Nilüfer Belediyesi’nde yılın yazarı Sait Faik

Her seneyi "Yılın Yazarı Etkinlikleri" ile bir yazara adayan Nilüfer Belediyesi, 2022’yi yazı hayatına Bursa Erkek Lisesi’nde başlayan Sait Faik Abasıyanık’a armağan etti.

Abone ol

BURSA - Nilüfer Belediyesi, 2013 yılından bu yana her yılı bir yazara adıyor. Belediye bu yıl da "Yılın Yazarı Etkinlikleri" kapsamında edebiyatseverleri Sait Faik Abasıyanık ile buluşturacak. Yazmaya Bursa Erkek Lisesi’nde başlayan Sait Faik Abasıyanık ardında, iki roman, bir şiir kitabı ve çok sayıda hikâye bıraktı. 

Düzenlenen basın toplantısı ile yılın yazarını açıklayan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, "2022 yılını Türk edebiyatında hikâye denildiğinde ilk akla gelen isimlerden biri olan Sait Faik’e armağan ediyoruz" dedi. Sait Faik Abasıyanık’ın Bursa’da geçmişi olduğuna değinen Erdem, "Bursa Erkek Lisesi’nde okuyan Sait Faik, eserlerinde çevreci kimliğiyle de ön plana çıkan ve doğanın geleceğinden duyduğu endişeyi sık sık dile getiren bir yazar. Bizler de aynı zamanda İklim Yılı ilan ettiğimiz 2022 yılında Nilüfer’de Sait Faik’in kelimelerinden örülü bir dünyayı yakından tanımaya çalışacağız" diye konuştu.

'SAİT FAİK, DÜNYA ÇAPINDA ÇEVRE HAREKETLERİNİN ÖNCÜ İSİMLERİNDEN'

2022 Yılın Yazarı Sait Faik projesinin danışmanı Yalçın Armağan, "Sait Faik, estetik bağlamda Türkiye’de modern hikâyenin kurucusu olarak, tarzı ile kendisinden sonraki Türk hikayecilerini çok etkiledi. O, ayrıca edebiyatı bir etik mesele haline de getirerek daha adil ve güzel bir dünyanın peşine düştü. Aslında bu yıl özellikle Sait Faik isminin seçilmesinin nedenlerinden biri de Nilüfer Belediyesi’nin İklim Yılı teması. Çünkü Sait Faik aynı zamanda 1950’lerde sadece Türkiye değil, dünya çapında çevre hareketlerinin öncü isimlerinden" ifadelerini kullandı. Edebiyat kitaplarında telif hakkı süresinin, yazarın ölümünden 70 yıl sonra bittiğini belirten Armağan, Nilüfer Belediyesi’nin Sait Faik eserlerinin telif hakkı süresinin dolmasından 3 yıl önce, kendisini yılın yazarı ilan etmesinin önemine de değindi.

Darüşşafaka Cemiyeti Dış Kültür Tarih Komisyon Üyesi ve aynı zamanda Sait Faik Hikâye Armağanı Jüri Üyesi Beşir Özmen, “Sait Faik Abasıyanık, Darüşşafaka Lisesi’nde bir edebiyat matinesine katıldıktan sonra buradaki öğrencilerden ve okuldan çok etkilenerek mirası ile ölümünden sonra eserlerinin telif haklarını Darüşşafaka Cemiyeti’ne bırakmıştır. Kendisinin, aldığımız eğitimde payı büyüktür. Sait Faik, 205 önemli edebiyatçının katıldığı yüz yılın kırk öykücüsü araştırmasında, katılımcıların yüzde 91’inin oyu ile ilk sırada yer almıştır. Bu listedeki 40 öykücüye baktığımızda 20 tanesinin Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazanmış olması, onun Türk edebiyatı açısından önemini ortaya koymaktadır” diye konuştu.

Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın 4. sınıf öğrencilerinin katılabildiği sınavının bu yıl 31 ilde 29 Mayıs’ta yapılacağı da toplantıda hatırlatıldı.
Nilüfer Belediyesi’nin yılın yazarı etkinliklerinde bugüne kadar Sabahattin Ali, Aziz Nesin, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Sevgi Soysal, Nezihe Meriç, Fakir Baykurt ve Gülten Akın gibi Türk edebiyatına iz bırakan isimler okurlarla buluştu.