Nijer'deki cunta ECOWAS'ın ziyaretine izin vermedi

Nijer'deki askeri darbenin ardından cuntaya cumhurbaşkanının serbest bırakılması için 7 gün süre veren ECOWAS ile beraberindeki heyetin Nijer'i ziyaret etmesine izin verilmedi.

Abone ol

DUVAR - Nijer'de 26 Temmuz'da yönetimi ele geçiren cunta, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ile beraberindeki heyetin ülkeye girişine izin vermedi.

Anadolu Ajansı'nın yerel basından aktardığına göre, cuntadan ECOWAS, Afrika Birliği (AfB) ve Birleşmiş Milletler (BM) yetkililerinden oluşan ortak heyetin Niamey'e yapacağı ziyarete izin çıkmadı. Nijer Dışişleri Bakanlığı tarafından ECOWAS'ın Niamey Temsilciliği'ne gönderilen notada, ECOWAS'ın uyguladığı yaptırımların halk nezdinde öfkeye neden olduğu ve bu gerekçeyle heyetin huzur içinde karşılanmasının imkansız hale geldiği iddia edildi. Temsilciliği gönderilen notada ayrıca, söz konusu ziyaretin tarihi, içeriği, kimlerle görüşüleceği gibi detaylar üzerinde anlaşmaya varılması gerektiği belirtildi.

ABD TEMSİLCİSİNİN CUNTA LİDERİYLE GÖRÜŞMESİNE İZİN VERİLMEDİ

Bugün Niamey'de olması beklenen heyette, Nijerya eski devlet başkanı Abdulsalami Abubakar, AfB Silahların Susturulması kampanyası Yüksek Temsilcisi Ganalı Mohamed Ibn Chambas ve BM Batı Afrika ve Sahel Özel Temsilcisi Mozambikli Leonardo Santos Simao vardı. Dün de ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland, Nijer'e gitmiş ve bazı cunta yetkilileriyle bir araya gelmişti. Alıkonulan Cumhurbaşkanı Bazum'u ziyaret etme teklifi kabul edilmeyen Nuland, cumhurbaşkanıyla telefonda görüşmüştü. Nuland, cunta lideri Abdurrahmane Tchiani ile de görüşemeden ülkesine dönmüştü.

Nijerya İslami İşler Yüksek Konseyi Genel Başkanı (NSCIA) ve Sokoto Sultanı Sa'ad Abubakar ile eski Nijerya Devlet Başkanı Abdulsalami Abubakar'ın bu bağlamda 3 Ağustos tarihinde ECOWAS nezdindeki arabuluculuk çabaları da sonuçsuz kalmıştı.

CUNTAYA 7 GÜN SÜRE VERİLMİŞTİ: ECOWAS YENİDEN TOPLANIYOR

Nijer'deki darbenin ardından ECOWAS, 30 Temmuz'da askeri cuntaya Cumhurbaşkanı Bazum'un serbest bırakılması ve yeniden görevine dönmesi için 7 günlük süre vermişti. ECOWAS'ın askeri cuntaya verdiği bir haftalık süre 6 Ağustos gece yarısı itibarıyla dolmuştu.

Bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini bildiren ECOWAS, süre dolsa da askeri operasyon başlatmadı. ECOWAS, 10 Ağustos Perşembe günü Nijerya'nın başkenti Abuja'da yeniden toplanma kararı aldı.

ABD: RUSYA VE WAGNER AVANTAJ SAĞLAMAYA ÇALIŞIYOR

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Nijer'deki duruma ilişkin açıklama yaparak Rusya ile Rus paralı asker grubu Wagner'in yaşananlarda olası dahlini ele aldı.

BBC'nin haberine göre, Nijer'deki darbeyi Rusya'nın ya da Wagner'in planladığını düşünmediğini belirten Blinken, "Bence Nijer'de olan ya da olmaya devam eden şey, Rusya veya Wagner tarafından başlatılmadı. Ama bundan avantaj sağlamaya çalıştılar" dedi. 'Wagner grubunun gittiği her bir yere ölüm, yıkım ve suiistimalin de beraberinde gittiğini' söyleyen ABD Dışişleri Bakanı, 'diğer ülkelerde olanın bir tekrarı olduğunu, bu ülkelere sonrasında kötü şeyler dışında hiçbir şey getirmediklerini' belirtti. 

Soufan Center bölge uzmanlarından Wassim Nasr, Associated Press'e (AP) yaptığı açıklamada, Nijer'de hükümeti devirerek iktidarı devralan "Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP)" Başkan Yardımcısı General Salifou Mody'nin Mali'de Wagner temsilcileriyle görüştüğünü belirtmiş, Wagner temsilcileriyle yapılan görüşmede Mody'nin Nijer'e olası askeri müdahaleye karşı Wagner'den destek istediğini iddia etmişti.

Ne olmuştu?

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti.​​​​​​​ Darbenin ardından Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), 30 Temmuz'da askeri cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve yeniden görevine dönmesi için 7 günlük süre vermişti. (DIŞ HABERLER)