Nike, 'Altınımı Kürt bir anne gibi takmayı seviyorum’ reklamını kaldırdı: Sanatçılar tepki gösterdi

Nike, 4 Temmuz’da yayınladığı reklam filminde "Altınımı Kürt bir anne gibi takmayı seviyorum" sözlerinin geçtiği Bijî grubunun şarkısını kaldırdı. Sanatçılar, “Bu sanatsal ifadeye sansürdür” dedi.

Abone ol

İSTANBUL - Spor giyim markası Nike, 4 Temmuz’da yayınladığı reklam filminde Kürt sanatçı Robin Nazari ile İsveçli yönetmen-prodüktör Maceo Frost'un kurduğu 'Bijî' isimli müzik ikilisinin 'Gold' (Altın) isimli şarkısını kullandı. Şirketin 1,91 milyon takipçili resmi hesabından paylaşılan şarkıda, "Altınımı Kürt bir anne gibi takmayı seviyorum" ve "Kürdistan'a bakın” sözleri yer alıyor.

Ancak şirket, üç gün sonra 7 Temmuz’da reklam videosunu yayından kaldırdı. Sanatçılar, şirketin reklam videosunun yayından kaldırılmasına tepki gösterdi.

‘PROPAGANDACI VE TERÖRİST SEMPATİZANI OLARAK DAMGALANDIK’

Conducta ve Bijî grubu, sosyal medyadan yaptığı yazılı açıklamada videonun yayından kaldırılmasına tepki gösterdi.

Sanatçıların açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

"Yaklaşık bir yıl önce Kürt ve İngiliz kültürünü kutlayan ‘Gold’ şarkısını yayınladık. Nike'ın Olimpiyatlar öncesinde ‘Air for Athletes’ kampanyasını başlatmak için şarkımızı seçmesi bizi onurlandırdı. 4 Temmuz'da Nike sporcularının ve şarkımızın yer aldığı reklam yayına girdi. Ancak yaklaşık 48 saat içerisinde video, tüm sosyal medya platformlarından açıklanamaz bir şekilde silindi. Bu durum, internetteki yoğun ilginin ve bizi şarkının sözlerinden dolayı ‘propagandacı' ve ‘terörist’ sempatizanı olarak damgalayan asılsız medya anlatılarının ortasında meydana geldi."

‘SANATSAL İFADEYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR’

Sanatçılar, açıklamanın devamında, “Nike’ın sessizliği ve bu iddialara yanıt vermemesi markalarımıza ve itibarımıza zarar verdi. Sanatsal ifade temel bir haktır ve kültürler arasındaki anlayışı geliştirmenin bir aracıdır. Şarkının hiçbir gerekçe gösterilmeden kaldırılmasıyla Kürtçe sesler ötekileştirildi. Bu davranış bazı kültürlerin uluslararası bir platformu hak etmediğini öne sürerek tehlikeli bir emsal teşkil ediyor. Conducta & Biji kendini kültür ve kimliği onurlandırmaya, dünya çapında sevgi ve bağı yaymaya adamıştır. ‘Altın’ konusundaki işbirliği bu misyonu somutlaştırıyordu. Nike gibi çok uluslu şirketlerin eylemlerinden sorumlu tutulması, özellikle de kararları stereotipleri sürdürdüğünde, sanatsal ifadeyi sansürlediğinde ve bireylerin yaşamlarını ve kariyerlerini olumsuz etkiliyor” dedi. 

ORİJİNAL KLİP

'Gold' isimli şarkı, 28 Haz 2023'te Kürt sanatçı ve oyuncu Nazari ile Frost'tan oluşan 'Bijî'nin, DJ Conducta ile işbirliğinde yayınlandı. Şarkı, YouTube ve TikTok'ta on binlerce kez görüntülendi. Şarkının orijinal klibinde, Kürt bir kuyumcuda altın alışverişi sırasında çekilen sahneler yer alıyor.