Nihat Kazanhan'ı Arap Baharı öldürmüş!

Cizre'de polis kurşunuyla hayatını kaybeden Kazanhan davasının gerekçeli kararı açıklandı. Kararda, "PKK/KCK'nın Arap baharının getirdiği Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki kaos ortamından faydalanarak Cizre'de güvenlik güçlerine yönelik tahrik edici eylemlerinin arttığı bu nedenle ilçede konuşlu güvenlik güçlerinin bölgede 'tahrik altında olduğu' kanaatine varıldığından dolayı indirim yapılması yoluna gidilmiştir" denildi.

Abone ol

DUVAR - Şırnak'ın Cizre ilçesinde, Nihat Kazanhan'ın polis kurşunuyla yaşamını yitirmesiyle ilgili davanın gerekçeli kararı açıklandı. Sanık polis M.N.G'ye 13 yıl 4 ay hapis cezası verilirken, cezada indirime gidildi. Kararda "bölgedeki koşullar göz önünde bulundurularak" Kazanhan'ın polise taş atan grubun içerisinde bulunduğu gerekçesiyle, cezada indirim yapılmasına, davanın avukatlarından Rojhat Dilsiz, tepki gösterdi.

Rojhat Dilsiz, ''Bölgenin koşulları nazara alınarak tahrik unsurunun varlığını gözetmenin" benzeri çoğu olayda güvenlik görevlilerini aklamak anlamına geldiğini söylüyor.

'NİHAT'IN POLİSE TAŞ ATMASI SÖZ KONUSU DEĞİL'

Nihat Kazanhan davasını başından beri takip eden Dilsiz, mahkemenin "tahrik" konusundaki görüşlerine katılmanın mümkün olmadığını söyledi. Kararın benzer olaylarda güvenlik güçleri için, güven oluşturacağını belirten Dilsiz, "Yasal olarak somut olayın varlığına göre bir durum değerlendirmesi yapmak gerekir. Görüntülerden anlaşacağı üzere güvenlik güçleri gayet rahat bir şekilde çocukları izliyor. Kaldı ki Nihat'ın güvenlik güçlerine karşı taş atması söz konusu değil" dedi.

'TASARLAYARAK ADAM ÖLDÜRME SONUCUNU OLUŞTURUR'

Dilsiz, 12 yaşındaki bir çocuğa kullanımı yasak silahla, nişan alarak ateş etmenin 'tasarlayarak adam öldürme' sonucunu doğurduğunu dile getirdi. Dilsiz, iç hukuk yollarının tüketilmesi durumunda uluslararası yargıya başvuracaklarını aktardı.

Kararın her türlü hukuk dışı eylemin mazur görüldüğü anlamına geldiğini de söyleyen Dilsiz, "Halbuki bu görevliler yanlarına kullanımı yasak olan bir silahı alarak zaten baştan itibaren bir irade birliği göstermişlerdir. Bununla beraber kendilerine mukavemet şansı olmayan 12 yaşındaki bir çocuğa kullanımı yasak bir silahla nişan alarak ateş etmek tasarlayarak adam öldürme sonucunu doğurur. Buna dair bölgenin koşulları nazara alınarak tahrik unsurunun varlığını gözetmek benzer çoğu olayda görevlileri aklamak ve onların yaptığı her türlü hukuk dışı eylemi mazur görmek anlamına gelecektir. Hukukçular olarak hukuka ve yasalara aykırı olan bu karara karşı itirazlarımızı sunacağız" şeklinde konuştu.

'ARAP BAHARININ GETİRDİĞİ KAOS ORTAMI...'

Cizre 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde verilen gerekçeli kararında şu ifadeler yer aldı:

"Mahkememizin kabulü kapsamında suç tarihi ve suç tarihine yakın tarihler ülkemizde devam eden çözüm süreci adındaki çatışmasızlık ortamının bozulmaya başladığı, özellikle terör örgütü PKK/KCK'nın Arap baharının getirdiği Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki kaos ortamından faydalanarak amaçlarına ulaşmaya planladığı bu kapsamda etkin olduğu yerlerde eylemlere başladığı, halkı devlet güçlerine yönelik tahrik ettiği bir dönemin yaşandığı bu amaçla örgütün etkin olmaya çalıştığı Cizre ilçesinde 2911 Sayılı Yasaya muhalif gösterilerin düzenlendiği, güvenlik güçlerine yönelik tahrik edici eylemlerin arttığı bu nedenle ilçede konuşlu güvenlik güçlerinin yetersiz kalmasından dolayı bölge illerinden takviye güçlerin bölgeye sevk edildiği, gelen geçici görevlilerin arasında sanıkların da bulunduğu olayın öncesinde de yine 2911 sayılı yasaya aykırı ve yoğun katılımlı gösterilerin olduğu terör örgütünün de bölgede cezasızlıktan faydalanmak ayrıca küçük çocukları gösteride ve eylemlerde önde kullandığı bizzat bilinen bir gerçektir. İşte böyle bir nedenle maktulün sanığın bulunduğu araçlara ve yoldan geçen güvenlik güçlerine ait araçlara taş atan grubun içerisinde bulunduğu, o gün Cizre ilçesinde bazı milletvekillerinin katıldığı, stres yoğunluğu yüksek gösterilerin olduğu, maktulün bulunduğu grubu yönlendiren ve her an eyleme katılabilecek insanların olabileceği dikkate alındığında sanığın maktul ve dahil olduğu grubun bölge şartlarının da getirdiği haksız bir tahriki altında eylemini gerçekleştiği kanaatine varılarak hakkı ve nispeti oranında haksız tahrikten dolayı indirim yapılması yoluna gidilmiştir."

Hendekler kapandıkça çocuklar öldürüldü

Ne olmuştu? 

Nihat Kazanhan, 14 Ocak 2015'te, Cizre'nin Yafes mahallesinde arkadaşlarıyla oynarken başından vurularak hayatını kaybetti. 12 yaşındaki Kazanhan'ın vurulma anının görüntülerine Fox TV’den Öznur Aslan ulaştı. Videoda, polisin biber gazına taşla yanıt veren çocukların, açılan ateş sonrası kaçıştığı, Nihat Kazanhan’ın ise geri giderken aniden yere yığıldığı görülüyor. Polisler biber gazı atmaya devam ederken bir kişinin Kazanhan'ı kucaklayarak kamyonete taşıdığı ve hastaneye götürdüğü görülüyor.

11 Kasım 2016'da Cizre 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuklu olarak yargılanan özel harekat polisi M.N.G.'ye "haksız tahrik altında olası kasıt ile suçu işlediği" gerekçesiyle 13 yıl 4 ay, tutuksuz yargılanan 3 polise ise "suçu bildirmeme" suçundan 5'er ay hapis cezası verdi. Tutuksuz yargılanan 1 polis ise beraat etti.