar, hayvan mezarlığındaki delillerin yok olmaması amacıyla nöbet tutuyor.

Abone ol

DUVAR - Niğde Belediyesi'nin yaklaşık 7 aydır barınaktaki hayvanları enjeksiyonla öldürüp gömdüğü iddiasıyla ilgili konuşan Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı Tuğba Gürsoy, "Savcılık soruşturma izni için dosyayı valiliğe gönderdi. Toplamadığı için deliller yok oluyor. Bu deliller yok olmasın diye üç beş tane kadın canını tehlikeye atarak burada nöbet tutuyor" ifadelerini kullandı. 

ANKA Haber Ajansı'nın haberine göre, Niğde’de sokak köpeklerinin belediye tarafından öldürülerek gömüldüğü iddia edilen Niğde Hayvan Mezarlığı’nda hayvan hakları savunucuları ve Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı avukat Tuğba Gürsoy basın açıklaması yaptı.

'DELİLLER YOK OLUYOR'

Soruşturma dilekçesinin verilmesinin üstünden 2 gün geçmesine rağmen inceleme başlatılmadığını söyleyen Tuğba Gürsoy, "ötanazi" yasasını hatırlatarak, burada gömülü olan tüm hayvanların tespit edilmesi gerektiğini belirtti. 2 Ağustos'tan önce buraya gömüldüğü tespit edilen her hayvan için Niğde Belediyesi'nin sorumlu olduğunu ifade eden Tuğba Gürsoy, şöyle devam etti:

"Hayvanların hangi tarihlerde, nasıl öldüğünün tespiti buradan mümkün. Savcılık soruşturma izni için dosyayı valiliğe gönderdi. Burada şu an yok olmakta olan delilleri toplamadığı için deliller yok oluyor. Bu deliller yok olmasın diye üç beş tane kadın canını tehlikeye atarak burada nöbet tutuyor. Biz kolluk kuvveti, hakim, savcı değiliz. Biz vatandaşız, burada bir ihbar var. Burada bir iddia var. Bunun araştırılması adli mercilerin elinde."

'İKTİDAR BELEDİYESİNİN OLDUĞU YERDE NE ADLİYEYİ NE VALİLİĞİ ÇALIŞTIRABİLİYORUZ'

"Bu işi çözecek tek yer var o da savcılık. Biz soruşturma dilekçesi vereli 48 saat oldu. Hala bir keşif yapılmadı. Buranın etrafı olay yeri olarak çevrilmedi" diyen Tuğba Gürsoy, "İnsanlar buraya istedikleri gibi geliyorlar. Biz hala valilikten soruşturma izni bekliyoruz. Maalesef iktidar bu işleri buraya getirdi. İktidarın belediyesinin görev aldığı yerde ne adliyeyi ne valiliği çalıştırabiliyoruz. Herkesi siyasi konumundan bağımsız şekilde akla, bilime, vicdana davet ediyoruz. Lütfen burada kazı çalışması yapılsın. Burada kaç tane kedi, köpek var ve bu hayvanlar ne sebeple, ne zaman ölmüşler tespit edilsin. 2 Ağustos'tan önce olan ölümlerle ilgili bu belediye her bir ölümden sorumlu" şeklinde konuştu.

'4 GÜN GİZLENEREK BURADA BEKLEDİK, HEPSİNİ GÖRÜNTÜLEDİK'

Basın açıklamasında konuşan bir hayvan hakları savunucusu kısırlaştırma yasası çıkarılması gerektiğini ifade ederek, "Birkaç ay içinde bu kadar köpek buraya getirebiliyorsa, katliam yasası yerine kısırlaştırma yasası çıkarılsaydı, bu sorun bir yıla kalmaz çözülürmüş. Yasa geri çekilsin ve kısırlaştırma yasası olarak geri dönsün. Belediye Başkanı'nın dahil olduğu bir konuşmada, günlük 5-6 ölünün normal olmasıydı. Biz olayı ortaya çıkardıktan itibaren neden bir tane köpek bile ölmedi" dedi.

Niğde Belediyesi'ne ait barınakta kayıp köpekler olduğunu öne süren bir başka hayvansever ise "Barınakta pek çok kayıp köpek söz konusu. Sokaklarda hiç köpek yok. Barınaktakilere sorduğumuzda inkar ettiler. İhbarlar üzerine 4 gün gizlenerek burada bekledik. Araçların gelip gittiklerini ve buraya köpek ölüsü atıldığını gördük. Hepsini görüntüledik. Köpekleri atıyorlar, üstüne birazcık toprak atıyorlar yan tarafı da kepçe gelerek kazıyor çünkü yenileri gelecek hazırlık yapıyorlar. Bütün görüntülerde var" diye konuştu.

(ANKA HABER AJANSI)