Nijerya'da devlet başkanlığı seçimini iktidar partisinin adayı kazandı

Nijerya'da yapılan devlet başkanlığı seçiminde iktidar partisi APC'nin adayı eski Lagos Valisi Bola Ahmed Tinubu yeni devlet başkanı seçildi.

Abone ol

DUVAR - Nijerya Bağımsız Ulusal Seçim Komisyonu Başkanı Mahmood Yakubu, ülkede 25-26 Şubat'ta yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Buna göre, Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya'da iktidar partisi Tüm İlericiler Kongresi (APC) adayı eski Lagos Valisi Bola Ahmed Tinubu yeni devlet başkanı seçildi.

AA'nın haberine göre, Tinubu 8 milyon 794 bin 726 oy alarak seçimi ilk sırada tamamladı. Yakubu, Tinubu'nun en büyük rakibi ana muhalefetteki Halkın Demokratik Partisi (PDP) adayı Atiku Abubakar'ın 6 milyon 101 bin 533 oy aldığını kaydederek, İşçi Partisi (LP) adayı Peter Obi'nin ise 6 milyon 984 bin 520 oyda kaldığını bildirdi.

TİNUBU, 12 EYALETTE BİRİNCİ OLDU

Federal sistemle yönetilen Nijerya'da, devlet başkanlığı seçimini kazanabilmek için her adayın başkent bölgesi Abuja ve 36 eyaletin 24'ünde oyların yüzde 25'ini alması gerekiyor. Tinubu seçimde 12 eyalette birinci oldu, 18 eyalette de oyların yüzde 25'ini alabildi. PDP de 12 eyalette birinci olurken, LP 11 eyalet ve federal başkent bölgesinde birinci çıktı.

Yaklaşık 206 milyon nüfusa sahip Nijerya'da devlet başkanlığı için 18 aday yarıştı. 26 Şubat Pazar günü saat 16.00'da başlayan oy sayma işlemi bugün sona erdi ve ülkenin yeni devlet başkanı belli oldu.

MUHALEFET PARTİLERİNİN DESTEKÇİLERİNDEN PROTESTO

Öte yandan, Nijerya'da muhalefet partilerinin destekçileri, ülkede 25-26 Şubat'ta yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin tekrarlanması için protesto düzenledi. Başkent Abuja'daki seçim koalisyon merkezinin önünde toplanan ana muhalefet PDP ve LP destekçileri, açıklanan seçim sonuçlarının doğru olmadığını söyleyerek seçimlerin tekrarlanmasını istedi. Göstericiler, üzerinde "Nijeryalılar satılık değil", "Önce ülkemiz", "Adalet için mücadele ediyoruz" yazılı dövizler taşıdı. (DIŞ HABERLER)