Nijer Cumhurbaşkanı Bazum darbeden sonra ilk kez görüntülendi

Nijer'de askeri darbenin yapıldığı 26 Temmuz'dan bu yana kameralara yansımayan Cumhurbaşkanı Bazum'un bir fotoğrafı sosyal medyada paylaşıldı.

Abone ol

DUVAR - Batı Afrika ülkesi Nijer'de 26 Temmuz'da yapılan darbe sonrası askerler tarafından alıkonulan ve o günden bu yana kamuoyunda görünmeyen Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un sosyal medya üzerinden bir fotoğrafı paylaşıldı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'nun (ECOWAS) talebiyle Nijer'de arabuluculuk faaliyetlerine başlayan Çad Geçiş Dönemi Devlet Başkanı Muhammed İdris Debi İtno, çeşitli görüşmelerde bulundu. Önce darbenin arkasındaki isimlerden Nijer'in eski genelkurmay başkanı Salifou Mody ile görüşen Itno, ardından Bazum ve eski cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou ile bir araya geldi.

İtno'nun Muhammed Bazum ile görüşmesine ilişkin fotoğraflar hem sosyal medyada hem de uluslararası basında geniş yer aldı. Böylece Bazum, darbeden bu yana ilk kez görüntü vermiş oldu. Şahsi konutunda ev hapsinde tutulan Bazum'un telefon görüşmesi yapmasına izin verildiği belirtilirken, ev hapsinde tutulan bakanlar da hem sosyal medya hem de uluslararası basın aracılığıyla açıklamalarda bulunabiliyor.

CUNTA: DIŞİŞLERİ BAKANI FRANSA'YA BOMBALAMA YETKİSİ VERDİ

Öte yandan, Nijer'de 26 Temmuz'da yönetime el koyan askeri cunta, Nijer Dışişleri Bakanı Hassoumi Massaoudou'nun, Fransa'nın, Nijer Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı bombalamasına izin veren bir belge imzaladığını iddia etti. Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) sözcüsü Amadou Abdramane tarafından devlet televizyonundan okunan bildiride, kendini 'geçici hükümet başkanı' ilan eden Dışişleri Bakanı Massaoudou'nun, Fransa'ya, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı 'bombalama' yetkisi verdiği öne sürüldü.

Okunan bildiride, "Fransa, Bazum'u kurtarmak için bazı Nijerli yetkililerle görüştü. Geçici Hükümet Başkanı Massaoudou, Fransa'nın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na hava saldırısı düzenlemesine olanak veren bir belgeye imza attı" ifadesi kullanıldı. Cunta tarafından okunan başka bir bildiride de bazı Batılı ülkelerin büyükelçiliklerinin, dün gösteri yapan darbe destekçilerinin üzerine biber gazı sıktığı iddiasında bulunuldu. Bildiride, ülke ismi belirtilmezken, olay sonucu altı kişinin yaralandığı savunuldu.

AB'DEN NİJER'DE 1 HAFTA SÜRE VEREN ECOWAS'A DESTEK

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), askeri darbenin ardından düzenlediği olağanüstü zirvede, Nijer'deki cuntaya Cumhurbaşkanı Bazum'u serbest bırakması ve Bazum'un görevine tekrar başlaması için 1 hafta süre vermişti. ECOWAS, bu süre zarfında taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale de dahil her seçeneği değerlendireceklerini duyurmuştu. ECOWAS'ın askeri gücünün müdahale için yetersiz kalacağı, bu nedenle Fransa ve ABD'den destek alınacağı iddia edilmişti.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, dünkü ECOWAS zirvesiyle ilgili açıklama yaparak, Nijer'deki darbeyi kınayan ECOWAS ülkeleri liderlerine katıldıklarını belirtti. Bazum'u ülkenin tek seçilmiş ve meşru lideri olarak tanıdıklarını vurgulayan Borrell, "AB, darbeye karşılık ECOWAS'ın aldığı tüm tedbirlere hızlıca ve kararlı şekilde destek verecektir" ifadesini kullandı. Borrell, dış müdahale suçlamasını reddederek Nijer halkının iradesine saygı duyulması gerektiğini, sivillere, diplomatik personele ve tesislere saldırılardan darbecilerin sorumlu tutulacağını kaydetti.

Ne olmuştu?

Batı Afrika ülkesi Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlendiğini ve geçiş hükümetinin başına geçtiğini açıklamıştı.

Bir önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou'nun "sırdaşı" olarak bilinen ve Abdourahmane ismiyle de anılan Tchiani, yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapıyordu. Bazum, 26 Temmuz'dan bu yana şahsi konutunda tutuluyor. (DIŞ HABERLER)